Putin Yaptırımlardan Dertli

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, vatanının işbirliklerini engellediği gerekçesiyle yaptırımların ya kaldırılması gerekliliğini ya da yine düzenlenmesi gerekliliğini söyledi.

Putin, günübirlik İtalya ve Vatikan ziyareti kapsamında ilk olarak sabah saatlerinde Milano’daki EXPO fuarına gelerek, İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile eş güdümlü Rusya pavyonunu gezdi.

İki lider, fuardaki Rus pavyonunu gezdikten sonra ev sahibi ülkenin fuarda yer aldığı alana geçerek burada bir vakit başbaşa görüştükten sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Gündemlerinde, Ukrayna krizi başta olmak üzere, iki ülke ilişkileri, Libya ve Akdeniz’deki hal bulunan liderlerden Renzi, Rus lideri burada ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Putin de, Rusya ile İtalya arasındaki ilişkilerin 500 senesi aşkındır sürdüğünü ve iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2-3 milyar avro civarında bulunduğuna ilgi çekerek, Ukrayna krizi sebebiyle batının Rusya’ya karşı uygulamaya aldığı yaptırımların bu ilişkilere yansıdığını vurguladı.

Rusya Devlet Başkanı Putin, uluslararası toplumun Rusya’ya uyguladığı yaptırımların işbirliklerini önlediğini ifade ederek, “Biz, Renzi ile yaptırımlar konusunu da görüştük ki, şunlar aslında engel olmamalı. Ya şunları kaldırmak ya da bizim iş uygulamak isteyen şirketleri destekleyecek kalitede ayarlamalar uygulamak gerekli. Bu askeri ve teknolojik alanda sözleşme imzalamış firmalar amacıyla de geçerli” diye konuştu.

“Ukrayna’da barıştan diğer çözüm yok” ifadesini kullanan Putin, Minsk anlaşmasının siyasi, askeri ve toplumsal yönleriyle tam olarak yaşama geçirilmesi gerekliliğini de kaydetti.

G7 zirvesine yönelik bir soruya da Putin, Ukrayna krizinden sonra Rusya’nın çağrı edilmediği ve yoluna G7 ülkeleri olarak devam eden oluşumla “en kolay biçimde rastgele bir ilişkilerinin olmadığını” söyledi. Rus lider, “Biz, bu toplantılara G8 iken katılıyor, seçenek bakış açıları sunuyorduk ama bizim partnerlerimiz buna gereksinim olmadığına karar verdi. Onlar bir çıkar grubunun olmasına karar verdi. Umarız başarılı olurlar” diye konuştu.

Rus lider, “Uluslararası ilişkileri geliştirme konusu ile ilgili G20 düzeyi, oldukça faydalı olabilir. Çünkü, orada mekanizma işliyor” yanıtını verdi.

İtalya Başbakanı Renzi de Ukrayna krizinde her şeyin Minsk 2′ de benimsenen kararların tam olarak programı çevresinde döndüğünü belirterek, “Minsk 2 anlaşmalarına saygı duyulursa, bu yönde ilerlenirse gerilimler ve ticari faaliyetlere yönelik yaptırımlar oldukça azalacaktır” dedi.

Ukrayna krizinin sona ermesi gerekliliğini bildiren Matteo Renzi, Rus lidere Ukrayna’da otonom ve ademi merkeziyetçi yapıyı garanti altına alınmasını sağlayacak İtalya’nın kuzeydeki Alto-Adige bölgesinde yapılan çift yapılı sistemi önerdiklerini belirtti.

Renzi, Putin ile Kasım ayında Türkiye’nin devre diğernı olması sebebiyle Türkiye’de yapılacak G20 zirvesinde yine görüşeceklerini kaydetti.

Libya krizi

Putin, Renzi ile Ortadoğu, Suriye ve Akdeniz’deki birtakım ülkeler olmak üzere detaylı uluslararası konulara da değindiklerini anlatırken, vatanının Libya krizinde barışçıl bir çözümden yana bulunduğunu dile getirerek, “Libya’da yaşananlar, 2011’deki askeri araya girmek ve ekonomik çöküntünün sonuçlarıdır” dedi.

İtalya Başbakanı Renzi ise uluslararası terörizme karşı kaygı ve eş güdümlü çözüm bulma isteğini paylaştıklarını aktararak, “Libya ile bağlantılı biçimde biz Akdeniz’deki titiz halle yüzleşmek halinde kaldık. Akdeniz’deki hal yalnızca insani aciliyet bakımından değil terörizm bakımından da evvellikler üstüne düşünülmesini gerektiriyor” diye konuştu.

Öte yandan, basın toplantısında Başbakan Renzi, 2018’de Rusya’nın ev sahipliği gerçekleştireceği Dünya Şampiyonasına yönelik, “Rusya’daki Dünya Kupası’nı kazanmak istiyoruz” dedi.

Putin, Papayla görüşecek

İtalya’ya yaptığı hızlandırılmış yoğun programının öğleden ileri evresinde Rusya Devlet Başkanı Putin, başkent Roma’ya geçerek burada İtalya Cumhurdiğernı Sergio Mattarella oldukça sonra da Vatikan’da Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus ile bir araya gelecek.

Putin’in, İtalya ve Vatikan’a bulunan günümüz ziyaretini batıya açılma çabası olarak değerlendirilen İtalyan basını, Putin ve Papa görüşmesinde öne çıkacak konunun Ukrayna krizi bulunduğu olarak yorumlara yer verdi.

İtalya ziyaretinden evvel İtalya’nın Corriere della Sera gazetesine konuşan Putin, Avrupa ya da ABD’ye karşı saldırgan bir ülke olmadıklarını ifade etmişti.

Bu arada, Putin’in Papa ile görüşmesinin sonrasında yakın dostu Eski İtalya Başbakanı ve Forza Italia partisinin lideri Silvio Berlusconi ile akşam yemeğinde bir araya gelmesi bekleniyor.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR