Prizren’de Okullara Dağıtılan ‘Türkiye Haritası’ Büyük Tepki Çekti!

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Kosova’nın Prizren şehrinde okullara dağıtılan coğrafi haritalarda gösterilen ‘Türkiye haritası’ büyük reaksiyon çekti.

HARİTALAR BÜYÜK TEPKİ ÇEKTİ

Kosova’nın Prizren şehrinde okullara dağıtılan coğrafi haritalarda Türkiye’nin Doğu Anadolu bölgesinin Ermenistan; Güney Doğu Anadolu bölgesinin ise Kürdistan şeklinde çizilmesi büyük reaksiyon çekti.

SKANDAL TESPİT EDİLDİ

Eğitim Bakanlığı’nın dağıtımını koordine ettiği kitaplardaki haritalarda her hangi bir anormallik olmadığı; Arnavutluk’tan Kosova’ya bedava şeklinde gönderilen ve bir grup kuruluşlarca dağıtıldığı belirleme edilen haritalarda bu skandalın belirleme edildiği belirtildi.

EĞİTİM BAKANLIĞI’NIN DAĞITTIĞI KİTAPLARDA BÖYLE BİRŞEY YOK

Konuyla alakalı DHA’ya konuşan Kosova Eğitim Bilim ve Teknoloji Bakanlığı Prizren Eğitim Müdürlüğü’nde Türkçe Eğitim Sorumlusu Ferdi Kovaç, Kosova Eğitim Bilim ve Teknoloji Bakanlığı yönünden her sene derli toplu şeklinde kitap ve başka vasıta ve gereçleri dağıttıklarını fakat Eğitim Bakanlığı yönünden dağıtılan haritalarda bu tür bir durumun olmasının söz hususu olmadığını söyledi.

skandal-bu-haritayi-okullarda-dagittilar_x_8788093_64_z11

KOVAÇ ART NİYETLİ KURUMLAR ‘YARDIM’ OLARAK DAĞITIYOR

Kovaç, Fakat birtakım dış ülkeler ve art niyetli dernek ve kuruluşlar aleni ya da saklı bir biçimde bunları ‘yardım’ şeklinde dağıtıyor. Bunun bilincinde belirleme edilen öğretmenlerin bunları kullanmama inisiyatifleri var. Fakat birtakım art niyetli öğretmenler ek kaynak şeklinde bu tür haritaları okullarda kullanıyorlarmış. Bu bilgiye biz de yeni ulaştık. Prizren Eğitim Müdürlüğü şeklinde bunun takipçisi olacağız. Okulları ziyaret edip haritaları yine gözden geçireceğiz diye konuştu.

Prizren’de 7 ilköğretim okulu, 4 lise bulunuyor. Prizren’de yaşam sürdüren Türkler haritaya ve bunu ülkeye gönderen Arnavutluk’a reaksiyon gösterdi. Haritaların Kosova’da başka kentlere de gönderilip gönderilmediği araştırılıyor.

TEPKİ ÇEKEN HARİTA, OKULDAN KALDIRILDI

Kosova’nın Prizren şehrindeki okullara dağıtılan ve Türkiye’nin Doğu Anadolu bölgesinin “Ermenistan”, Güneydoğu Anadolu bölgesinin ise “Kürdistan” şeklinde işaretlendiği haritalar, gelen reaksiyon üstüne kaldırıldı.

Tepki çeken haritaların, yalnızca Prizren’deki Motrat Qirjazi İlköğretim Okulu’nda varbulunduğu ve 2005 senesinden kalma bulunduğu öğrenildi.

Konuya dair AA muhabirine bildirimde belirleme edilen Kosova Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı Prizren Eğitim Müdürlüğü Türkçe Eğitim Sorumlusu Ferdi Kovaç, haritaların 2005 senesinde Arnavutluk’taki birtakım “art niyetli” dernek ve kuruluşlar aracılığı ile Kosova’daki okullara dağıtıldığını söyledi.

Kovaç, konunun ilk şeklinde 2005 senesinde gündeme gelmediğini anımsatarak, oldukça o vakit araya girmek edilerek bu haritaların okullardan kaldırıldığını ifade etti.

Eğitim Müdürlüğü şeklinde bugün okulları bir kez oldukça denetlediklerini bildiren Kovaç, bu haritaların iki örneğinin Prizren’deki Motrat Qirjazi İlköğretim Okulu’nda varbulunduğunu kaydetti.

Kovaç, bunun üstüne okuldaki haritaların, okul müdürünün araya girmeksiyle kaldırıldığını sözlerine ekledi.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR