Salam Sucuk Kanser mi Yapıyor?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Sıhhat Bakanlığı, son zamanlarda ‘Kırmızı et ve işlenmiş kırmızı et kullanımının sağlığa etkileri’ konusu ile alakalı Dünya Sıhhat Örgütü’nün raporları tarafında yürütülen tartışmalara dair bir açıklama yaptı. Bakanlık yönünden uygulanan bildirimde “Kırmızı et ve işlenmiş etler ile alakalı uygulanan güncel açıklamalar ülkemizde toplum bazında araya girmek gerektiren öncelikli bir sıhhat meselesini gündeme getirmekten çok, sözü geride bıraktığımız ürünleri aşırı tüketen şahıslerin ilgisini çekmek amacıyla uygulanan bir ikaz şeklinde değerlendirilmelidir” denildi.

ÜLKEDE KİŞİ BAŞI GÜNLÜK KIRMIZI ET TÜKETİM MİKTARI 35 GR

Toplum sağlığını ilgilendirdiği belirti edilen kırmızı et ve işlenmiş kırmızı et kullanımı konusu ile alakalı kamuoyunu aydınlatmak ve doğru bilgilendirmek amacıyla yapıldığı kaydedilen Sıhhat Bakanlığı’nın yazılı açıklamasında “Öncelikle Türkiye Beslenme ve Sıhhat Araştırması sonuçlarına göre; Türkiye’de et kullanımı tespit edilen limitlerin altındadır ve esas gıda ekmek ve başka tahıl ürünleridir.

“TÜRKİYE’DE ZATEN AZ ET TÜKETİLİYOR”

TÜİK bilgilerine göre; ülkemizde şahıs başı günlük kırmızı et tüketim miktarı 35 gr şeklinde saptanmıştır. Bununla eş güdümlü güncel kanser istatistiklerimize göre 15 yaş üzeri şahıslerin ülkemizde ortalama kolorektal kanser (Kolon Kanseri) insidansı yani 1 sene ortamında bu kanseri geliştirme bazal riski yüz binde 20’dir. Dünya Sıhhat Örgütü’ne (DSÖ) bağlı Uluslararası Kanser Kontrol Ajansı (IARC), Türkiye’nin de dahil bulunduğu 24 ülke tarafınca yönetilmektedir. Kanser bölümünde pek çok ortak çalışma yürüten ajans, üye ülkelerinin istekleri ile kırmızı et ve işlenmiş kırmızı et kullanımının kanser gelişimindeki rolünü araştırmıştır” ifadeleri kullanıldı.

saglik-bakanligi-ndan-bomba-sucuk-salam_x_7830589_8561_z4[1]

İŞLENMİŞ KIRMIZI ET KOLOREKTAL KANSERİ RİSKİNİ 1.2 KAT ARTIRIYOR

Kırmızı et ve işlenmiş kırmızı et kullanımı konusu ile alakalı uygulanan incelemeri ilgi çekilen bildirimde, “Yaklaşık 20 bilim insanının 800’den çok yayımlanmış makaleyi araştırmaları sonucu; kırmızı et kullanımının kolorektal kanser ile ilişkiı Grup 2A (muhesas karsinojen) şeklinde sınıflandırılmıştır. Grup 2A’da yer alan ajanların kanser yapabileceğine dair insanlar üstünde uygulanan kısıtlı çalışmalarda belirli oranda kanıt bulunmakla eş güdümlü, muhakkak kanser yapıcı olduklarını gösterecek kadar yeterli bilgi birikimine ulaşılamamıştır. İşlenmiş kırmızı et kullanımını ise Grup 1 (kesin karsinojen) şeklinde sınıflandırmıştır. Grup 1 kanserojenite, insanlar üstünde yeteri kadar epidemiyolojik veriye dayandırılarak uygulanan bir sınıflamadır. Raporun neticesine göre, günlük 50 gr işlenmiş et kullanımı kolorektal kanser tehlikesini yüzde 18 artırmaktadır. Kanserden korunma bakımından öncelik belirlerken çok mühim bir nokta, ajanların kanser yapıcı olup olmamalarının beraberinde kanser yapıcı iseler kanser tehlikesini ne oranda arttırdıklarının değerlendirilmesidir. Dünya Sıhhat Örgütü, sigara kullanımının akciğer ve başka kanserlerin gelişim tehlikesini 20 kata kadar artırırken (yüzde 2000’lik bir artış), işlenmiş kırmızı et kullanımının kolorektal kanseri tehlikesini 1.2 kat artırdığını (yüzde 20’lik bir artış) belirtmiştir. Grup 1 sınıflamasında yer alan güneş ışığı gibi her kanserojenden mutlak korunmak da olası değildir. Burada mühim bulunan kanser yapıcı maddelere karşı maruz kalınan ilişki zamanı ve dozudur” denildi.

“AÇIKLAMALAR AŞIRI TÜKETEN BİREYLER İÇİN”

Sıhhat Bakanlığı yönünden mevzuya dair uygulanan bildirimde, şu ifadeler yer aldı: “Bu verilere göre kırmızı et ve işlenmiş etler ile alakalı uygulanan güncel açıklamalar ülkemizde toplum bazında araya girmek gerektiren öncelikli bir sıhhat meselesini gündeme getirmekten çok, sözü geride bıraktığımız ürünleri aşırı tüketen şahıslerin ilgisini çekmek amacıyla uygulanan bir ikaz şeklinde değerlendirilmelidir. Bakanlığımız kanser dairesi dahil olmak üzere, dünya çapında pek çok kanser yöneticisi, derli toplu, dengeli, taze sebze ve meyveden zengin, kalorisi ve şeker seviyesi yüksek olmayan beslenmeyi önermektedir. Kırmızı et, kuşkusuz doğru beslenmenin vazgeçilmez unsurlarından biridir. Kırmızı et ürünleri doğru pişirme teknikleri ile dengeli, bol sebze ve meyve ile abartıya kaçılmadan tüketilmeli; derli toplu fiziksel etkinlik yapılmalı ve obeziteden uzak durulmalıdır. En mühimsi, şahıslerin sıhhatli hayat felsefesini bir hayat kültürü durumuna getirebilmeleridir.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR