Merkez Bankası’ndan faiz kararı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), faiz oranlarında rastgele bir farklılık yapmadı.

TCMB’den faiz civarlarına dair uygulanan duyuruya göre PPK, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı başkanlığında toplandı.

PPK, gecelik marjinal fonlama seviyesinı (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 10,75, açık pazar işlemleri kapsamında pazar yapıcısı bankalara repo işlemleri yolu ile bilinen borçlanma olanağı faiz seviyesinı yüzde 10,25 ve Merkez Bankası borçlanma faiz seviyesinı yüzde 7,25’te sabit bıraktı.

PPK, bir hafta vadeli repo ihale faiz seviyesinı (siyaset faizi) yüzde 7,50’de tuttu.

Geç Likidite Penceresi programı kapsamında, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz seviyesi yüzde 0, borç verme faiz seviyesi yüzde 12,25’te sabit tutuldu.

“Para siyasetsı kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır”

Sıkı para siyasetsı duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızlarının uygun düzeylerde seyrettiği vurgulanan duyuruda, dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmelerin ve tüketici kredilerinin ılımlı seyrinin cari dengedeki iyileşmeyi destek verilen belirtildi.

Dış talep zayıf seyrini korurken iç talebin büyümeye ılımlı düzeyde katkı verilen aktarılan duyuruda, kurulun belirtiler yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini mühim ölçüde artırabileceğini değerlendirdiği kaydedildi.

Duyuruda, besin fiyatlarında beklenilen kısmi düzeltmenin katkısıyla kısa vadede enflasyonun düşeceğinin öngörüldüğü belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Bununla birlikte, son dönemde yaşanan döviz kuru hareketleri çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi geciktirmiştir. Bu çerçevede, küresel pazarlardaki belirsizlikler ile enerji ve besin fiyatlarındaki oynaklıklar da öneme alındığında, para siyasetsındaki temkinli yaklaşımın devam ettirilmesi gerekmektedir. Bu değerlendirmeler tarafında Kurul, faiz oranlarının sabit tutulmasına karar vermiştir.

Önümüzdeki dönemde para siyasetsı kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen başka sebepler yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde dikkat çekici bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak amacıyla para siyasetsındaki temkinli duruş sürdürülecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik siyaset duruşunu değiştirmesine sebep olabileceği önemle vurgulanmalıdır.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR