‘Ramazanda kayısı tüketin’ tavsiyesi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kayısının çoğu özelliği ile mineralleri ortamında barındıran ve insan sağlığı amacıyla lüzumlu bir meyve bulunduğunu belirtti.

Ramazan ayında insanların iftar ve sahurda gereğinden çok yemeklere yüklendiklerini izah eden Prof. Şahin, bunun da istenmeyen sıhhat problemlerine yol açabildiğini kaydetti.

Oluşabilecek sıhhat problemleri amacıyla kayısının ramazanda seçim edebilecek en ideal meyvelerden biri bulunduğuna ilgi çeken Prof. Şahin, şu şekilde konuştu:

“Sebebi en çok lif sahibi olan meyvelerden biri olması. Onun dışında konusuna baktığınızda gerçekten multivitamin tabletleri gibi ortamında her türlü vitamin var. Her türlü mineral var. İçerisinde antioksidan özelliği tespit edilen çoğu faktör madde var. Esasında multivitamin hapları yerine kayısı tüketilmesini öneriyoruz zira kayısının bünyesinde de bu multivitamin tabletlerinin ortamında tespit edilen bir çok mineral ve vitamin, hem de natural form şeklinde var. Dolayısıyla benim vermek istediğim en güzel mesaj; multivitamin yerinekayısı ygüzeln, natural yoldan aynı vitaminleri, o mineralleri, antioksidanları alırsınız, çok yararlı olur.”

Kayısının A ve C vitaminleri bakımından çok varlıklı ve portakalda bulunduğu kadar C vitamini bulundurduğu verisini veren Prof. İbrahim Şahin, iftar ve sahurda kayısının meyve şeklinde ya da hoşaf yapılarak tüketilebileceğini belirtti.

Prof. Şahin, “Ramazanda meydana gelen sıvı kayıplarını, mineral kayıplarını kayısı kompostolarıyla yerine koyuyoruz. Kanserlere karşı olsun, başka vakitğen hastalıklara karşı olsun bedenimizi koruyacak antioksidan içeriği varlıklı bir meyve kayısı. Bu bakımdan gerçekten kayısı iftar sofraları amacıyla biçilmiş kaftan. Hasta olsun, olmasın herkese önerebileceğimiz bir gıda. Sadece potasyum bünyesinden ötürü böbrek yetmezliği tespit edilenların biraz dikkatli olmaları gerekir. Yani çok çok tüketilirse problem yaşanabilir. Onun dışında böbrek yetmezliği olmayan her bireyin belli bir oran günlükkayısı tüketmesi önerilir” diye konuştu.

“Tatlı ihtiyacını kayısı tatlılarıyla giderin”

Turgut Özal Tıp Merkezi Diyetisyeni Aygül Güven de “Malum ramazanda uzun vakit açlığa bağlı kan şekerimiz düştüğü amacıyla hep bir tatlı yeme gereksinimiz doğar. Bu anlamda kayısı tatlısını öneriyoruz. Hem besleyici hem lezzetli hem de gerektiğince hafif bir tatlıdır” dedi.

Güven, ” Kayısı da ana yemekten 1 ya da 1, 5 saat sonra yenilmeli. Sahurda dakayısı yiyebiliriz. Vücudumuz, açlık zamanı uzun bulunduğu amacıyla susuz kalıyor. Bunu gidermek amacıyla de sahurda şekersiz kayısı kompostosu ya da 3-4 taze kayısı yiyerek sıvı ve elektrolit kaybını karşılayabiliriz. Yani ramazanda ortalama iki porsiyon kadar kayısı tüketilebilir” dedi.

(AA)

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR