Otonom Silah Sistemleriyle İlgili Uyarı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Ünlü İngiliz astrofizikçi Prof. Dr. Stephen Hawking de aralarında varolduğu bine yakın bilim adamının imzasını taşıyan ortak bir mektup hazırlanarak, Arjantin’in başkenti Buenos Aires’teki Uluslararası Yapay Zeka Konferansı’nda okundu.

Mektupta “Hedef seçiminde hala insanlara bağlı bulunan seyir (cruise) füzeleri ve insansız hava araçlarından değişik şeklinde suni zekayla denetim edilen silahlar ya da katil robotlar, hedeflerini insanlarla direk etkileşim kurmadan seçip vuracak. Büyük bir askeri gücün otonom silahları geliştirmeye başlaması, korkunç neticelere yol açabilir” ifadeleri kullanıldı.

Otonom silahların barut ve nükleer silahların sonrasında harp bölümünde “üçüncü devrim” şeklinde nitelendiğine ilgi çekilen mektupta, “Nükleer, kimyasal ya da biyolojik silahların aksine otonom silahlar, fazla sayıda ve düşük maliyetle üretilebilecek. Bu silahlar, basitçe karaborsaya, oradan da terör örgütlerinin eline düşebilir. Dünyanın önde gelen askeri güçlerinden birinin otonom silah geliştirmeye başlamasının, küresel bir yarışa yol açması kaçınılmazdır. Bu halde otonom silahlar, geleceğin kalaşnikofu durumuna gelecektir” denildi.

katil-robot-uyari

Otonom silahların suikastler, soykırım ve nüfus denetimi gibi kitlesel ölümlere yol açacak eylemler amacıyla en uygun alternatif olacağına işaret edilen mektupta, “Dünyanın önde gelen askeri güçleri, otonom silah geliştirme yarışını oldukça başlamadan sona erdirmek zorundadır” ifadesine yer verildi.

Mektubu imzalayanlar arasında Apple’ın kurucularından Steve Wozniak, SpaceX şirketinin Üst Yöneticisi Elon Musk, DeepMind şirketinin kurucusu Demis Hassabis, filozof Noam Chomsky ve Google yöneticilerinden Peter Norvig de yer alıyor.

Mektup, Yaşamın Geleceği Enstitüsü’nün (Future of Life Institute – FLI) internet sitesinde de yayımlandı.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR