Tesbih Koleksiyonu için Servet Harcadı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Eskişehir’de genel cerrahi uzmanı tespit edilen Dr. İhsan Oruk, 10 sene evvel başladığı ve bir servet harcadığı işlemeli tesbihleri ile Türkiye’de ön mühim koleksiyonerlerin başında gelmeyi başardı.

450’DEN FAZLA TESBİHİ BULUNUYOR

Üniversitede okuduğu senelerde bir hocasının tesbih koleksiyonunu görerek bu sanat dalına merak salan İhsan Oruk, aradan geride bıraktığımız seneler içerisinde Türkiye’deki en mühim ustalarla tanışma fırsatı yakalamış. Birbirinden değişik malzemelerle tanınan ustalara işlemeli tespih yaptırmaya başlayan Oruk’un şu anda 450’den çok tesbihi bulunuyor. Tesbihlerini evinin duvarlarına hususi şeklinde yapılmış alanda sergileyen Oruk, Türkiye’de çok kıymetli tesbih ustalarının bulunduğunu söyledi. Ustalar yönünden uygulanan tesbihlere bir sanat mamülleri oldukları amacıyla değer biçemeyen İhsan Oruk, merakının bilhassa işlemeli tesbih bulunduğunu belirtti. Koleksiyonda tesbihlerde ve imamelerinde Osmanlı padişahları, Kabe ve oldukça bir çok değişik objenin yer alıyor. En muhimi ise hususi şeklinde uygulanan tesbihlerin bir ikincisi yok.

“TESBİHTE MALZEME VE USTA ÇOK ÖNEMLİ”

Tesbih merakının eskiye dayandığını bildiren Koleksiyoner Dr. İhsan Oruk, “Tam manasıyla bu işle 10 senedir ilgileniyorum. Üniversitede bir hocamızın tesbih koleksiyonu vardı. Onu gördükten sonra başladık. 10 senedir tesbih koleksiyonu yapmaya, tesbih toplama arayışına girmiş bulunmaktayız. Senelerdir devamlı tesbih araştırıyoruz, ustalarla görüşüyoruz. Yaklaşık 450 seviyesinde tesbihimiz var. Koleksiyonumda genelde işlemeli tesbihleri değerlendiriyorum. Tesbihleri ustalarından alıyorum. Malzemeleri bulup, ustalara yaptırıp ya da, nakkaşa üstüne nakışlar yaptırarak koleksiyonu gerçekleştiriyoruz. Türkiye’de genelde tesbih koleksiyonuna merak çok çok var. Bu işin müdavimleri tespit edilen güzel koleksiyonerlerin çalıştığı ustalar gerçekten sınırlıdır. Tesbih sanatında duayen ustalarımız çok çok var. Bunlardan bazıları, Mustafa Ünver, Özcan Atalar, Ahmet Geloğlular, Bedri Aslantaşlar, Bülbül ailesi ve oldukça adını zikredemediğim çok sayıda usta var. Özellikle tesbih şeklinde şunların tesbihlerini seçim ediyoruz. Tesbihte iki şey mühim malzeme ve yapan usta. Bunlar bulunduğu takdirde o tesbih sizde mana ifade eder. Çünkü sanat sanatkarı ile kıymetlidir. Bende bu yüzden koleksiyonumda sanatçısı bilen tesbihleri seçim ediyorum. Sanatçılar bilindikten sonra sarfedilen malzemede çok mühim. Olabildiğinde seyrek tespit edilen objeleri seçim ediyorum” dedi.

“İŞLEMELİ TESBİHLERDE TÜRKİYE’DE İLK SIRALARDAYIM”

Koleksiyonunda değişik kümelerin bulunduğunu ifade eden Dr. Oruk, konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Ağaç, kehribar ve hayvansal mamüller grubu var. Bunları oldukça çok seçim ediyorum. Ağaç grubunda, Afrika ağaçlarından, mavi Amerikan ağacına, yerli ağaçlarımız gibi çoğu ağaçtan yapılmış tesbih bulunmaktadır. Tesbihin ana malzemelerinden biri de diş grubudur. Diş tesbih yapımında makbul tespit edilen bir gruptur. Fil, balina, su aygırı ve mors dişi, şunlar çok kıymetlidir. Avrupa evvelden obje şeklinde değerlendirilmiş, şu anda kullanılmayan objeler alınarak ustalar yönünden tesbihe çevriliyor. Bir tespih içerisinde olsa, hayat hakkı sebebiyle hayvanın katledilmesine karşıyız. Benim bilmediğim fakat ustaların söylediğine göre işlemeli tesbihler grubunda ön sıralarda yer alan bir koleksiyona sahibiz.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR