Mersin’i Sel Bastı Sebze Fiyatı Piliçle Yarışıyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Mersin’de bir vakit evvel yaşanan sel felaketi ardından sular altında kalan seralardan hasat yapılamayınca, sebze fiyatları tavan yaptı. Yaklaşık 60 bin dekar serada tespit edilen biber, patlıcan ve kabak hasat edilemeyince, bu sebzelerin kilosu büyük kentlerinde 8 liraya kadar çıkıp 1 kilo piliç etine denk geldi.

”YAŞANAN SEL TÜM TÜRKİYE’Yİ ETKİLEYECEK”

Hasat döneminde yaşanan selin bütün Türkiye’yi etkileyeceğini ifade eden Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Münir Şen, metropol kentlerde patlıcan ve kabağın tavuk fiyatına ulaştığını söyledi. Mersin’de örtü altı seralarda senelik 350 bin ton sebze üretildiğini anımsatan Münir Şen, aşağı yukarı 40 bin dönüm seranın hala sular altında olduğunu kaydetti. Şen, su basan seralarda hasat yapılamadığını kaydetti.

”SEBZE HASADINDA YÜZDE 50’NİN ÜZERİNDE AZALMA VAR”

Ürünler toplanamayınca İstanbul gibi metropol kentlere sevkiyat yapılamadığını, Antalya’dan giden bir oran sebzenin de yetmediğini bildiren Şen, “Ürün az olunca birtakım esnaf fiyatları yükseltti. Şu anda sebze hasadında yüzde 50’nin üstünde azalma var. Bu araziler temizlenip yeni fideler ekilmezse, ciddi sebze eksikliği yaşanacak. Mersin tarımın başkentidir. Mersin’in olmadığı yerde fahiş fiyatlarla mal alabilmek mecburiyetinde kalacaktır. Temsil ettiğimiz sektör 80 milyonu ilgilendiriyor, bozukluğu herkes iliklerine kadar hissediyor. Fahiş fiyatlarla karşılaşınca bizler de şok oluyoruz. 1 kilo tavuk ile 1 kilo kabak ve patlıcanın fiyatı eş değer olmuş.” dedi.

İKİNCİ EKİM YAPILMAZSA FİYATLAR YÜKSEK KALACAK

Yaşanan durumun gerçekten Mersin’in tarımdaki konumunu gösterdiğine işaret eden Şen şunları söyledi: “40 bin dönüm tarım arazisi hala sular altında. Bu alanların temizlenip yapımcılara teslim edilmesi gerekiyor. Tekrar ekilmezse yaz aylarında bile 7 liraya kabak, biber, patlıcan yemek mecburiyetinde kalacak vatandaş. Bu enflasyona ciddi biçimde yansıyıp ihracatı etkileyecektir. Afeti tek başımıza tolere etmemiz olası değil. Mevcut borçların yapılandırılmasını, kamu bankalarının bizleri finanse etmesini istiyoruz. Bunun sürdürülebilmesi olası değil.” diye konuştu.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR