Tatile Gidecekler Sağlık Çantası Alın

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, yazın tatile çıkacakların enfeksiyon hastalıklarına karşı ilgili olması ikazında bulundu.

Leblebicioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurtiçi ve yurtdışı seyahatlerde, tatil yörelerinde enfeksiyonla karşılaşma riskinin oldukça çok olduğunu söyledi. Leblebicioğlu, bilhassa yurtdışı gezilerde koruyucu tedbirlerin alınması gerekliliğini belirtti.

Enfeksiyonların bugünümüzde çok basit ve süratli yayılabildiğine vurgu yapan Prof. Dr. Leblebicioğlu, “Yaz zamanlarında solunum yolu enfeksiyonları, sıtma ve cinsel yolla bulaşan hastalıklarla çok sık karşılaşıyoruz. Ayrıca, deniz ve havuzların kirliliği de hastalıklara zemin hazırlıyor” dedi.

Enfeksiyon hastalıklarının son senesinin en mühim bozukluğu durumuna yaklaştığını izah eden Leblebicioğlu, ehemmiyete alınması gereken enfeksiyonlar amacıyla yeterli tedbir alınmaması halinde ölümle neticelenen vakalar yaşanabildiğini ifade etti.

“Her fırsatta eller yıkanmalıdır”

Leblebicioğlu, yaz aylarında tatile çıkacakların alması gereken tedbirleri şu şekilde sıraladı:

“Gidilen yerde temiz su kullanmaya ilgi edilmelidir. Su kullanımında kapalı şişe sular seçim edilmelidir. Sokakta ya da açıkta satılan gıdalar, çiğ tüketilen, pişirilmemiş ya da az pişirilmiş yiyecekler yenilmemelidir. Seyahat esnasında hayvanlarla temastan kaçınılmalı, ırmak ve göllerde yüzülmemelidir. Her fırsatta eller yıkanmalıdır. Gidilecek yerin bilhassari, iklim koşulları, mevsim şartları, sık görülen hastalıklar, seyahatin amacı, süresi, konaklanacak yer gibi faktörlere göre alıncak tedbirler değişiklik göstermektedir. Bu özeliklerin ehemmiyete alınması ehemmiyet taşımaktadır.”

“Sağlık çantası” önerisi

Leblebicioğlu, bebekler, çocuklar, yaşlılar, süreğen hastalığı olanlarla gebelerin, tatilde oldukça çok enfeksiyon riski taşıdıklarını ifade etti.

Leblebicioğlu, tatile çıkacaklara ortamında antiseptikli solüsyon, su temizleme tableti ya da damlaları, yara bandı, gazlı bez, esnek bandaj, sinek ve böcek kovucular, ağrı kesici malzemelerin varolduğu bir sıhhat çantası taşımaları tavsiyesinde bulundu.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR