Ombudsmana 2,5 yılda 16 bin şikayet

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurttaşların yönetimden kaynaklanan problemini şikayet edebilecekleri ombudsmanlıkla Türkiye’nin aşağı yukarı 2,5 sene evvel karşılaştığını anlattı.

Yargının işini hafifletmeyi ve insan haklarına dayalı güzel yönetim konusu ile alakalı yönetimye katkıda bulunmayı hedeflediklerini ifade eden Ömeroğlu, şunları kaydetti:

“Vatandaşlarımız hiçbir ücret ödemeden yönetimnin her türlü eylem ve işlemini, bunu yapan kamu görevlisinin tutum ve davranışlarını şikayet edebilir. Eğer yönetimnin hatalıı varsa, buna ilgi çekiyoruz. Hatalı davranmışsa ‘bunu kabul edin’ diyoruz. Vali, güven müdürü, polis, müsteşar olabilir. Tavsiyelerimize uyanlar da oluyor, kendi sebeplerini sunanlar da… Vatandaşın dava açma hakkı kaybolmuyor. Vatandaşlar, sunduğumuz tavsiye kararına yönetim uymadığı takdirde kesinlikle mahkemeye gitsin. Biz her şeyi araştırılmış, gerekçesi, içtihatları eklenilen bir hukuki metin hazırlıyoruz. Vatandaşlardan ricam çekinmeden haklarını araştırsınlar. 80 milyona yakın bir ülkede bireyle yönetim arasında problem çıkması son derece normal. Bireyin ihlal edildiğini iddia ettiği hakları amacıyla buradayız. Bize fazla rahatça gelebilirler.”

Yüzde 60’ı internet üzerinden

Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, açıldığı günden bu yana teoriye 16 bin 300 seviyesinde müracaat yapıldığını ifade ederek, batılı ülkelerle kıyaslandığında sayının az olduğunu ifade etti.

Başvuruların aşağı yukarı 15 bininin sonuçlandığını, şu an 870 seviyesinde şikayetin incelendiğini dile getiren Ömeroğlu, şu şekilde devam etti:

“Kararların yüzde 44’ü gönderme kararları. Yani yasaya göre, müracaattan evvel idari müracaat yollarını tüketme zorunluluğu var. İdareden alınan olumsuz kararın sonrasında kamu denetçiliğine müracaat edilmesi gerekiyor. İdare 60 gün içerisinde yanıt vermek zorunda. Vermezse reddedilmiş saseneır ve bize müracaat yolu açılır.”

İmar, ruhsat, proje şikayetleri ağırlıkta

İstanbul’da da büro açmaya karar verdiklerini kaydeden Ömeroğlu, İstanbul’dan gelen aşağı yukarı 3 bin seviyesindeki şikayetin oldukça fazla yerel yönetimlerle alakalı olduğunu, imar konuları, proje ve ruhsatla alakalı şikayet yapıldığını söyledi.

Nihat Ömeroğlu, kamunun sivil toplum kuruluşu gibi çalıştıklarını dile getirerek, gelen şikayetlerde ilk sırayı kamu personel rejiminin aldığını söyledi.

Bunu ÖSYM sınavları, eğitim ve öğretim, gençlik ve spor, orman, su, etraf ve şehircilik, çalışma ve sosyal güven alanlarının takip ettiğini aktaran Ömeroğlu, kamuda çalışanların yönetimyi “intibakım hatalı yapıldı, emekli maaşım az veriliyor, malulen emekli olmam gerekir, hatalı disiplin cezası verildi, atamamı yapmadınız” gibi konularda şikayet ettiklerini vurguladı.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR