Smart Televizyonunuz Sizi İzliyor Olabilir

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Dışişleri Bakanlığı, bir Rus uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesi sebebiyle Moskova’ya sert reaksiyon gösterdi. Bakanlıktan uygulanan açıklamada, “Söz hususu ihlal, Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçisi, Bakanlığımız Müsteşar Vekili yönünden Bakanlığa çağrılarak kuvvetle protesto edilmiş, bu tür bir ihlalin tekerrüründen kaçınılması ehemmiyetle talep edilmiş, aksi takdirde yaşanabilecek istek edilmeyen bir hadiseden Rusya Federasyonu’nun mesul olacağı bildirilmiştir” ifadesi kullanıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Rusya’nın Suriye’deki operasyonlarını sert sözlerle eleştirmiş, “Rusya’nın şu anda atmış bulunduğu bu adımlar ve Suriye’deki bu bombardıman olaylarının, bilhassa Türkiye olarak bizim açımızdan kabul edilir hiçbir yanı yoktur. Putin’e bunu ifade ettim. Rusya fazla ciddi yanlışın amacıylade. Bu bölümde kendini yalnızlığa götürecek bir adım. Türkiye’ye karşın bu aşaması atması bizi tedirgin etmektedir. İkili ilişkilerimiz ortadadır.” demişti.

Bu açıklmların sonrasında İlk kriz bu gün patlak verdi.

DEVRİYE UÇUŞU YAPAN 2 F-16 ÖNLEDİ!

Bakanlıktan uygulanan açıklamada, Rusya Federasyonu’na ait bir harp uçağının 3 Ekim saat 12.08’de Yayladağı/Hatay bölgesinin güneyinde Türk hava sahasını ihlal ettiği belirtilerek, ” Bölgede devriye uçuşu yapan iki F-16 uçağımız yönünden önlemede bulunulması üstüne Rus uçağı Türk hava sahasını Suriye’ye geçerek terk etmiştir.” denildi.

“RUHUNUZ BİLE DUYMAZ”

Akıllı aygıtların, akıllıca kullanılmadıkları takdirde yaşamı kabusa çevirebileceğini bildiren Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Koltuksuz, “Siber korsanlar, internete bağlı telefon ve televizyonların kamera ve mikrofonunu ele geçirip sizi izleyip kayda alabilir. Üstelik şunlar olurken ruhunuz bile duymaz. Yine televizyonların belleklerine girerek birtakım programlarda sarfedilen kredi kartı, sosyal medya ve e-posta gibi şahsi bilgilerin çalınması da mümkün.” dedi.

Günümüzde yalnızca akıllı televizyonlar değil, bilgisayar ve internet bağlantıları yardımıyla akıllı duruma gelen aygıtlar, siber korsanların tehdidi altında. Araştırma şirketi Gartner’e göre 2020 senesinde, 30 milyar aygıtın internete bağlı olması öngörülüyor. Televizyon, telefon gibi aygıtların birer bilgisayara dönüşmesi, bilgisayarlar amacıyla geçerli tehditlerin onlar amacıyla de söz hususu bulunduğunu gösteriyor. Tüm bu ilerlemeler ve tehditler, akıllara George Orwell’in 1949 senesinde yazdığı “1984” adlı Romanındaki, evlerde tespit edilen “tele ekran” adlı alet yardımıyla “Big Brother”ın her bireyin takip etmesini getiriyor. Romanda, hem verici hem de alıcı işlevini gören tele ekranın, aynı anda hem yayın hem kayıt yapabildiği, bu aygıt yardımıyla her bireyin ne dediği ve ne yaptığının sürekli izlenebildiği anlatılıyor.

televizyonunuz-da-sizi-seyrediyor-olabilir-7596788_x_339_o[1]

TELEVİZYONDAKİ TEHLİKEYE DİKKAT

Tıpkı akıllı cep telefonları gibi akıllı televizyonların da potansiyel siber saldırıların amacı olma ihtimalini altını çizen Doç. Dr. Koltuksuz, bilhassa internete bağlanan ve kamerası tespit edilen televizyonlara ilgi edilmesi gerekliliğini söyledi. Koltuksuz, “Artık insanlar internete televizyonlarından bağlanıyor. Bilgisayar ya da cep telefonundan yapacakları prosedürleri televizyondan da yapabiliyor. Hem de televizyonlardaki dahili ya da harici kamerayla uzaktaki yakınlarıyla görüşme olanağı buluyorlar. Şunu hiç unutmamalısınız ki o kamera ve ses alıcıları uzaktan denetim edilebilir. Siz televizyon izlerken televizyonunuz da sizi izliyor ve dinliyor olabilir. Televizyon başındaki istemediğiniz görüntülerinizi, ertesi gün video paylaşım sitelerinde izleyebilirsiniz. Çok kolay önlemlerle buna çözüm bulabilirsiniz.” dedi.

AKILLI TELEVİZYONUN KAMERASINI KULLANMIYORSANIZ KAPATIN

Televizyon kameralarının ve ses alıcılarının, kullanılmadığı zaman kapatılması gerekliliğini kaydeden Ahmet Koltuksuz, “Televizyonun ses hususiliğini devredışı bırakıp kamerasını da kullanmadığınız zaman kapatın. Basit bir yara bandıyla bile kamerayı kapatırsanız, yaralanmamış olursunuz. Örneğin, fazla sarfedilen harici belleklerin güvenliğine hususi ehemmiyet verin. Bilmediğiniz ya da güvenmediğiniz programları, televizyonunuza ya da telefonunuza indirmeyin. Bir programlamayı indirirken nelere izin verdiğinizi kesinlikle denetim edin. Aksi takdirde, kendi rızanızla ses kaydı ya da görüntü kaydına izin vermiş olabilirsiniz. Genellikle resmi program marketi dışında bir kaynaktan program indirmeyin. Hem de siber korsanlar, akıllı televizyonlardaki tarayıcının sebep bulunduğu açıklıklardan faydalanarak sunucuyla akıllı televizyon arasına girilebilir. Bu sayede kredi kartı, sosyal medya ve e-posta bilgileri gibi şahsi bilgileri ele geçirebilir.” olarak konuştu.

ÜCRETSİZ İNTERNETE ŞÜPHEYLE YAKLAŞIN

Hayatı kolayleştiren internetin ve akıllı aygıtların zararlarının da en az faydası kadar fazla bulunduğunu bildiren Doç. Dr. Koltuksuz, “Akıllı aygıtlardan da öte ilgisiz sarfedilen internet, kullanan şahsa üst düzeyde zarar verebilir. Belediyelerin sağladığı wi-fi noktaları, kafeterya, restoran, hastane gibi kamuya açık alanlarda işletmeler yönünden ücretsiz yasenean internet, sanıldığı kadar masum olmayabilir. Siz bir sinyal üzerinden internete giriş yaptığınızda, bulgularınız herkese açık duruma geliyor demektir. O anda o etrafta internete bağlı tespit edilen binlerce kişiyle birliktesinizdir. Bu şahıslardan biri kötü niyetliyse telefonunuzun şifresini, yazışmalarınızı, bankacılık prosedürü yapıyorsanız kart şifrenizi, kredi kartıyla prosedür yaptıysanız kredi kartı bulgularınızi rahatça görebilir. Bunun amacıyla cep telefonunun kritik bir aygıt bulunduğunu idrak etmeliyiz. Bedava gibi görünen hizmete şüpheyle yaklaşmalıyız. Mümkün bulunduğunca mobil internetimizi kullanmalıyız ya da şahsi bilgilerimizi, katiyen herkese açık bir ağdayken girmemeliyiz.” diyerek uyardı.

‘TÜRKİYE’DE AKILLI TELEVİZYONLAR YOK SATIYOR’

Türkiye’de televizyon satışları, senede ortalama 15 milyon adetle rekor kırıyor. Genellikle Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri arasında birinci sırada olmayı başaran Türkiye’de, geride bıraktığımız sene 3,4 milyon adet televizyon satıldı, şunlar amacıyla 5 milyar lira ödendi. Bu sene toplam televizyon satışının 3,7 milyon adete ulaşması bekleniyor. Çok büyük bölümünü akıllı televizyonlar oluşturuyor. 2015 senesinde ise aşağı yukarı 3.7 milyon adet satış bekleniyor. Türkiye’de 37 milyon kişi, hala tüplü televizyon kullanıyor. Hem de senede aşağı yukarı 700 bin çift evleniyor. Bu da televizyon pazarını ciddi olarak destekliyor. Türkiye’deki panel televizyon pazarının, her geride bıraktığımız devre süratle büyümesi öngörülüyor.inda-ilk-kriz-havada-patlak_x_7745905_3013_z21.jpg” alt=”Rusya-ile-turkiye-arasinda-ilk-kriz-havada-patlak_x_7745905_3013_z2[1]” width=”533″ height=”275″ />

ANKARA BÜYÜKELÇİSİ BAKANLIĞA ÇAĞIRILDI

Sözhususu ihlalin, Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçisinin, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Vekili yönünden Bakanlığa çağrılarak kuvvetle protesto edildiği vurgulanarak şu şekilde denildi:

“BİR DAHA OLURSA…”

“Bu tür bir ihlalin tekerrüründen kaçınılması ehemmiyetle talep edilmiş, aksi takdirde yaşanabilecek istek edilmeyen bir hadiseden Rusya Federasyonu’nun mesul olacağı bildirilmiştir.

LAVROV’A DA AYNI TEPKİ İLETİLDİ

Hem de, Sayın Bakanımız Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’u 3 Ekim günü arayarak konuyla alakalı benzer görüşleri tekrarlamış ve reaksiyonmizi dile getirmiştir. Sayın Bakanımız, ABD, İngiltere, Fransa, İtalya Dışişleri Bakanlarıyla da hali değerlendiren telefon görüşmeleri yapmıştır. Sayın Bakanımız NATO Genel Sekreteri ve Almanya Dışişleri Bakanıyla da konuyu ele alacaktır.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR