Obama: Nükleer Terör Tehdidiyle Karşı Karşıyayız

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

ABD’nin başkenti Washington’da Nükleer Emniyet zirvesi başladı. 50’den çok ülkenin yer aldığı 35 ülkenin de devlet ve hükümet başkanları düzeyinde katıldığı zirvenin açılış konuşmasını ise ABD Başkanı Barack Obama yaptı. ABD Başkanı Barack Obama, Nükleer Emniyet Zirvesi’nde gerçekleştirdiği açılış konuşmasında, “Nükleer malzemelerle alakalı teröristlere karşı mücadele edebilmek amacıyla bir araya gelip riskleri mühim ölçüde azaltmayı başardık ve buna karşın nükleer terör tehdidi ile karşı karşıyayız” dedi.

“GEÇTİĞİMİZ SENELERDE GÜVENLİK GİRİŞİMLERİ GÖSTERİLDİ”

Son senelerde nükleer emniyet girişimleri gösterildiğini kaydeden Obama, Arjantin, İsviçre ve Özbekistan’ın kendi ilkelerinde uranyumu temizlediğini, Çin’in çalışmalarını sürdürdüğünü Japonya’nın ise yarım ton yüksek civarda zenginleştirilmiş plütonyum maddesini kendi ülkesinden dışarıya atmak amacıyla çalıştığını söyledi.

“GELECEK HAFTALARDA YENİ NÜKLEER ALTYAPILAR OLUŞTURULACAKTIR”

Çalışmalar neticesinde nükleer malzemelerin fiziki emniyetliğini sağlanmasına yönelik bir anlaşmanın yaşama geçirilmesi amacıyla mutabık kalındığını ifade eden Obama, “Gelecek haftalarda yeni nükleer altyapılar oluşturulacaktır. Birçok millet bu süreci saatinde tamamlamak amacıyla zirveye yetiştirilebilmek amacıyla çalışmalarını hızlandırmıştır. Kendilerine teşekkür etmek isterim. ABD kendi üstlerine gerçeklştirmeyi devam edecek. Bizim askeri üzerimize düşen sorumlulukları de yerine getirmeye devam edeceğiz ve saydam bir biçimde emniyet tedbirlerini alacağız. Yüksek düzeyde zenginleştirilmiş uranyum konusu ile alakalı kamuoyuna açık bir çalışma gerçekleştirdik” dedi.

obama-dan-korkutan-uyari_x_8316992_2441_z1[1]

“IŞİD’İN GAZ ATAKLARI KULLANDIĞINI GÖRÜYORUZ”

Yüksek civarda zenginleştirilmiş uranyum konusu ile alakalıki çalışmalara her bireyin katıldığını belirten Obama, “Nükleer malzemelerle alakalı teröristlere karşı mücadele edebilmek amacıyla bir araya gelip riskleri mühim ölçüde azaltmayı başardık ve buna karşın nükleer terör tehdidi ile karşı karşıyayız. Bizim çalışmalarımız yardımıyla şuana kadar rastgele bir terörist teşkilat nükleer silahları elde etmeyi başaramadı. Paris’te Brüksel’de saldırılar gerçekleştirmiş bulunan teröristleri baktığımızda IŞİD’in gaz atakları kullandığını görüyoruz. Irak’ta şunlar da kullanıldı.

“YÜZBİNLERCE İNSAN NÜKLEER SİLAHLARLA ÖLDÜRÜLEBİLİR”

Fakat şuana kadar nükleer silah elde etmiş olamadıkları amacıyla şunları kullanamadılar ama ellerinde bu imkân olsaydı şunları kullanacaklardı. Dolayısıyla nükleer terör eylemlerine karşı yapabileceğimiz en mühim tedbir şunların terör teşkilatlerinin eline geçip gitmesini engellemek olacak. Yaklaşık şeklinde 2 bin ton nükleer malzemenin yeterli civarda emniyetliği sağlanabilmiş değildir. Yüzbinlerce insan nükleer silahlarla öldürülebilir.

“DÜNYAMIZI DEĞİŞTİRECEK BİR TEHLİKEDİR”

Bu da insani insani, siyasi, ekonomik ve bölgesel anlamda büyük bir felaket getirecektir. Dünyamızı değiştirecek bir tehlikedir. Bunu değiştiremeyiz ama oldukça güzel emniyet tedbirleri almalıyız. Tehlikeli maddeleri emniyet altına alabilmelgüzelz. Böyle kaçakçılığın yayılmasını ülkelerimizde önleyebiliriz. Koalisyonun çalışmaları kapsamında çoğu ülke bu çalışmalara katıldı. Sade nükleer silahlara ulaşmaları manasında değil başka kitle imha silahlarına da ulaşmalarını engellemek gerekmektedir” açıklamasını yaptı.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR