TEOG tercihleri için danışmanlık hizmeti başladı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında öğrencilere ve velilere lise seçimlerinde danışmanlık hizmeti verilmesi hedefiyle 81 ilde yapılan “seçim danışmanlığı komisyonları” hizmet vermeye başladı.

MEB yönünden bu sene ilk kez liseye kayıt yaptıracak adayların yerleştirmeye temel puanlarının açıklanmasının ardından, bugünden itibaren 16 Temmuz’a kadar sürecek dönemde, bütün illerde 2 bin 51 seçim danışmanlığı komisyonunda, 7 bin 328 öğretmenin vazife yaptığı “seçim danışmanlığı komisyonları” kuruldu.

İllerin ve ilçelerin ulaşımı basit okullarında açılan komisyonlar, mesai saatlerinde çalışacak. Ulaşımı güç bulunan yerlerde de mobil komisyonlar hizmet verecek.

Komisyonlar, seçim yapılacak okulların fiziki koşulları, ulaşımı, yüzdelik dilimi gibi veriler konusu ile alakalı öğrenci ve velilere yardımcı oluyor. Komisyonlar, ilaveten öğrencinin kendini tanıması, yeteneklerini fark etmesi, bir üst eğitim bulunan üniversiteden beklentilerini, seçimi yapılacak okulun mezuniyet ardından istihdam ilişkilerini, okulun yakın ve uzak çevresini, öğrencinin lise ardından hedeflerinin belirlenmesi konusu ile alakalı da rehberlik hizmeti veriyor. Öğrencinin aldığı yerleştirmeye temel başarı puanı ile seçim yapabileceği okullar konusu ile alakalı da destek veriliyor.

-Lise müdürleri velileri ağırlayacak

Ankara’nın Çankaya eyaletinde Namık Kemal Ortaokulu’nda kurulan seçim danışmanlığı komisyonunun çalışmalarına dair bilgi veren Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yılmaz, başta Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) olmak üzere ilçenin her mahallesinde kurulan bir okulda olmak üzere çalışmalara başladıklarını belirtti.

Sabahın erken saatlerinden itibaren öğrencilerin velileriyle eş güdümlü bu merkezlere ziyaretlerine başladıklarını bildiren Yılmaz, “Burada velilerimize ilk evvel okullarla alakalı veriler veriyoruz. Bu verileri verirken, öğrencilere evvel seçim edecekleri okulları gezmelerini istiyoruz. Bunun amacıyla bütün liselere talimat verdik. Lise müdürlerimiz velileri ağırlayıp okulu gezdirip, bölümleri tanıtacaklar. İkinci aşamada, velilerimiz ve öğrencilerimiz yine komisyonlara gelerek seçimleri konusu ile alakalı bilgi alacaklar” dedi.

Kaynaştırma eğitimi alacak ve engelli öğrenciler amacıyla de tedbir aldıklarını ifade eden Yılmaz, RAM’larda da bu öğrenciler amacıyla komisyon oluşturduklarını bildirdi.

-Öğrenci ve veliler komisyonlardan memnun

Lise seçimi yapacak öğrencilerden Eda Özbakır, TEOG puanına ideal bir okula yerleşip yerleşemeyeceğini öğrenmek amacıyla komisyona başvurduğunu bildirdi.

Veli Mine Kurtuluş ise TEOG düzeneğinin tamamıyla okul çoğunluklu bir yapı olduğuna işaret ederek, “Komisyonları tam şeklinde donanımlı ve hazırlıklı bulduk. Bütün sorularımıza yanıt alabiliyoruz” diye konuştu. Öğrenci Tuna Kurtuluş da evine yakın bir okula devam etmek istediğini, rehber öğretmeninin tavsiyesiyle yüzdelik dilimin biraz üzerindeki bir okuldan itibaren seçimlerini gerçekletireceğini söyledi.

Rehber öğretmenlerden Kadir Altay da, puanını ve yüzdelik dilimini öğrendikten sonra öğrencinin gitmek istediği eğitim kurumuna göre okul türlerini belirleyip öğrencilere bilgi verdiklerini aktardı.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR