Otomotiv ve Turizmde Rusya’nın Yerini İran Aldı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Yılın ilk çeyreğinde, Rusya’ya yüzde 47 gerileyen otomotiv dışsatımı, İran’da yüzde 68 artış gösterdi. Otomotiv İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, Rusya’da piyasa kayıbına uğrayan sektörün, ambargoların kaldırılmasının sonrasında İran’da yeni fırsatlar yakaladığına ilgi çekti. Bu ülkeye, senenin ilk çeyreğinde uygulanan dışsatım rakamlarına işaret eden Sabuncu, “İran’a bulunan dışsatımımız ilk 3 ayda yüzde 60’ın üstünde arttı. Hele son ayda yüzde 155 arttı. Türk şirketleri şeklinde da dışsatımçı birliği şeklinde da yakından takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.

İRAN’DA OFİS AÇILACAK

Sabuncu, ambargo evveli İran’da imal edilen vasıta adedinin 1,5 milyonun üstünde olduğunu, sonrasında 900 bin seviyelerine düştüğünü hatırlatarak, şu şekilde konuştu: “Ambargo evveli de meydana gelen iş ilişkileri vardı, belki ambargo boyunca şunlar biraz duraksadı ama yine süratli bir biçimde İran’a bulunan dışsatımımızın artacağını düşünüyoruz. Çünkü uygulanan dışsatım rakamları, olması gereken dışsatım rakamları değil. Biz dışsatımçı birliği şeklinde İran’da büro de açacağız.”

 

TÜRKİYE, DUBAİ’Yİ GEÇTİ

Türkiye ve İran arasında yükselen ticari ve ekonomik ilişkiler, turizm sektörüne de olumlu yansıdı. Türkiye’nin Urmiye Başkonsolosu Mehmet Bulut Bulut, Türkiye ile İran arasında turizm bölümünde yüksek bir potansiyel olduğunu söyledi. Gelecek senelere dair turizm beklentilerinin fazla yüksek olduğunu ifade eden Bulut, “7 sene evvel İranlıların en fazla ziyaret ettiği birinci ülke Dubai iken şimdi ise Türkiye. Dolayısıyla bu bir şeylerin göstergesi” dedi.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR