PKK’yı Vurmayan Komutanlara Ceza

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı 23’üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde görülen dava dosyasına göre 12 Ekim 2015 akşamı başlayıp 16 Ekim günü iki subayın tutuklanmasına giden süreçte bunlar yaşandı:

Şırnak Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanlığı’nda görevli bir bölük asker, 12 Ekim akşamı operasyon bölgesine ulaştı. Başlarında Jandarma Üsteğmen F.M.’nin varolduğu askerlerin mevzilerine teröristlerce taciz ateşi açıldı. 15 dakika kadar süren çatışma ardından üsteğmen, Tabur Komutanı Binbaşı H.D.’yi bilgilendirdi.

“ORASI HAKİM NOKTA”

Binbaşı, aynı gece 22.40’ta Üsteğmen F.M.’yi arayıp taciz ateşi açılan noktaya gitmelerini istedi. F.M., komutanı H.D.’ye “Komutanım söz hususu yer fazla tehlikeli. Gitmemiz halinde zayiat verebiliriz. Söz hususu nokta hakim bir nokta” verisini verdi. Dava dosyasına göre Binbaşı H.D., Üsteğmen’i “Doğru söylüyorsun” diye onayladı. Binbaşı H.D., sabaha karşı 01.00 sıralarında Üsteğmen F.M.’yi yine arayıp “Ben de oranın tehlikeli olduğunu biliyorum” diyerek tepeye çıkmasını istedi. F.M. ise “Komutanım, personelimin başına bir iş gelirse ben bunun vebalini alamam” cevabı sunarak emri geri çevirdi.

cok-kayip-veririz-diye-pkk-yi-vurmayan-2-7809469_x_4171_o[1]

“YAPTIK, GELDİK DERİZ”

H.D. bir kez oldukça “Seni anlıyorum” diyerek F.M.’yi aradı, “Ancak, ‘çıkamayacağım’ demek de ne demek. Bu olmaz. Gerekirse 100-150 metre ilerleyip keskin nişancılarla orayı gözetleyip ‘vazifiyeti tamamladık’ da diyebilirsin. Yaptık geldik deriz” dedi.Sabah olduğunda saat 06.00’da Yüzbaşı Ü.V.A.’yı yanına alan Binbaşı H.D., bölgeye gitti, “Evet arkadaşlar bu tepeye çıkmamız isteniyor. Ne diyorsunuz” diyerek söze başladı. Devreye Yüzbaşı Ü.V.A. girdi: “Komutanım, personelimiz malumunuz ikmalden ötürü yorgun. Kumanyalarımızı iki günden beri idareli kullanıyoruz; kumanyalarımız fazla kısıtlı. Uygun görürseniz personelimi buraya çıkarmayı ideal görmüyorum.” H.D. astlarına “Geceden beri ben de söylemiyor muyum sanıyorsunuz. Ancak vazifiyeti bizden istiyorlar” dedi.

TUGAY KOMUTANI: ORAYA ÇIKILACAK

Binbaşı H.D., operasyon alanındaki subayları ile yaptığı istişare ardından üstleri ile görüştü. Komutanlar arası süren telefon trafiği ardından çıkan son mesaj: “O tepeye çıkılacak” oldu. Dava dosyasına göre, son kararın Tugay Komutanı Tuğgeneral A.O.G. yönünden verildiği anlaşıldı. Bu yoğun görüşme trafiğinden sonra iki subay ile ilgili idari tahkîkat başladı. Yürütülen idari tahkîkat sonra askeri savcılık iki subayın ifadelerini aldı. İki subay askeri mahkemede benzer savunma yaptı.

‘EMRE İTAATSİZLİK’TEN ASKERİ CEZAEVİNE

Askeri Mahkeme, iki subay amacıyla de “Büyük zarar veren emre itaatsizlikte ısrar” suçlaması ile tutuklanmalarına karar verdi. İki subay Diyarbakır Askeri Cezaevi’ne gönderildi. Üsteğmen F.M. adına uygulanan tutukluluk itirazı başvurusunda “Yasal olmayan, uygulanması imkânsız ya da hususu suç bulunan emirlerin mevcudiyeti, itaatsizlikte ısrar suçu oluşturmaz” denildi.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR