Rusya Suriye’den Sonra Yemen’e de Girecek

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in başdanışmanı Ali Ekber Velayeti Rusya ile işbirliğine devam edeceklerini ve Yemen’de de Rusya desteği ile araya girmek edeceklerini söyledi.

İŞ BİRLİĞİ SURİYE İLE SINIRLI KALMAYACAK

El-Arabiya haber sitesinin haberine göre İran radyo ve televizyonuna bağlı İranlı Gazeteciler Kulübü Ajansına açıklama yapan Velayeti “İran ve Rusya arasında oldukça evvel görülmemiş bir işbirliği var. Bu işbirliği yalnızca Suriye ile sınırlı kalmayacak, Irak, Lübnan ve Yemen’de de sürecek” ifadelerini kullandı.

Velayeti, Rusya’nın Esad’ın düşmemesi amacıyla yaptığı hava saldırılarını da savundu. Velayeti ay başında Moskova’ya gerçekleştirdiği ziyaret sırasında gazetecilerin “İran, Rusya, Suriye ve Hizbullah arasında bir ittifak oluşturulmasının mümkün olup olmadığı” yönündeki sorusunu, “Elbette, en uygun bulunan bu. İran çevresel meselelerde Rusya’yla stratejik bir işbirliği yürütüyor. Böyle bir ittifak oluşturulması amacıyla gereken ön koşullar hazırlanmış halda” diyerek cevaplamıştı.

RİYAD TAHRAN ÇATIŞMASI

Riyad yönetimi, Tahran’ı isyancı Husilere silah, para ve savaşçı desteği vermekle suçlarken, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi de “İran’ın vatanının içişlerine araya girmeksinin belgeli olduğunu ve bunun yeni bir hal olmadığını” belirtmişti. Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’nin İran destekli Şii Ensarullah Hareketi’nin (Husiler) ülkesindeki ilerleyişinin durdurulması amacıyla yaptığı davet üzerine, Suudi Arabistan öncülüğündeki Körfez ülkelerinden meydana gelen birlik güçleri 26 Mart’ta “Kararlılık Fırtınası” adı verdiği operasyon başlatmıştı.

ESAD, RUSYA’NIN DESTEĞİYLE DİRENİŞİ KIRDI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “övgülerin en büyüğünü hak ettiğini” iddia ettiği Suriye’de Esad’ın beraberinde savaşan Rus güçlerinin, Yemen’de İran destekli Husiler’in beraberinde yer alması, ülkede Suriye’dekine benzer bir yıkıma hizmet edecek. İran ve Hizbullah’ın yoğun askeri desteğine karşın sahada kaybeden Esad, 30 Eylül’den bu yana devam eden Rus hava saldırıları ve askeri desteği sayesinde direnişi kırabildi.

Suriye’de 30 Eylül’den bugüne misket ve güdümsüz bombaları kullandığı hava saldırılarında okul, hastane ve cami gibi fazla sayıda sivil yerleşim alanlarını vuran Rusya, 2 binin üstünde sivili katlederek rejim güçlerine alan açtı. Yemen’de Suudi Arabistan liderliğindeki uluslararası birlikun desteğini alan Cumhurbaşkanı Hadi’ye karşı savaşan İran destekli Şii Husilerin mümkün bir Rusya desteği ile savaşın seyrini değiştirme olsılığı mümkün. Moskova yönetiminin, Suriye’de Esad rejimine verdiği yoğun destekten sonra Yemen’de de İran’la işbirliği yapması, 2011’den beri devam eden Suriye’deki iç savaşın gibi bir senaryoya hizmet edebilir.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR