“Ramazanda bu gıdalardan uzak durun” uyarısı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Besin Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hayoğlu, “Ramazanın sıcak havalara denk gelmesi sebebiyle oruç tutanlar güneşten korunmalı ve bilhassa sahurda susuzluğu tetikleyecek yemeklerden uzak durmalı” dedi.

Hayoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazanda yemek seçimine ve beslenmeye her vaktinden oldukça çok ehemmiyet verilmesi lüzumluliğini söyledi.

Ramazanın yaz sıcaklarına denk gelmesinin bedeni sarsabileceğini bildiren İbrahim Hayoğlu, bunun en hafif biçimde atlatılması amacıyla su dengesine ilgi edilmesi ikazında bulundu.

Sıcaklıkların etkisiyle yükselen terleme, su ve mineral kayıbı neticesi bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sıhhat problemleri de görülebileceğini ifade eden Hayoğlu, bilhassa tansiyon ve kalp hastalarının oldukça da ilgili olması lüzumluliğini vurguladı.

Oruç tutarken bilhassa öğlen saatlerinde güneşten uzak durmaları konusu ile ilgili vatandaşları uyaran İbrahim Hayoğlu, şu şekilde konuştu:

“Ramazanın sıcak havalara denk gelmesi sebebiyle oruç tutanlar güneşten korunmalı ve bilhassa sahurda susuzluğu tetikleyecek yemeklerden uzak durmalı. Sıcak hava oruç tutanlar amacıyla ister istemez bedenin alışmış bulunduğu dengeleri sarsacaktır. Bu sarsıntının en hafif biçimde atlatılması ve bedenin direncini koruması amacıyla bilhassa beslenmeye ve su dengesine çok ilgi etmemiz gerekmektedir. Genellikle ilk günler geçiş devresi bulunduğu amacıyla beden oruca alışana kadar oldukça ilgili olmamız gerekir. Zira beden ağırlığı üzerinden yüzde 2 su kayıbı performansta düşme ve halsizliğe yol açarken, bu kayıbın yükselmesi ciddi ve tehlikeli sıhhat problemleri oluşturmaktadır.”

Oruç tutanların kesinlikle sahura kalkması lüzumluliğini altını çizen Hayoğlu, sahurda bilhassa aşırı tuzlu, baharatlı ve ağır yağlı gıdalerdan uzak durulmasını tavsiye etti.

Kan şekerini dengeleyen, tok tutan ve sindirim sistemini düzenleyen protein ve lif içeriği yüksek kepekli ekmek, kepekli makarna, kepekli pirinç, bulgur, sebze, meyve, kuru baklagiller, ceviz, fındık, badem, peynir ve yumurta gibi gıdalere yer verilmesini öneren İbrahim Hayoğlu, “Genellikle haşlanmış yumurta ve proteince varlıklı gıdaler, uzun vakit aç olmama hissi vermesi bakımından mühimdir. Hem de yatmaya yakın yoğurt ve gibi gıdalerin tüketilmesi rahatlık sağlayacağından, olası bulunduğu kadar her sahurda tüketilmelidir. Böylece beden hem lüzumlu gıda maddelerini alacak hem de uzun vakit aç olmama hissini muhafaza edecektir” olarak konuştu.

– Yemeğe çorba ile başlayın

İbrahim Hayoğlu, iftardan sahura kadar geride bıraktığımız vakitde mideyi şişirmeden kaybedilen su ve mineral maddenin yerine konulması ve bedenin direncinin arttırılması amacıyla başka vitamin ve gıda maddeleriyle takviye yapılmasını tavsiye etti.

İftarda bedeni çok yormamak ve sıhhatli beslenme amacıyla yemeğe çorba ile başlamanın midenin alışması amacıyla mühim bulunduğunu altını çizen Hayoğlu, çorbadan sonra kısa bir ara verilmesini önerdi.

Ana yemekte olası bulunduğu kadar proteince varlıklı, çok yağlı olmayan, sebze ve haşlama gıdalere yer verilmesini ve bol salata tüketilmesinin yararlı olacağını dile getiren İbrahim Hayoğlu, şu şekilde devam etti:

“İftarda kızartma gibi aşırı yağlı yiyecekler ile şıralı ve ağır hamurlu tatlılar yerine oldukça hafif bulunan lifli gıdaler ve sütlü tatlılar seçim edilmelidir. Lif içeriği yüksek kepekli ürünlerle, sebze ve meyveler hem sindirimi düzenleyerek kabızlığı önlerken hem de kan şekerinin ani artışını dengeleyecektir. Hem de kaybbulunan vitamin ve minerallerin de yine kazanılarak, beden direncinin arttırılması bakımından yarar sağlayacaktır. Vücudun günlük su gereksinimi ehemmiyete alınarak, iftardan sahura kadar Aralıklara lüzumlu bulunan suyun bedene ulaştırılması gerekiyor.”

– Çayı iftardan en az 45 dakika sonra amacıyla

Hayoğlu, iftardan sahura kadar öğünlerin bölünerek çeşitlendirilmesi, meyvelerin beraberinde ceviz, fındık, fıstık ve badem gibi proteince ve vitamince varlıklı gıdalerin tüketilmesinin bedenin direncini arttıracağını söyledi.

Yemeklerin beraberinde gazlı içecekler yerine ayran ve meyve sularının seçim edilmesi lüzumluliğini altını çizen İbrahim Hayoğlu, çok olmamak kaydıyla maden suyu içilmesinin de mineral madde dengesi yönünden yararlı olacağını dile getirdi.

Hayoğlu, toplumda çok sevilen çayın ise iftardan en az 45 dakika sonra içilmesini tavsiye ederek, ilaveten meyve ve bitki çaylarının tüketilmesi önerisinde bulundu.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR