Sevgililer Günü Çiçekleri Kar Altında Kaldı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

İzmir’de etkili bulunan kar yağışı sebebiyle, Türkiye’de kesme çiçek üretiminin yüzde 60’ının karşılandığı Menderes eyaletinde fazla sayıda sera çöktü, Sevgililer Günü amacıyla hazırlanan çiçekler zarar gördü.

SERALAR KAR YÜKÜNÜ TAŞIYAMADI

İlçede, seralarında kesme çiçek üretimi yapan Cemil Az, yaptığı açıklamada, dün yağan karın beklenenin fazla üstünde bulunduğunu, seraların bu yükü taşıyamayarak birer birer çöktüğünü ifade etti.

YÜZDE 50 ORANINDA HASAR VAR

Kesin belirleme yapamadıklarını fakat yüzde 50’e yakın oranda hasarın varbulunduğunu ön görü ettiklerini dile getiren Az, “Sevgililer Günü amacıyla dikilen çiçeklerdi bunlar. Gül, karanfil, şebboy ve lilyumlar, karın altında kaldı, fiyatlarda artış olacaktır. Maddi hasarımız fazla yüksek. Yılda bir kez Sevgililer Günü’nde para kazanmayı umut ediyorduk ama olmadı. Üreticilerimiz mağdur, afet bölgesi şeklinde değerlendirilmeyi istiyoruz. Buradaki seraların büyük bölümü ufak girişimcilerin tek geçim kaynağı. Bu insanların kredileri var, şimdi ne yapacaklarını düşünüyorlar.” dedi.

ÇİÇEK FİYATLARINDA ARTIŞ KAÇINILMAZ

Sevgililer Günü’nde çiçek fiyatlarında yükselişin kaçınılmaz bulunduğunu savunan Az, ürünleri kar altında kalan yapımcının yine dikim yapmasının basit olmadığına işaret etti.

Az, bir dönüm seranın 35 bin liraya, bu seraya dikilen 40 bin dal lilyum fidesinin de 50 bin liraya mal bulunduğunu belirterek, çoğu yapımcının kredi çekerek çiçek diktiğini, bu ortamda yine kredi çekmenin olası olmadığını ifade etti.

Bölgede seracılıkla geçimini gerçekleştiren Türkan Kuru ise karanfil ürettikleri iki seranın kar sebebiyle çöktüğünü, bütün emeklerinin kar altında kaldığını söyledi.

15 SERA ÇÖKTÜ

İzmir Çiçekçiler Odası Başkanı Kazım Kış da kar yağışının çiçek üretimini büyük ölçüde etkilediğini, mezata giren çiçek oranında yarı yarıya düşüş bulunduğunu belirtti.

Türkiye’de çiçek fiyatlarının belirlendiği merkezlerden Flora Çiçekçilik Üretim ve Pazarlama Kooperatifi İzmir Borsası’na 250-300 koli çiçek gelmesi lüzumirken, bunun 60 koliye gerilediğine işaret eden Kış, “Maalesef seralarda büyük hasar var. Dünden bu yana üreticilerle görüşüyoruz. Şu ana kadar bize ulaşan haberlere göre 15 serada çökme bulunduğunu biliyoruz. Hasar belirlemeiyle net rakam meydana çıkacaktır.” dedi.

ÜRETİM PLANLAMALARI 14 ŞUBAT’A GÖRE AYARLANDI

Bu dönemde seraların üretim planlamalarını tamamıyla 14 Şubat’a göre ayarladığını, zarar gören ürünlerin de Sevgililer Günü amacıyla piyasaya sunulmaya hazırlandığını kaydeden Kış, fiyatlarda bir oran artış yaşanabileceğini belirtti.

Kış, şu şekilde konuştu: “Bu sene Sevgililer Günü amacıyla gül fiyatlarını geride bıraktığımız sene bulunduğu gibi boya ve niteliğe göre 7,5 ila 15 lira arasından satışa sunmayı planlıyorduk. Seraların çökmesi ve soğuk havanın verilen zarar bu fiyatları etkileyecektir. Fakat 14 Şubat’a kadar bir oran toparlanmayla eş güdümlü fiyatları dengede tutmaya çalışacağız. Pazar esasen dinamik değil. İthalata lüzum kalmadan bu süreci atlatmak istiyoruz.”

ÜLKE PİYASASINDA YÜZDE 60 PAZAR PAYINA SAHİP

Flora Çiçekçilik Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Müdürü Muhammet Kazdal da 800 seranın varbulunduğu Menderes’te gül başta olmak üzere bütün kesme çiçek türlerinde üretimin varbulunduğunu, burada imal edilen çiçeklerin ülke piyasasında yüzde 60 piyasa payına sahip bulunduğuna işaret etti.

Kazdal, zararın bu kadar büyük olmasında seraların soğuk havaya karşı korunması amacıyla üstüne su sıkılmasının da etkili bulunduğuna işaret ederek, “Sera örtülerinin üstündeki buz tabakasının üstüne beklenmeyen oranda kar yağınca seralar çöktü.” dedi.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR