Suriyeli öğrencilere destek için Türkiye’ye geldiler

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Kolejin Türk öğrencilerinden Nilsu Çelikel ve 8 arkadaşı, TDV Kadın Aile ve Gençlik Merkezi (KAGEM) ve Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) ortaklaşa yürüttüğü projeden Kanada’da televizyon aracılığı ile haberdar oldu. Projeye ilgi duyan 9 öğrenci, faaliyetlere destek vermek hedefiyle Ankara’ya geldi.

Çelikel’in yanı sıra Filistin, İran, Afganistan, Bulgaristan, Amerika, Umman, Yunanistan ve Bosna Hersek uyruklu 8 arkadaşı, projenin uygulandığı okullara giderek Suriyeli öğrencilerle bir araya geldi.

Nilsu Çelikel, TDV’nin Suriyeli mültecilerin çocuklarına yönelik projesini fazla anlamlı bulduklarını ve etkilendiklerini belirterek, şu biçimde konuştu:

“Okulumuzda gönüllülüğe fazla önem veriliyor. Yazın gönüllülerle ilgili bizden çalışma isteniyor. Okulun amacı, insanları, kültürleri ve farklı unsurları barış ortamında bir araya getirebilmek. Eğitimi de bunu sağlayabilmek hedefiyle bir sebep olarak destekliyor. Okulumuzda 80 ülkeden insan var. Ben de projeyi televizyonda gördüm. Suriyeli mültecilerin durumunu bildiğim hedefiyle, TDV projesindeki okulları gördük ve KAGEM ile iletişim kurduk. Arkadaşlarımıza söyledim ve onların ilgisini çekti.”

Arkadaşlarıyla düşüncesini paylaştıktan sonra bir araya gelerek tamamen kendi imkanlarıyla Türkiye’ye gelmeyi kararlaştırdıklarını izah eden Çelikel, Suriyelilerin eğitim gördüğü okullarda fazla güzel çalışmalarla karşılaştıklarını söyledi.

Filistinli Mana: “Öğretmenler, anne-baba gibi davranıyor”

Çelikel, “Ne kadar şanslı öğrenciler dedik. Umarım sokaktaki diğer Suriyeli çocuklar da bu tür imkanları bulurlar. Proje ile çocuklarla oldukça ilgilenildiğini gördük. Eğitime kendini adamış bir eğitimci kitlesi var. Herkes oldukça samimi davranıyor ve çocuklara karşı fazla güzel davranılıyor. Bu projenin ne kadar önemli olduğunun fark edilmesi gerekir” dedi.

Filistinli Aia Mana ise proje kapsamındaki okullarda öğrencilerle fazla ilgilenildiğini belirterek, “Bu okullarda kendilerini çocukların eğitimine adamış insanlar gördük. Bu işi açık yüreklilik ve samimiyetle yapıyorlar. Öğretmenler Suriyeli çocuklara öğrenci gibi değil anne-baba gibi davranıyor. Bunlardan fazla etkilendik” diye konuştu.

Palakoğlu: “18 okulda 10 bin öğrencimiz var”

Öğrencileri makamında kabul eden TDV Genel Müdürü İsmail Palakoğlu, vakfın çalışmaları ile ilgili bilgi verdi.

Palakoğlu, Suriye’de yaşanan iç savaş sebepiyle fazla sayıda insanın ülkesini terk ettiğini, Türkiye’de de 2 milyondan fazla Suriyeli sığınmacı bulunduğunu belirtti.

Ülkelerini terk eden ailelerin çocuklarının eğitiminin de yarıda kaldığını ifade eden Palakoğlu, bu noktada Suriyeli ailelere destek olmak hedefiyle MEB ile ortaklaşa bu projeyi başlattıklarını söyledi.

Palakoğlu, şunları kaydetti:

“Bu proje kapsamında şu anda Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Nizip ve Ankara’da toplam 18 okulumuzda aşağı yukarıya 10 bin öğrencimiz var. Bunların tamamı Suriyeli kız ve erkek çocuklar. Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokol kapsamında, Suriyeli öğretmenlerce, kendi müfredatına göre ders veriliyor. Bu projeyi savaştan etkilenen öğrencilerin eğitim hayatının kesintiye uğramaması hedefiyle başlattık. Yarın inşallah Suriye’de savaş bitip ülkelerine döndüklerinde eğitim anlamında geri kalmış olmayacaklar.”

Suriyeli öğrencilerin eğitim gördüğü okullarda etkinliklere katılan öğrenciler, Suruç’ta mültecilerin kaldığı kampı da ziyaret edecek.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR