“Ramazan ayında kan stokları azalıyor”

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, kanın uzun vakit stoklanamayan bir madde olduğunu belirterek, “Dolayısıyla ramazana stoklu girdik, ilk 15 günde rastgele bir sıkıntımız olmayacak ancak ikinci 15 günde biraz tehlike çanları çalmaya başlıyor” dedi.

SultanAhmet Meydanı’nda Türk Kızılayı yönünden kurulan kan bağışı tırını ziyaret eden Akar, kan bağışının ramazan ayındaki en şık zekat ve sadakalardan olduğunu söyledi.

“Bir elin verdiğini başka el görmeyecek” hadisini anımsatan Akar, “Siz birisine sadaka ya da zekat verdiğinizde kime ne verdiğinizin bilinmemesi gerekiyor. Dinimizde de bu böyle. Bu amaçla kan bağışladığınızda kanı zengine mi fakire mi, Müslüman’a mı yoksa gayrimüslime mi verdiğiniz, hangi dinden insan kullanacak bilinmiyor. Tamamen Tanrı rızası amacıyla uygulanan bir bağış” diye konuştu.

Akar, ramazanda kan bağışlarında düşüş yaşandığını belirterek, bu durumun önüne geçilmesi amacıyla vatandaşları kan bağışı yapmaya çağrı etti.

Kan bağışının devamlı bir gereksinim olduğunu ifade eden Akar, şu şekilde devam etti:

“Bizim günlük ortalamamız 6 bin 500 ünite olması gerekirken, ramazanda bilgiler 3 bin 500 üniteye düşmüş durumda. Yani yüzde 55 oranında günlük ortalamada bir düşme var. Ramazanın ikinci %50 sinde güç hale düşmemek amacıyla vatandaşlarımızdan yardım istiyoruz. Kan, uzun vakit stoklanamayan bir madde ve bileşenleri de uzun vakit saklanamıyor. Dolayısıyla ramazana stoklu girdik, ilk 15 günde rastgele bir sıkıntımız olmayacak ancak ikinci 15 günde biraz tehlike çanları çalmaya başlıyor. 2005 yılından itibaren sistematik olarak etkinlik vermeye başladık ve eskiden 300 bin ünite kan topluyorduk, şimdi 2 milyon 100 bin ünite kan topluyoruz. Ramazan ayında problem yaşamamak amacıyla halkımızın oldukça duyarlı olmasını bekliyoruz.”

SultanAhmet Meydanı’ndaki kan bağış tırının sahura kadar halkın hizmetinde olduğunu altını çizen Akar, “Halkımızı bilhassa maneviyatı yüksek bu günlerde, yani ramazan ayında kan bağışı yapmaya çağrı ediyoruz. Bir ünite kan verdiğinizde 3 şahsa can veriyorsunuz ve tabiata bir fidan armağan etmiş oluyorsunuz. Ramazan aylarında bağışlarımız düşüyor, haklı gerekçelerle düşüyor elbette. İnsanlar oruç tutuyor ve kan verince oruçlarının bozulacağından kaygı ediyorlar. Oruçluyken kan bağışının ağır geleceğini düşünüyorlar. Ancak şunu unutmasınlar, kan devamlı bir gereksinimtır. Ramazanda verdiği kan, sağlığın zekatı olacaktır” olarak konuştu.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR