“Mursi’nin idamı demokrasinin idamıdır”

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

ABD’deki Müslüman sivil toplum kuruluşları, Mısır’da görevinden vuruşyle uzaklaştırılan seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile ilgili verdiği idam ve müebbet hapis cezalarının Sisi hükümetinin demokrasi ve insan haklarını hiçe saydığını gösterdiğini belirtiyor.

ABD Müslüman Organizasyonları Konseyi (USCMO) Genel Sekreteri Usame Cemal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mısır mahkemesinin aldığı kararın demokrasi ve insan hakları adına kara bir leke bulunduğunu söyledi.

“Mahkemenin kararı tek kelimeyle Mısır’da demokrasinin ve insan haklarının idamıdır” diyen Cemal, Mursi ile ilgili anti demokratik kararların, Mısır’da yargının bağımsız olmadığını ve hukukun avantajının uygulanmadığını gösterdiğini ifade etti.

Cemal, mahkemelerin, vuruşyle iş başına gelmiş hükümetin kontrolünde bulunduğunu gördüklerini dile getirerek, eski cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek aklanırken, demokratik yollardan seçimle iş başına gelmiş Mursi’ye verdiği cezanın manidar bulunduğunu kaydetti.

Usame Cemal, “Eski Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek temize çıkarılıp rastgele bir ceza almazken ülkenin tarihinde ilk kez halk yönünden seçilmiş bulunan bir cumhurbaşkanının tamamen saçma nedenlerden ötürü idam cezası alması ironiktir” diye konuştu.

ABD’nin Mısır’a demokrasi ve insan haklarını koruması şartıyla yardımda bulunduğunu anımsatan Cemal, Mursi’ye verdiği cezayla “Amerikan dolarlarının demokrasiye dönüş yapmayan, demokratik bir gelişme kaydetmeyen bir rejime gitmesinin” Amerikalı Müslümanlarda büyük bir endişe oluşturduğuna değindi.

Cemal, kurum şeklinde ABD Dışişleri Bakanlığına endişelarını iletmek amacıyla de görüşme talebinde bulunduklarını anlattı.

– “Mısır diktatörlük karanlığına tekrar gömülebilir”

İslam ve Kamu Politikası Merkezi Direktörü Dr. Zahid Bukhari de Muhammed Mursi’ye verdiği cezayı “çirkin ve Mısır demokrasisi amacıyla toptan bir çöküş” şeklinde nitelendirdi.

Mısır’da yaşanan gelişmelere bakıldığında bu yönde bir idam kararının çıkacağını beklediğini izah eden Bukhari, birtakım Körfez ülkelerinin ve demokrasinin beşiği bulunduğu söylenen Batı’nın da vuruş yönetimine destek vermesinin iki yüzlülük bulunduğunu vurguladı.

Bukhari, Sisi hükümetinin hukuksuzlukta sınır tanımadığına işaret ederek, şunları kaydetti:

“Mısır hükümeti muhakkak demokrasinin peşinden gitmiyor. Onların demokrasi sözcüğünü ağızlarına alıyor olmaları rezil bir durum. Orada faşist bir rejim, kötü bir hükümet ve zalim bir diktatörlük var.”

Darbe yanlılarının hayatta kalabilmelerinin tek yolunun, Müslüman Kardeşlerin yok edilmesi ve Mursi ile başka liderlerinin de öldürülmesinden geçtiğine inandıklarını ifade eden Bukhari, bunun “İslam ümmeti amacıyla talihsizlik” bulunduğunu dile getirdi.

Bukhari, “Müslümanlar şeklinde bizler, yaptığımız bütün fedakarlıklarla her şeyin oldukça güzel olabileceği inancına sahibiz. Mursi’ye verdiği cezaları en kuvvetli biçimde kınıyoruz. Böyle bir şey Mısır amacıyla büyük bir talihsizlik. Mısır, ileriki 40-50 sene diktatörlük karanlığına tekrar gömülebilir” diye konuştu.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR