Rakka Operasyonu Başlıyor! 4 Ülke Eşzamanlı Vuracak

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

G-20 zirvesinde gündeme gelen Rakka ve Musul operasyonlarının detayları belli oldu. Türkiye, Suudi Arabistan, Katar ve Amerika bayramdan sonra IŞİD’e karşı eş vakitli büyük operasyonu başlatacak. Havadan ve karadan başlatılacak harekata Katar ve Suudi Arabistan silah desteği verecek. Bölgeye büyük bir askeri kuvveti gönderecek bulunan Türkiye, NATO ile eş güdümlü IŞİD’i vuracak.

Çin’de düzenlenen G-20 zirvesinde gündeme gelen Rakka operasyonu planlamaları ile alakalı detaylar meydana çıkmaya başladı. Türkiye’nin ÖSO savaşçılarını destek verdiği Fırat Kalkanı Operasyonu’nun başarısı, Uluslararası Koalisyonu harekete geçirdi. Hem havadan hem de karadan girildiğinde IŞİD’ın Rakka’da mücadele edemeyeceği Cerablus’ta görüldü. Liderler, örgütün merkezleri temizlenmeden IŞİD terör örgütüyle mücadelenin başarıya ulaşamayacağından hareketle örgütün Suriye ve Irak’taki merkezlerine büyük operasyon başlatma kararı aldı.

BAYRAMDAN SONRA BAŞLIYOR

G-20’den sonra İngiltere’nin başkenti Londra’da toplanan Fikirdaş Ülkeler Toplantısında da Suriye’deki çatışmaların sona erdirilmesi konusu ile alakalı ortak düşünce ifade edildi. Suriye’de çözüm amacıyla IŞİD’in Suriye dışına çıkarılması gerektiği, bu tarafta da IŞİD’e karşı etkili operasyonun kaçınılmaz bulunduğu yine vurgulandı. Edinilen bilgiye göre, planlar, bayram ardındannda Musul ve Rakka’ya eş vakitli bir operasyon başlatmak üstüne yapılıyor.

bayram-sonrasi-buyuk-operasyon-basliyor_x_8765962_4959_z11

NİHAİ KARAR BM ZİRVESİ’NDE

Türkiye, halen ülke güvenliğine kasteden terör örgütlerine karşı Suriye’de sınır ötesi bir operasyon yürütmekle beraber, IŞİD’e karşı etkili bir sınır ötesi operasyonu tek başına üstlenmeyeceğini bugüne kadar her platformda vurgulamıştı. Bu tarafta da IŞİD’ın merkezlerine yönelik büyük operasyonun bölge devletlerinin rol alacağı bir konsensüs ile yapılması planlanıyor.

Suriye’de Rakka Denklemi! Kim Kimi Destekliyor

UÇAK VE TANKLA VURACAĞIZ

Operasyona, ABD ve Türkiye’nin yanı sıra Katar ve Suudi Arabistan başta olmak üzere bölge ülkelerinin de katılması sağlanacak. Bu tarafta da Arap ülkeleriyle istişarelerde bulunulacak. Operasyon planlarına nihai halinin ise 13-20 Eylül tarihleri arasında New York’ta yapılacak BM Zirvesi’nde verileceği belirtiliyor. Zirvede Suriye’de çözümün taraflarının büyük operasyon kapsamında çift görüşmeler yapmaları bekleniyor. Rakka’da kara kuvvetinün ÖSO ve ÖSO’ya dahil olacak bölgedeki başka gruplardan oluşturulması öngörülüyor. Hava desteğini ise Türkiye ve NATO üstlenecek. Türkiye, ÖSO güçlerine zırhlı vasıta desteği de sağlayacak. Suudi Arabistan, Katar ve operasyona destek sağlamak isteyen başka bölge ülkelerinin de silah ve teçhizat desteği sayesinde operasyonun yükünü paylaşmaları öngörülüyor. Türkiye’nin fazla büyük bir askeri kuvveti operasyona dahil etmesi planlanmıyor.

OBAMA’NIN SON HAMLESİ

IŞİD’in bölgeden temizlenmesinin ardındannda da Suriye’de siyasi çözüm amacıyla geçiş sürecinin başlatılması öngörülüyor. Bu tarafta da geçişin Esedli mi Esedsiz mi olacağı konusu ile alakalı şimdilik uyuşma sağlanabilmiş değil. Cerablus operasyonu örneğinden yola çıkılarak harekete geçilen Rakka Operasyonu’nun hızlandırılması konusu ile alakalı da ABD Başkanı Barack Obama’nın başkanlık vazifesini devretmeden evvel Suriye’de çözümü başarı hanesine yazma talebi bulunuyor.

EN KAPSAMLI SEVKİYAT

İstanbul’un Maltepe İlçesi’nde konuşlu 2’nci Zırhlı Tugay Komutanlığı’ndan gönderilen 43 Zırhlı Personel Taşıyıcı (ZPT) aziantep’in İslahiye İlçesi’ne ulaştı. Gaziantep’in İslahiye İlçesi’ne İstanbul’un Maltepe’de konuşlu 2’nci Zırhlı Tugay Komutanlığı General Nurettin Baransel Kışlası’ndan askeri vasıta ve personel sevkiyatı yapıldı. 43 ZPT, 90 TANK, 15 OBÜS15 Temmuz’daki vuruş girişimi ardından kent dışına taşınmasına karar verdiği Maltepe’de konuşlu 2’nci Zırhlı Tugay Komutanlığı General Nurettin Baransel Kışlası’ndan 43 Zırhlı Personel Taşıyıcı (ZPT), 2 askeri vasıta, 2 zırhlı vasıta kurtarıcı ile 180 personel demiryoluyla İslahiye’ye ulaştı. İslahiye Garı’nda vagonlardan indirilen ZPT’ler konvoy durumunda Topçu Alay Komutanlığı’nın Alpay Başaran Kışlası’na götürüldü. Böylece, ilçeye 27 Ağustos’tan bu yana 90 tank, 43 ZPT, 15 Fırtına obüsü ve 180 askeri personel sevk edilmiş oldu.

DİPLOMASİ ATAĞI

Rakka Operasyonunu desteklemesi beklenilen ülkelerden Katar Başbakan, Suudi Arabistan ise Dışişleri Bakanı nezdinde dün Ankara’nın konukları arasındaydı. Katar Başbakanı Abdullah bin Nasır Al Sani ile Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel Bin Ahmed Al Jubeir,Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım yönünden ayrı ayrı kabul edildi. Görüşmelerde IŞİD operasyonları konusunun mühim gündem başlıkları arasında yer aldığı öğrenildi.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR