Rehabilitasyon klinik otellere ruhsat verilecek

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Türkiye’de ilk kez, Sıhhat Bakanlığı yönünden ruhsatlandırılarak kontrolü yapılacak “Rehabilitasyon Amaçlı Kür Kliniği Konaklama Merkezleri (REHA-Klinik)” açılacak. Merkezlerde, ihtiyar bakımının yanı sıra ameliyat, inme, felç, vakitğen ve nörolojik hastalıklar ardından fiziksel etkinlik gücünü yitirmiş şahıslara hizmet verilecek.

Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Ömer Tontuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Sıhhatta Dönüşüm Programı” ile Türkiye’nin hizmete erişimden, son teknolojinin vatandaşlara sunulması, ilaç temininden hizmet kalitesine kadar çoğu hususta mühim ilerlemeler elde edildiğini söyledi.

Koruyucu sıhhat programları ve mevzuat çalışmalarında çoğu ülkeye Türkiye’nin numune olduğunu ifade eden Tontuş, bu alanlardan birinin de sıhhat turizmi olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin bilhassa yakın coğrafyasında sıhhat turizminin merkezi olması amacıyla çalışmalar yapıldığını izah eden Tontuş, “Türkiye, sıhhat turizminde bir ilke imza atıyor. Sıhhat Bakanlığı, ruhsatlandıracağı resmi adı ‘Rehabilitasyon Amaçlı Kür Kliniği Konaklama Merkezleri (REHA-Klinik)’ bulunan otellerle 20 milyar dolar gelir elde etmeyi amaçlıyor. Bu otellerde doktorler vazifelendirilecek” dedi.

“Otellerde en az 4 doktor vazife yapacak”

Kamu ya da hususi sektör yönünden işletilebilecek merkezlerin, Sıhhat Bakanlığı yönünden ruhsatlandırılacağını ve denetleneceğini izah eden Tontuş, şunları kaydetti:

“Çalışmaya göre, Türkiye’de ilk kez rehabilitasyon klinik oteller kurulacak. REHA-Klinik Merkezleri’nde ihtiyar bakımından, hasta rehabilitasyonuna kadar detaylı alanlarda hizmet verilecek.

Aynı vakitte termal bölgelerde Kür ve Rehabilitasyon Merkezleri diye tanımladığımız yataklı olmayan ve sadece bölgedeki tesislerde kalıp derli toplu doktor kontrolüne gidecek hastalara hizmet veren klinikler açılacak. Bunun ilk örneği Denizli’de açıldı. Yurt dışından hasta kabulü gerçekleştiğinden, oldukça bir sene olmadan kapasite artırımı gerekti.

Termal kür ve rehabilitasyon bölgeleri, toplam en az 1 milyon metrekare alanda kurulu, her türlü sosyal imkanları, en az 2 bin 500 yatak kapasitesi ve en az bir kür kliniği bulunan kompleksler olacak.”

Tontuş, Bakanlığın 55 ilde termal otel bulunduğunu belirleme ettiğini belirterek, hasta kabul etmek isteyen otellere 6-8 aylık vakit içerisinde REHA-Klinik Otele dönüşme olanağı sağlanacağını bildirdi.

REHA-Klinikler amacıyla genel kriterlerin “yataklı tedavi kurumları yönetmeliği” esasına dayandığını dile getiren Tontuş, şu verileri verdi:

“Merkezler, en az 4 doktorle çalışacak. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eksperi mecburi şeklinde bulunacak, ilaveten belirleme edilen eksper doktor kadrolarından en az ikisi kadroya dahil edilecek. Otel müdürü, başdoktor olacak.

REHA-Klinikler bilhassa ameliyat, inme, felç, vakitğen ve nörolojik hastalıklardan sonra fiziksel etkinlik gücünü yitirmiş şahıslara hizmet verecek. Ayrıca, kalp hastaları amacıyla kardiyolojik rehabilitasyon, bilhassa KOAH ve astımlılar amacıyla solunum rehabilitasyonu, obezite bozukluğu yaşayanlar amacıyla yeme bağımlılıkları rehabilitasyonu gibi alt başlıklarda hizmet sunulacak.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR