‘Şam artık fiili olarak Suriye’nin başkenti değil’

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Suriye’de gelinen son hale dair değerlendirmelerde tespit edilen siyasi analist Semir et-Taki, “Gelecek dönemde çatışmaların ülkenin orta ve batı kesimlerine sıçramasıyla rejimin yıkılarak, derli toplu ve yüksek donanımlı milislere dönüşeceğini ön görü ediyorum” dedi.

Merkezi Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentinde tespit edilen Eş-Şark Stratejik Araştırma Merkezi’nin Müdürü Taki, “Şam bundan sonra fiili şeklinde Suriye’nin başkenti değil. Suriye’nin egemenliği tartışmalı, ekonomi bozuldu, devletin işleyişi Şam’la sınırlı kaldı ve zayıfladı” ifadelerini kullandı.

Suriye’nin gelecekteki idare şekline dair ilgi çekici ön görülerde tespit edilen Taki, “Üniter Suriye devresi geçmişte kaldı. Merkezi idarein bir geleceği yok, tekrar idaree gelmesi de olası değil. Ülke gelecekte, savaşın liderleri ve hakim güçlerce merkezi olmayan biçimde yönetilecek” ifadelerini kullandı.

“İran desteğini azalttı”

AA muhabirinin sorularını cevaplayan Taki, “Son dönemde Esed rejiminin gerilemesinin çoğu faktörü var. Bunlardan en belirgini İran’ın askeri, insani ve parasal yardımlarını azaltmış olmasıdır. Destek bir süredir Tahran’ın ülkedeki nüfuzunu destekleyen, Lübnan sınırına, böylece Hizbullah’a ulaşan Şam ekseni ve sahile uzanan Humus ekseni gibi eksenlerle sınırlı kaldı” diye konuştu.

Eş-Şark Stratejik Araştırma Merkezi Müdürü Semir et-Taki, muhalefeti destekleyen devletlerde, İdlib ilinin büyük fazlalığını denetim altına alan ve Esed rejiminin zayıflamasına yol açan Fetih Ordusu gibi son dönemde meydana çıkan askeri oluşumları destekleme ile Esed rejimine karşı sahadaki mücadelede birlik sağlama konusu ile ilgili uzlaşı olduğunu söyledi.

“Rejim kaybettiği toprakları alacak güçte değil”

Esed güçlerinde Tuğgeneral rütbesiyle vazife yapar iken Suriye krizinin başlamasıyla ordudan ayrılan İbrahim el-Cebbavi ise, “Şam rejimi kaybettiği toprakları alacak güçte değil. En az kayıpla birliklerini bir yerden çekmesini başarı sayarak kendi basın yayın organlarında kutlamaymış gibi gösteriyor” dedi.

AA’ya konuşan Cebbavi, Suriye’deki gelişmelere dair şu değerlendirmede bulundu:

“Esed rejiminin kaderi kendi ellerinde değil. Son dönemde büyük gelişme kaydeden muhaliflerin elinde de değil. Konu Suriye’yi bölgedeki başka pazarlık malzemeleri gibi bir pazarlık kartı şeklinde kullanan büyük devletlerin elinde. Batı başkentleri, başta Washington olmak üzere Esed rejiminin ansızın düşmesinden kaygı ediyor. Devlet kurumlarının korunması ve Şam’ın kapılarına kadar ulaşan DAEŞ’in eline geçmesi korkusunu bahane şeklinde gösteriyor.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR