Rusya Krizi Sayesinde Ucuz Sebze Meyve Yiyebileceksiniz

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Türkiye-Rusya krizi, iki ülke arasındaki milyarlarca dolarlık ticaret ve yatırımları tehlikeye soktu. Rusya, turizmden inşaata, ithalattan yatırımlara kadar çoğu alanda Türkiye’nin işlerini zora koşuyor.

1 milyar dolarlık sebze-meyve ithalatına yönelik ilk ambargo Rusya Başbakan Dmitri Medvedev yönünden imzalanarak, yürürlüğe girdi. Fakat bütün bu olumsuzluklara karşın Vatandaşın yüzünü güldürebilecek gelişmelerin de yaşanması bekleniyor. Rusya’nın Türkiye’den besin ürünlerine ambargo uygulaması, Türk halkının mutfak bütçesini rahatlatacak. Rusya’nın yaptırımlarının besin enflasyonuna olumlu katkı sunması öngörülüyor. Rusya’nın Türkiye’den giden besin ürünlerini geri çevirmesi, bu ürünlerin Türkiye’nin iç piyasasında bollaşmasına sebep olacak. Ekonomistler bu yüzden Türkiye’nin besin enflasyonunun düşüş göstereceğini belirtiyor.

GIDA DÜŞÜŞE GEÇER

Eczacıbaşı Yatırım Menkul Değerler Başekonomisti Sertan Kargın, Rusya’nın besin ürünlerine ambargo uygulamasının Türkiye’de enflasyona kesinlikle olumlu etkide bulunacağını söyledi. Kargın, “Rusya’nın geri çevirdiği besin ürünlerinin Türkiye’de arz edilmesi besin enflasyonunu düşürecek. Bunun tam etkisini tartmak zor. Ama besin enflasyonundaki düşüş etkisinin hâlâ yüksek seviyelerde bulunan kurdan oldukça önde olacağını söylemek mümkün” diye konuştu.

Kargın, Rusya’nın Türkiye’den sağladığı tedariği, enflasyonunun artmasından çekindiği amacıyla 3-4 hafta oldukça sürdüreceğini açıkladı ve ekledi: “Fakat 2016’nın başında Rusya’nın yaptırımları Türkiye’deki besin enflasyonu üstünde etkisini göstermeye başlayacak.”

YASAKLARA JET ONAY LİMON LİSTEDE YOK

Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev, Türkiye’ye uygulanacak yaptırımları onayladı. Yaptırımlar oldukça önceki tehditlerin çerçevesinden dışarı çıkmazken birtakım kalemler de ambargonun dışında kaldı.

Hükümetin internet sitesinde yayımlanan açıklamada, 1 Ocak 2016’dan itibaren Türkiye’den ithal edilemeyecek bulunan ziraat ürünlerinin listesi yayımlandı. İthalatı yasaklanan besin ürünleri arasında sebze, meyve, tavuk ürünleri ve tuz var. Listede ilaveten domates, soğan, salatalık, üzüm, kayısı ve elma da yer alıyor. Listede Türkiye’den yüksek oranda ithal edilen limon ve kabuklu yemişler gibi besin ürünleri bulunmuyor. Açıklama aynı vakitte Türkiye’ye charter uçuşların 1 Aralık’tan itibaren durdurulmasını resmi duruma getiriyor.

ÇIKARSAK 5 YIL KAYBEDERİZ

Rusya, Türk müteahhitlerinin vatan dışına açıldığı 1972’den bu yana en çok proje üstlendiği ve en yüksek ciroyu yaptığı ülke şeklinde çok mühim bir piyasa konumunda. Bugüne kadar Rusya’da 1.921 proje üstlenen müteahhitler 61.2 milyar dolarlık iş hacmine ulaştı. Bu amaçla Türk müteahhitleri, bu piyasadan uzaklaştırılırsa sektörün cirosal anlamda büyük kayıpları olacak.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, şu anda işçilere yönelik problemlerin yaşandığını ifade ederek, son hali şu şekilde değerlendirdi: “Rusya, bugüne kadar yaptığımız iş hacminde yüzde 20 payla ilk sırada yer alıyor. 1972’den bu yana çok büyük piyasaımız. Bu senenin ilk 9 ayında 2.5 milyar dolarlık sözleşme imzalandı. Şu ana kadar devam eden işlerde sözleşme iptali olmadı.” Rusya’dan Türk müteahhitleri tamamıyla uzaklaştırılırsa seçenek piyasalara yöneleceklerini izah eden Yenigün, “Irak, Rusya ve Libya bizim işlerimizin yüzde 35-40’ını oluştuyor. Fakat bu piyasalarda yıldan yıla ciro kaybediyoruz. İran, Sahraaltı Afrika, Meksika gibi seçenek piyasalara yöneldik. Rusya’yı kaybedersek bu piyasaları deneyeceğiz fakat bu bize en az 5 yıla mal olur” dedi.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR