Ramazan öncesi sağlıklı beslenme tavsiyeleri

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güner Öğünç, ramazan aylarında mide delinmeleri şikayeti ile fazla sık karşılaştıklarını belirterek, mide ya da sindirim sistemi bozukluğu yaşayanların evvel tedavi olmaları gerekliliğini bildirdi.

Öğünç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayında sağlığın bozulmaması amacıyla insanların sıhhatli beslenmesi gerekliliğini vurguladı.

Ramazan ayının bolluk ve bereketi işaret ettiğini, bu durumun da sofralara tür çoğunluğu şeklinde yansıdığını izah eden Öğünç, oruç tutacak bireylerin ilk evvel kendilerini sıhhat yönünden değerlendirmeleri gerektiğine işaret etti.

Mide delinmesi şikayetlerine değinen Öğünç, en ufak mide şikayeti yaşayanların hekime başvurup unsurunu incelemesi ve tedavi olması gerekliliğini kaydetti.

Açlığın ve aşırı beslenmenin ülsere bağlı mide delinmesini tetiklediğini ifade eden Öğünç, “Ramazan aylarında mide delinmeleri fazla sık oluyor. Zaman vakit ciddi sorunlar doğurabiliyor. Mide ya da sindirim sistemiyle alakalı şikayetleriniz varsa kesinlikle ramazan ayı evveli tedavi olun, sonra orucunuzu tutabilirsiniz” dedi.

Öğünç, ramazan ayında dikkatli davranması gereken diğer bir grubun ise şeker hastaları bulunduğunu belirtti. Uzun vakit açlığın ve iftarda yoğun beslenmenin şeker hastalarını sıkıntıya sokacağının altını çizen Öğünç, bu hastaların kesinlikle doktorlarına başvurup ilaçlarının dozlarını ya da saatlerini denetim ettirmeleri gerekliliğini bildirdi.

– “Vazgeçmeyeceğiniz tek gıda kaynağı su”

Prof. Dr. Öğünç, ramazan ayında insanların sıvı kullanımına ehemmiyet vermelerini, bilhassa bolca su içmelerini önerdi.

Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi sebebiyle bedenin su gereksiniminin oldukça da artacağına ilgi çeken Öğünç, “Oruç dışındaki dehemmiyetde en az 2 litre sıvı tüketilmeli, evvellik de su olmalı. İftara suyla başlanılmalı. İftar sofralarına direk gitmek yerine ufak kasede bir çorba içilip, sonra türliliğin bulunduğu sofraya oturulmalı” diye konuştu.

– “Yemek vakitını uzatın”

Öğünç, yemek vakitlerinin uzatılmasını ve oldukça sık aralarla oldukça az yemek tüketilmesini önerdi.

Sofralarda kesinlikle taze sebze, meyve, proteine yer verilmesi gerekliliğini altını çizen Öğünç, ağır yağlı, sindirimi güç yemeklerden kaçınılması gerekliliğini kaydetti.

İnsanların kesinlikle sahura kalkmalarını öneren Öğünç, sahurda da suya ehemmiyet verilmesi, yemeğe suyla başlanılması ve suyla sonlandırılması tavsiyesinde bulundu.

Özellikle iftarda tatlı kullanımında abartıya kaçınılmaması gerekliliğini bildiren Öğünç, tatlı gereksiniminin meyve gibi natural yöntemlerle karşılanmasının oldukça güzel olacağını ifade etti.

Asitli içecekler, hazır meyve suları, kalorisi yüksek sıvı içeceklerin katiyen seçim edilmemesini gerekliliğini izah eden Öğünç, en uygun sıvının su bulunduğunu, bunun beraberinde çay, Türk kahvesi ya da şekeri fazla az komposto tüketilebileceğini söyledi.

– “Kilo vermek amacıyla oruç tutmayın”

Prof. Dr. Öğünç, oruç tutarken kilo vermeyi planlayanlara da uyarıda bulundu. Zayıflamanın bu devreye denk getirilmemesi gerekliliğini, aksi takdirde değişik sıhhat sorunlarinin meydana çıkabileceğinin altını çizen Öğünç, “Ramazan ayında kilo vermek isteyenler hatalı beslenme sebebiyle kimi vakit kilo alabiliyor” dedi.

Ramazan ayında fiziksel aktivitenin de mühim bulunduğuna işaret eden Öğünç, iftardan sonra bilgisayar ya da televizyon karşısına geçmek yerine düşük tempoda yürüyüşü önerdi.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR