Rus Uçağı Türk Hava Sahasını İhlal Etti

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Dışişleri Bakanlığı, bir Rus uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesi sebebiyle Moskova’ya sert reaksiyon gösterdi. Bakanlıktan uygulanan açıklamada, “Söz hususu ihlal, Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçisi, Bakanlığımız Müsteşar Vekili yönünden Bakanlığa çağrılarak kuvvetle protesto edilmiş, bu tür bir ihlalin tekerrüründen kaçınılması önemle talep edilmiş, aksi takdirde yaşanabilecek istek edilmeyen bir hadiseden Rusya Federasyonu’nun mesul olacağı bildirilmiştir” ifadesi kullanıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Rusya’nın Suriye’deki operasyonlarını sert sözlerle eleştirmiş, “Rusya’nın şu anda atmış bulunduğu bu adımlar ve Suriye’deki bu bombardıman olaylarının, bilhassa Türkiye şeklinde bizim açımızdan kabul edilir hiçbir yanı yoktur. Putin’e bunu ifade ettim. Rusya fazla ciddi yanlışın içinde. Bu bölümde kendini yalnızlığa götürecek bir adım. Türkiye’ye karşın bu aşaması atması bizi tedirgin etmektedir. İkili ilişkilerimiz ortadadır.” demişti.

Bu açıklmların sonrasında İlk kriz bu gün patlak verdi.

DEVRİYE UÇUŞU YAPAN 2 F-16 ÖNLEDİ!

Bakanlıktan uygulanan açıklamada, Rusya Federasyonu’na ait bir harp uçağının 3 Ekim saat 12.08’de Yayladağı/Hatay bölgesinin güneyinde Türk hava sahasını ihlal ettiği belirtilerek, ” Bölgede devriye uçuşu yapan iki F-16 uçağımız yönünden önlemede bulunulması üstüne Rus uçağı Türk hava sahasını Suriye’ye geçerek terk etmiştir.” denildi.

ANKARA BÜYÜKELÇİSİ BAKANLIĞA ÇAĞIRILDI

Sözhususu ihlalin, Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçisinin, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Vekili yönünden Bakanlığa çağrılarak kuvvetle protesto edildiği vurgulanarak şu şekilde denildi:

“BİR DAHA OLURSA…”

“Bu tür bir ihlalin tekerrüründen kaçınılması önemle talep edilmiş, aksi takdirde yaşanabilecek istek edilmeyen bir hadiseden Rusya Federasyonu’nun mesul olacağı bildirilmiştir.

LAVROV’A DA AYNI TEPKİ İLETİLDİ

Ayrıca, Sayın Bakanımız Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’u 3 Ekim günü arayarak konuyla alakalı benzer görüşleri tekrarlamış ve reaksiyonmizi dile getirmiştir. Sayın Bakanımız, ABD, İngiltere, Fransa, İtalya Dışişleri Bakanlarıyla da hali değerlendiren telefon görüşmeleri yapmıştır. Sayın Bakanımız NATO Genel Sekreteri ve Almanya Dışişleri Bakanıyla da konuyu ele alacaktır.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR