Terör Olayları Fırsat Oldu Leasingciler Doğu’dan Vazgeçmiyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Terör hadiseleri sebebiyle yatırımlar azalsa da leasingciler, Doğu ve Güneydoğu’dan vazgeçmiyor. Leasing şirketleri hem süren inşaat yatırımlarını fonlamaya devam edip, kredi yönünden kısıtlamaya gitmezken, hem de elastik geri ödeme imkanları ve yeni yapılandırmalarla da destek oluyor.Garanti Leasing Genel Müdürü Ünal Gökmen, son dönemlerde yükselen terörün tesiri ile Doğu ve Güneydoğu’da yeni yatırımların ve yenilemelerini azaldığını söyledi. Bu durumdan prosedür yoğunluğunun etkilendiğini ifade eden Gökmen, “Bununla eş güdümlü tekrar prosedür yapmaya devam ediyoruz. Sektör bu bölgelerde genel şeklinde yüzde 6 küçüldü” dedi.Deniz Leasing Genel Müdürü Kahraman Günaydın, bilhassa Güneydoğu’nun, çoğunluklu şeklinde iş ve inşaat makineleri bölümünde prosedür hacmi yaratan bir bölge bulunduğunu söyledi. Son dönemdeki gelişmelerin yatırım ortamını olumsuz etkilese de yatırım gereksiniminin ve uzun vadeli iş potansiyelinin fazla yüksek bulunduğunu bildiren Günaydın, “Bölge bazında rastgele bir kredi kısıtlamasına gitmedik. Gerekli hallerde geri ödeme ve yapılandırma gibi elastiklikler sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

KİRA ALACAĞI 13 MİLYAR DOLAR

Leasing piyasası ile ilgili da bilgi veren Günaydın, 2016’nın ilk çeyreğinde 1,3 milyar dolarlık prosedür hacminin yakalandığını, geride bıraktığımız yıla göre 200 milyon dolar civarında bir azalma bulunduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Sektörün toplam kira alacağı 13 milyar dolar civarında. Dağılıma baktığımızda tekrar iş ve inşaat makineleri ve gayrimenkul lokomotif olma özelliğini sürdürüyor. Bu iki alan, sektörün toplam prosedür hacminin aşağı yukarı yüzde 48’ini oluşturuyor. Metal İşleme ve geride bıraktığımız yıla göre bir oran daralma gösterse de tekstil, ön plana çıkan sektörler. Sat-geri kirala prosedürlerinde 2016 ilk çeyrek itibariyle bir önceki devreye göre 100 milyon dolar küçülme var. Sektörün yaşadığı kaybın aşağı yukarı yarısı buradan geliyor.”

asker-polis-terorist-degiller-ama-herkesin_x_8491310_7182_z2[1]

FAİZ DÜŞTÜ, PAZAR BÜYÜDÜ

Garannti Leasing Genel Müdürü Ünal Gökmen, faizlerin bir oran düşüşü ile leasing piyasasında, bu senenin ilk çeyreğinde, sektörün aktif büyüklüğünün ve leasing alacaklarının geride bıraktığımız yıla göre yüzde 15 büyüdüğünü belirterek, şunları söyledi: “Karlılık da buna paralel büyüdü. Bu senenin ilk çeyreğinde leasing şirketleri genel şeklinde reel sektörü 4 milyar TL’ye yakın fonladı. Sektörün toplam müşteri adedi aşağı yukarı 60 bin civarında. Ağırlıklı şeklinde iş ve inşaat makineleri ile beraber, talaşlı imalat, tekstil ve her türlü üretim makinesinin yer aldığı reel sektör leasingde ağırlığı bulunan sektörlerdir.”

YATIRIMI FİNANSE EDİYORUZ

Deniz Leasing Genel Müdürü Kahraman Günaydın, 2016 senesi ilk çeyreğinde leasing prosedür hacminin geride bıraktığımız senenin aynı devresine göre dolar bazında yüzde 10 küçüldüğünü belirterek, şunları söyledi: “Bu yıla da geride bıraktığımız yıla benzer bir biçimde jeopolitik belirsizlikler ve döviz kurlarında yaşanan mühim dalgalanmaların tesiri ile girdik. Leasing, çoğunluklu şeklinde yatırım mallarının finansmanını gerçekleştiren bir alan bulunduğu amacıyla bu tip olumsuz gelişmelerden en süratli büyülenen sektörlerden birisi. Yatırım ortamının 2015 senesi başından bu yana fazla da olumlu olmadığını, sektörün 2014 senesi ardından yaşadığı yeni prosedür hacmi küçülmesinden fazla net görebiliyoruz. 2016 senesi amacıyla beklentim 6,5-7 milyar dolar civarında bir prosedür hacminin yakalanabileceği yönündeydi, fakat gelen bilgiler ve sahip olunan konjonktür sebebiyle 5,5-6,25 milyar dolar bandında bir prosedür hacmi öngörüyorum.”

LEASİNG PAZARI

İşlem hacmi 1.3 milyar dolar

Müşteri adedi 60 bin şirket

Toplam kira alacağı 13 milyar dolar

Reel sektöre sağlanan fon 4 milyar TL

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR