Olpak: Dövizdeki Oynama Dış Kaynaklı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Başkanı Nail Olpak, dövizdeki oynamanın bir ayağının dış kaynaklı olduğunu belirterek, “Bir ayağı ise spekülatiftir. Bu işe biraz sabredeceğiz. Hangi para biriminde geliriniz varsa o para biriminden borçlanın. Riskinizi minimize edin” dedi.

Olpak, bir otelde düzenlenen MÜSİAD Konya Şubesi 22. Olağan Genel Kurulu Toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

“HER NE PAHASINA OLURSA OLSUN DİRENECEĞİZ”

Dünyanın ve Türkiye’nin bilhassa son zaman güç zamanlardan geçtiğini, bu süreçte herkese belli görevlerin düştüğünü açıklayan Olpak, “Bize düşen mesuliyet her ne pahasına olursa olsun direnmektir. Direnmekten kastım ise geliştirmeye ve büyümeye devam etmektir. Gerçek başarılar koşullara karşın kazanılır. MÜSİAD olarak daima bu çizgide hareket ettik.” diye konuştu.

Olpak, MÜSİAD’ın vatan içerisinde ve vatan dışında en süregelen küresel sivil toplum kuruluşlarından biri olduğunu vurgulayarak, şu şekilde devam etti:

“MÜSAİD olarak tarihsel ve kültürel geçmişimiz belirleme edilen bölgeler bizim amacıyla öncelikli. Birçok etkinliğimiz Afrika odaklı olarak devam ediyor. 2017 senesi ortamında Afrika’da bir MÜSİAD fuarı gerçekleştireceğiz. Bütün bu etkinlikleri yapar iken de yeni genel merkez binamızın da esasını attık.”

“ZOR GÜNLERDE YERİNDE DURUŞ SERGİLİYORUZ”

Türkiye’nin yaşadığı güç zamanlarda yerinde ve saatinde bir duruş sergilediklerini dile getiren Olpak, “Gezi olaylarındaki açıklamamız, 17 Aralık’ta herkes bir köşeye çekilirken meydana koyduğumuz tavır, 15 Temmuz’da vuruşa karşı gösterdiğimiz reaksiyon bunun ispatıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Olpak, 2017 itibariyle Türkiye’de 86 şube ve temsilcilikle, vatan dışında da 68 ülkede ve 181 noktada etkinlik gösterdiklerini ifade ederek, şunları söyledi:

“Üyelerimiz arasında yardımlaşmayı öngören ‘Karz-ı Hasen’ fonu kurduk. Bu programlamayı yayabilmek amacıyla tüm üyelerimizin bu fona üye olmalarını bekliyoruz. Tarihimizde ilk olarak vatan dışında resmi temsilcilikler açtık. Bütün bunları da sistematik bir biçimde yapıyoruz. MÜSİAD olarak sadece belirleme ve teklifte bulunmuyoruz, proje de gerçekleştiriyoruz. Şimdilik açıklanmayan 2016 dünya küresel büyüme rakamları Dünya Bankasına göre 2,4 olarak olacak. Eğer bu tür gerçekleşirse 2009 krizinden ileri en düşük büyümeyi yaşayacağız.”

“DÖVİZDEKİ OYNAMA DIŞ KAYNAKLI”

Döviz kuruna dair değerlendirmede belirleme edilen Olpak, şu şekilde dedi:

“Bir taraftan ABD Başkanı’nın politikaları, AB’den ayrılan İngiltere ve yavaşlayan Çin gibi belirsizlikler var. Bunlara karşın 2016’nın son çeyreğinde yüzde 1,8 küçülen Türkiye, 9 ay sonu itibariyle yüzde 2,2 büyüdü. Aynı dönemde ABD yüzde 1,6 büyürken, Almanya yüzde 1,5 büyüdü. Hem de rastgele bir vuruş ya da çevrelerindeki bir savaşla muhatap olmadıkları halde. Dövizdeki oynamanın bir ayağı da dış kaynaklı. Bir ayağı ise spekülatiftir. Bu işe biraz sabredeceğiz. Hangi para biriminde geliriniz varsa o para biriminden borçlanın. Riskinizi minimize edin.”

“HAKLARIMIZDAN ASLA ÖDÜN VERMEYECEĞİZ”

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da Türkiye ile ticaretin gelişmesi gerektiğine işaret ederek, ülkelerin kendi para birimi ile ticaret yapmasının önemine ilgi çekti.

Cenevre’deki Kıbrıs müzakerelerine dair de Atun, “Görüşmeler bakanlar düzeyinden komite düzeyine geçmiştir. Plan ekonomi açısından de sevindiricidir. Biz adada kalıcı bir barış istiyoruz. Haklarımızdan katiyen taviz vermeyeceğiz. Türkiye’nin garantörlüğünün edebiyete dek devam edeceği bir çözümü arzuluyoruz.” diye konuştu.

Konuşmaların sonrasında Nail Olpak, Bakan Atun’a ney armağan etti.

Toplantıya, Konya Valisi Yakup Canbolat, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Afrika ülkelerinden büyükelçiler ve iş adamları katıldı.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR