Rusya Türkiye İle Vizelerin Kaldırılması İçin Çalışma Başlattı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, Türkiye’nin Rusya’nın Türk vatandaşlarına vize uygulamasını kaldırmasını beklediğini belirterek, “Şimdi bir çalışma yapıyorlar. Sanıyorum evvellikli şeklinde iş adamlarına ve resmi heyetlere vizelerin kaldırılması gibi birtakım düşünceler amacıyladeler.” dedi.

Türkiye-Rusya ilişkileri ile ilgili bilgi veren yetkili, iki ülke arasında Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) Toplantısı’nın bu sene ilk haftalarında yapılmasının planlandığını, ÜDİK’in altındaki 3 ana mekanizmadan Karma Ekonomik Komisyon (KEK) ve Ortak Stratejik Planlama Grubu (OSPG) toplantılarının gerçekleştiğini belirtti.

Bu mekanizmanın üçüncü ayağı bulunan Türk-Rus Toplumsal Forum çalışmalarının da ilişkilerin siyasi alanın yanı sıra toplumdan topluma dayanıklı bir esas yaratarak devam etmesini amaçladığını vurguladı.

“ÜDİK’İN SOMUT ADIMLARLA TAÇLANMASINI BEKLİYORUZ”

Başbakan Binali Yıldırım’ın yanında 7 bakanla Rusya’ya yaptığı ziyaretin çift ilişkilerde yakınlaşılması, eski yakınlığa dönülmesi, hem de ilişkilerin eskisinden oldukça ileriye taşınması konusu ile ilgili mühim bir ismim bulunduğunu ifade eden yetkili, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un silahlı hücum neticesi öldürülmesinin Türkiye-Rusya ilişkilerinin seyrini sabote etmeyi amaçladığını vurguladı.

Dışişleri yetkilisi, çift ilişkilerde gelinen aşamayı, “Şu anda yeni senede bakış açımız ÜDİK’in toplanması, somut neticelerle taçlanması.” ifadesiyle aktardı.

Yetkili, Rus Büyükelçi Karlov’un silahlı hücum neticesi öldürülmesinin sonrasında tahkîkat sürecini Türk yetkililerle eş güdümlü yürütmek amacıyla Türkiye’ye gelen heyetin çalışmalarına sıkıntısız devam ettiğini belirtti.

“ASTANA YOLUNDA HAZIRLIKLAR OLACAKTIR”

Yetkili, Türk ve Rus heyetlerinin bir araya gelerek, 23 Ocak’ta Astana’da yapılması plan edilen Suriye görüşmelerini ele alıp almadığına dair bir soruya, Ankara’ya bir Rus heyetin gelişine dair bilgi kapasitesi olmadığı yanıtını verdi. Bakanlık yetkilisi, “Henüz bir somutlaşma yok. Ama olacaktır. O toplantı olmaz, diğer toplantı olur ama Astana yolunda hazırlıklar olacaktır.” dedi.

TÜRK ŞİRKETLERİNE YÖNELİK KISITLAMALAR

İki ülke ilişkilerinin gergin bulunduğu dönemde Rusya’dan Türkiye’ye yönelik birtakım kısıtlamalar uygulandığını, fakat bunların bir kısmının kaldırıldığını ve kaldırılmaya devam edeceğini bildiren yetkili, Rusya’nın bir kararname çıkararak, ülkede çoksı Orta Asya’dan gelen göçmen işçilerin çalışma kotasını yüzde 18’e indirdiğini söyledi.

Bu kararın küresel ekonominin getirdiği genel bir eğilimin neticesi bulunduğunu altını çizen yetkili, “Özellikle Türk firmaları, Türk işçi çalıştırmak istiyor. Bazı firmalar istisna tutulmuştu, o firmaların adedi genişletildi. Geri kalanı vizeyle irtibatlı.” ifadesini kullandı.

Yetkili, büyük kısmını müteahhitlik firmalarının meydaan getirdiği Türk şirketlerinin Türk çalışanları istihdam edebildiğini, belli bir kotayı aşmamak kaydıyla yenilerini getirebildiklerini vurgulayarak, “Onlarda bir kısıtlama yok. Diğer çalışanlarda da kaldırılması amacıyla biz müracatta bulunuyoruz.” dedi.

Rusya’da etkinlik gösteren firmalardan evvel 30’una kısıtlamaların kaldırıldığını, oldukça sonra bu sayının 50’ye ve 80’e ulaştığını bildiren yetkili, Rusya’nın yasak getirdiği 18 tarım ürününden 5’ine dair yasağın kaldırıldığını, bu alanda da bir açılım yapılabileceğini kaydetti.

Yetkili, biber, nar, kabak, marul, patlıcan ve domatesin de kısıtlama kapsamındaki mamüller bulunduğunu, şu anda 13 üründe kısıtlamanın devam ettiğini, öte yandan bu kısıtlamaların kaldırılması amacıyla girişimlerde bulunulduğunu belirtti. İki ülke arasında yerli para ile ticaret konusunun da şirketler birtakımnda konuşulduğunu kaydeden yetkili, her iki tarafın bu hususta kararlı bulunduğunu ifade etti.

VİZE KOLAYLIĞI

Dışişleri yetkilisi, Türkiye’nin Rusya’nın Türk vatandaşlarına vize uygulamasını kaldırmasını beklediğini belirterek, “Şimdi bir çalışma yapıyorlar. Sanıyorum evvellikli şeklinde iş adamlarına ve resmi heyetlere vizelerin kaldırılması gibi birtakım düşünceler amacıyladeler.” dedi.

Türkiye’nin ilişkilerde yaşanan krizden evvel Batı ülkeleri arasında Rusya ile ilişkilerini en çok ilerleten ülkelerden biri bulunduğunu altını çizen yetkili, “Şimdi bizim yaptığımız yine eski noktaya dönmek ve hem de ticari konularda olasıysa o noktayı aşmak.” dedi.

Yetkili, Türkiye’nin ilişkileri göz önünde tutulduğunda, Batı ülkelerinin ve Rusya’nın birbirinin seçeneği olmadığını söyledi.

TÜRK AKIMI DOĞALGAZ BORU HATTI

Yetkili, Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı projesinin iki kademeli bir proje bulunduğunu, projenin ilk hattıyla Türkiye’nin Ukrayna, Romanya, Bulgaristan hattından aldığı gazın ikame edilmesinin amaçlandığını ve ikinci hattıyla da Avrupa’ya gaz gönderilmesinin planlandığını söyledi.

Bu hattın inşa edilebilmesinin Rusya ve AB arasında alıncak karara bağlı bulunduğunu ifade eden yetkili, Avrupa’dan gaz isteği gelirse, bu hattın ekonomik şeklinde uygulanabilir bulunduğunu ifade etti.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR