Organ bağışında uluslararası işbirliğine gidilecek

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Gelişmekte bulunan ülkeler organ bağışı ve naklinde hizmetlerin geliştirilmesi ve toplumsal bilincin artırılması hedefiyle işbirliğine gidecek.

“Gelişmekte Olan Ülkelerde Uluslararası Organ Nakli Ağı Projesi” kapsamında, bu alandaki hizmetlerin başlatılması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesine yönelik “Uluslararası Transplant Ağı” oluşturulacak.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Türkiye Organ Nakli Vakfının koordinasyonu ile  5 sene sürecek “Gelişmekte Olan Ülkeler İçin Uluslararası Organ Nakli Ağı Projesi”  (International Transplant Network for Developing Countries) çerçevesinde, 70 ülkeden yetkililer 5 ayrı çalıştayda Türkiye’de bir araya gelecek.

Çalıştaylarda, ülkelerin organ bağışı ve naklinde halleri masaya yatırılacak. Başta Türkiye olmak üzere başarılı ülkelerin modelleri göz önüne alınarak gelişmekte bulunan ülkelerde organ bağışı ve nakli hizmetlerinin iyileştirilmesine yönelik programlar gerçekleştirilecek, stratejiler belirlenecek.

Proje kapsamında ilaveten Türkiye’de organ nakli alanındaki profesyonellerin deneyimleri, sistem, organizasyon ve eğitim çalışmaları paylaşılacak ve uluslararası alanda uzun süreli işbirliği oluşturulacak.

“Uluslararası Transplant Ağı” etkinliğe geçirilerek ülkelerin gereksinimlerine göre tespit edilen programlar yaşama geçirilecek. Bu kapsamda Türkiye’nin son senelerde organ bağışı ve naklinde kazandığı deneyimler uluslararası alanda paylaşılarak gelişmekte bulunan ülkelerde organ bağışı ve nakli hizmetlerinin başlatılması, var bulunanların iyileştirilmesi sağlanacak.

Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, İstanbul Medipol Üniversitesi, İstanbul Bilim Üniversitesi, Türkiye Organ Nakli Vakfı, Organ Nakli Koordinatörleri Derneği, Türk Yoğun Bakım Derneği, Karaciğer Nakli Derneği, Tıp Hukuku Derneğinin de yer alacağı sivil inisiyatifin çalıştayları, Ekonomi Bakanlığı yönünden finanse edilecek ve Sıhhat Bakanlığınca da desteklenecek.

İlk çalıştaya 11 ülke katıldı

Proje kapsamında düzenlenen ilk çalıştaya davetli 14 ülkenin 11’inden katılım oldu.

Ermenistan, Gürcistan, Ukrayna, Kazakistan, Tacikistan, Moğolistan, Türkmenistan, Afganistan, Pakistan, Kırgızistan ve KKTC’den yetkililer çalıştayda görüş alış verişinde bulundu. Rusya, Azerbaycan ve Özbekistan’ın da ileri çalıştaylarda yer alması bekleniyor.

İlk çalıştayda katılımcı ülkelerin yetkilileri organ bağışı ve nakli alanındaki mevzuatın geliştirilmesi, organ nakli koordinatörlüğü kursu düzenlenmesi, yoğun bakım doktorlarının beyin ölümü ve organ temin süreçlerine dair ileri eğitim kurslarına tabi tutulması, organ nakli cerrahlarının ileri teknikler mevzusu ile alakalı eğitimi ve staj uygulamaları düzenlenmesi amacıyla Türkiye’den taleplerde bulundu.

Bu talepler tarafında Türkiye’de Eylül ayında 1.Uluslararası Organ Nakli Koordinatörlüğü Kursu düzenlenmesi kararlaştırıldı.

Proje Koordinatörü Prof. Dr. Ata Bozoklar, organ naklinin, toplumsal bilincin kazandırılması yönünden sosyal yönden da ele alınması gereken bir mevzu olduğunu belirterek, “Her sene dünya çapında yüz binden çok hasta ideal bir organ bulunamadığı ya da organ nakli hizmetine erişemediği amacıyla hayatını kaybediyor” dedi.

Türkiye Organ Nakli Vakfı Başkanı Dr. Eyüp Kahveci de ilk çalıştaydaki katılımcı ülkelerin isteği tarafında Türkiye’de düzenlenmesi plan edilen 1.Uluslararası Organ Nakli Koordinatörlüğü Kursu ile alakalı bilgi verdi.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR