TBM Başkanı: “Kargoyu Almazsanız Ceza Ödemezsiniz”

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, vatandaşları uyardı. Ağaoğlu, yurttaşların yıllarca, içerisinde armağan varolduğu vaadiyle gönderilen kargolara dolandırıldığını söyleyerek yurttaşların bu vaadlere inanmaması gerekliliğini söyledi.

“KARGOYU ALMAZSANIZ CEZA ÖDEMEZSİNİZ”

Ağaoğlu, yurttaşların talep ve onayı olmadan gönderilen kargoyu teslim almayanların, hukuki ya da cezai sorumluluğunun bulunmadığını, “almazsanız ceza öderseniz” diyen kargoculara inanılmaması gerekliliğini söyledi.

“NAKLİYE TAŞIMA BEDELİ 70 İLE 200 LİRA ARASINDA”

Bu dolandırıcılık yönteminde, nakliye ve taşıma bedeli adı altında 70 ile 200 lira arasında bir bedelin talep edildiğini açıklayan Ağaoğlu, kargo teslim alındığında ise içerisinden kulaklık, salatalık, 1-2 liralık yüzük ya da küpe gibi değersiz mamüller çıktığını ifade etti.

“BİR SALATALIĞA 200 LİRA VERMEK İSTEMİYORSANIZ…”

Ağaoğlu, “Durduk yere kimse kimseye 3 bin liralık telefonu yalnızca kargo bedeli karşılığında vermez. Hem de Türkiye’de ufak bir kutuyla gönderilip kargo bedeli 200 lirayı bulan bir ürün de yok. Bir salatalığa 200 lira vermek istemiyorsanız her arayan kargocuya inanmayın. Talep ve onay olmadan gönderilen kargoyu teslim almayan bireyin hukuki ya da cezai sorumluluğu bulunmuyor. ‘Kargonuz var’ diye arayan ya da mesaj gönderen şahıs ‘almazsanız ceza öderseniz’ diye bir iddiada bulunuyorsa net dolandırıcıdır. Vatandaşlar bu düzenbazların oyununa gelmemelidir.”

“BEKLEMEDİĞİNİZ KARGOLARI TESLİM ALMAYIN”

Ağaoğlu, “kargonuz var” bildirimi alan şahıslerin, kimsenin karşılıksız armağan dağıtmayacağını düşünerek tedbirli olmaları gerektiğine ilgi çekerek, “Tüketiciler, beklemedikleri kargoyu teslim almamalıdır. Teslim alabilmek isteyenler ise netlikle evvel paketi açıp denetim etmeli ve denk geldiği hale göre ya kargo görevlisine iade edip geri çevirmeli ya da kargo fişine not düşerek almalıdır.” dedi.

BİR DİĞER DOLANDIRICILIK ARACI DA CEP TELEFONLARI

Kargo yolu ile uygulanan dolandırıcılıklardan birinin de cep telefonlarına cevapsız davet ya da mesaj gönderilerek gerçekleştirildiğini izah eden Ağaoğlu, tüketicilerin, tanımadıkları numaralardan gelen mesaj ve davetlara aldanıp mağdur olmamaları amacıyla oldukça dikkatli davranmalarını istedi.

“VATANDAŞLAR MUTLAKA ŞİKAYETTE BULUNSUN”

Ağaoğlu, bu tür hallerde Gümrük ve Ticaret Bakanlığına, Bilgi Teknolojileri ve Etkileşim Kurumuna, ilaveten savcılıklara şikayette bulunulması gerekliliğini bildirdi.

“DOLANDIRICILARA YASAL DÜZENLEME ŞART”

Bu tür suçlamalarla yakalanan dolandırıcıların serbest bırakıldığına ya da kısa süreli tutukluluğun sonrasında salıverildiğine işaret eden Ağaoğlu, “Bir an evvel meşru düzenlemeler yapılarak bu tür geniş toplum kitlelerini amaç alan dolandırıcılara uygulanan cezaların ağırlaştırılması gerekiyor. Yakalananlar cezaların azlığı yüzünden adliyelerden elini kolunu sallayarak çıkmamalıdır.” ifadesini kullandı.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR