Polisin trafikte yaz tedbirleri

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Güvenlik Genel Müdürlüğü, yaz mevsimi boyunca trafik kazalarını önlemek hedefiyle bir dizi önlemi yaşama geçirecek.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, yaz mevsimi boyunca ve ardından karayolu güzergahlarında yoğunlaşacak trafik akışının kesintisiz sürdürülmesi, muhtemel trafik kazalarını önlemek hedefiyle can ve mal güvencesi ile trafik güvenliğinin sağlanması hedefiyle Güvenlik Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı ve il güven müdürlükleri trafik birimlerince detaylı tedbirler alınacak.

Önlemler kapsamında, otoyollar ve bölünmüş karayolları başta olmak üzere bütün karayollarında, radarla sürat kontrolleri etkin ve aksatılmadan yapılacak, atıl radar aracı bulundurulmayacak.

Güvenlik kemeri, motosikletlerde koruma başlığı ve gözlüğü kontrollerine ağırlık verilecek. Trafik kontrollerinde vasıta ve sürücüler yeterlilik açısından kontrol edilecek.

Denetlenen her vasıta, sürücü, yük ve bunlara ait belgeler fiziki şeklinde kontrol edildikten sonra PolNet bilgisayar veri tabanındaki kayıtları teyit edilecek.

Şehirlerarası yolcu nakliyeciliği yapan otobüslerin trafik ekiplerince güzergahta denetlenmelerinin yanı sıra yol kenarı ortak kontrol istasyonlarında da kontrolleri yapılacak.

Karayolu üstünde ve otoyollarda, mecburi durumlar ve tespit edilen yerler dışında vasıtaların duraklama yapmalarına ve yolcu indirip bindirmelerine müsaade edilmeyecek. Bulunulan yerde giderilme imkân bulunmayan ya da uzun sürecek bulunan bozukluk durumlarında vasıtaların çekici/kurtarıcı marifetiyle ideal alanlara çekilmesi sağlanacak.

Trafiğe çıkan motosiklet/motorlu bisiklet sayısında ve kullanımındaki artış öneme alınarak, sürücüler kask, gözlük kullanmamak, sürücü belgesiz, ufak yaştaki çocuklar açısından kullanılma, ışık donanımı gibi konularda bilinçlendirilerek kontrollerine ağırlık verilecek.

Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 128’inci maddesi gereğince tarım işlerinde kullanılmak üzere imal edilmiş ve genişliği 2,55 metre ile 3,05 metre arasında bulunan vasıtalar günün kararmasından itibaren gün aydınlanıncaya kadar karayolunda trafiğe çıkarılmayacak.

Kamyon, çekici ve traktörlerin arka kısımlarında bilhassa gece görünürlüğün sağlanabilmesi bakımından hayati önemde bulunan geri yansıtıcı işaret levhaları kontrol edilecek ve bulundurulmaları sağlanacak.

Yapısı itibarıyla uzun, geniş ve yüksek bulunan kamyon, kamyonet, çekici türü vasıtalar ile bunların römorklarında arkadan ve yandan çarpmalarda vasıtaların altına girmenin ve ölümcül kazaların önlenebilmesinde mühim bir fonksiyonu yerine getiren koruma çerçevesinin bulunup bulunmadığı ile teknik şartlara ideal olup olmadığı denetlenecek.

– Denetimler 23.00-08.00 arasında yoğunlaşacak

Hava sıcaklığındaki artışlarla, bilhassa yük nakliyeciliği yapan vasıta ve sürücülerinin gece saatlerini seçim ettikleri, bu amaçla ağır taşıt trafiğinin gece saatlerinde yoğunlaştığı gözlemlendiğinden söz hususu vasıta şoförlerinin yorgunluk ve uykusuzluğu bağlı risklerinin önlenmesi hedefiyle 23.00-08.00 arasında kontrollerine ağırlık verilecek.

Can ve mal güvencesi bakımından karayolu güzergahlarında yapılacak kontrollerde, “Trafik Denetimlerinde ve Trafik Kazalarında Alınacak Önlemlere İlişkin Yönerge” uyarınca kontrol şeridi oluşturularak lüzumlu önlemler alınacak.

Vatandaşların bu tedbirlere oldukça çok riayet etmeleri sonucunda, başta sürat ihlali olmak üzere yakın takip, çok yolcu, uykusuz, yorgun vasıta kullanma ihlallerinin en aza indirilmesi sağlanacak.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR