Mevcut Sistemle Ehliyet Almak İçin Son 5 Gün!

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Ehliyet alabilmek isteyen sürücü adayları amacıyla son şans 10 Eylül’de sona eriyor. Ömür boyu ehliyet devresinin kapanacağı 1 Ocak 2016’dan evvel ehliyet alamayanlar 2 yıl süresince sertifika devresine tabii olacak. Yılbaşından itibaren sertifika devresine geçecek kurslar 2 yıla uzarken, katı kurallarla trafik kazalarının önüne geçilecek. Yeni devrede kurslar amacıyla taban fiyat programı başlayacak. Kursiyerler ücretini bankaya yatıracak.

HADAF KAZALARI DÜŞÜRMEK

3 bin 500 sürücü kursunun ders verilen Türkiye’de 18 yaşını doldurmuş ve ehliyet almaya hazır milyonlarca genç bulunuyor. Yeni uygulamayla trafik kaza oranlarının düşürülmesi hedeflenirken, sürücülerde bilincin arttırılması düşünülüyor. 22 milyondan çok sürücünün varolduğu yollarda 5 milyon kadın sürücü yer alıyor.

“SINAVLAR ZORLAŞACAK”

Yeni devre ile ilgili bilgi veren Ayceren Sürücü Kursları Eğitmeni Süleyman Çıldır, 2016’da direksiyon sınavının zorlaşacağını belirterek, “Yeni yönetmelikte eğitmen sürücü adayına yalnızca vasıta içerisinde değil, vasıta dışında da eğitim verecek. Yani kaputu açtıracak, motora baktıracak, bagajı açtıracak ve ilkyardım çantasına kadar denetim ettirebilecek. Yine yeni devrede bir insan direkt E katagorisi ehliyet sahibi olamayacak. Ancak Kasım ayına kadar 23 yaşından gün almış insanlar ehliyet sahibi olabilecek. Yılbaşından sonra ise bu ehliyete direkt ulaşamayacak” dedi.

ehliyette-son-5-gun-7665536_x_127_300[1]

KURS ÜCRETLERİNE ZAM YOLDA

Bir yıl ortamında 75 ceza puanını dolduranın ehliyeti iptal olacağının altını çizen Çıldır, ehliyeti iptal bulunan sürücü yine kursa kayıt yaptırıp yine eğitim alacağını ve ehliyet sahibi olma ihtimalini vurguladı. Çıldır, ” 2016’da sürücü kurslarında taban fiyat programı yürürlüğe girecek. Şu anda bir sürücü adayı ehliyetini bin 500 liraya mal edebilirken 2016’da taban fiyat programı yürürlüğe girdikten sonra maliyet yazarak 2 bin ile 2 bin 500 lira arasında fiyatlar değişecek. Taban fiyat programı ile kurs ücretleri artacak. Şu anda B katagorisi ehliyetlerin maliyeti bin 500 civarlarında. Neredeyse yüzde 50’den çok ücret artışı olacak. Yeni yönetmelikte taban fiyat ugulaması ile hiçbir sürücü kursu bu fiyatların altında sürücü adayı kaydedemiyecek” diye konuştu.

“ARTIK MAKAS ATMA DÖNEMİ KAPANDI”

Yanlış anlaşılanr konulardan birinin ehliyet noktasında olduğunu söyLeyen Süleyman Çıldır sözlerine şu şekilde devam etti: “Yeni devrede bir kağıt parçası verilmeyecek. Yine sürücülere ehliyet verilecek. Ancak üstünde stajyer sürücü ibaresi yer alacak. 2 yıldan sonra sürücü hak kazandığı vakit stajyer sürücü ibaresi çıkarılarak normal ehliyete dönüşecek.Stajyer sürücü kırmızı ışıkta geçtiğinde, güven kemeri takmadığında ve 0.25 promil Alkol varsa ehliyeti iptal edilecek.”

Trafik kazaları azalacak İki yıl B katagorisi ehliyeti bulunan bir sürücünün fakat E katagorisi ehliyet alabileceğini bildiren Çıldır, “2 yıllik deney istiyor sürücüden. Trafik kazalarının yüzde 50’sinin nedeni sürücü kurslarıdır. Eğitimler yetersiz. Yenİ devrede ders sayısında bir artış olacak. Trafik kazalarının azalması ve bu yeni devrede verimin alınması en az 5 yılsi bulur. Eski ehliyet sahipleri onlara eğitim veren büyüklerinden fakat makas atmayı öğrendi. Artık makas atma devresi kapandı. Artık sinyal devresi başladı” diye konuştu.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR