Ticari SMS bitti, doğrudan arıyorlar

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, elektronik ticarette yeni devresi başlatan kanunun yürürlüğe girmesinin sonrasında ileti gönderemeyen birtakım firmalarının tüketicileri cep telefonundan arayıp rahatsız ettiğini söyleyerek “Firmaların reklam hedefli tüketicileri aradığı GSM hatlarının ya da kodlarının, başka hatlardan ayırt edici özelliğe sahip olması gerekliliğini Bilgi Teknolojileri ve Etkileşim Kuruluna (BTK) ilettik” dedi.

Küçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 Mayıs’ta Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun yürürlüğe girmesiyle firmaların tüketicilerden onay almadan ticari hedefli ileti gönderemediğini, bu sayede mühim bir bozukluğun ortadan kaldırıldığını söyledi.

Tüketicilerin denk geldiği mühim problemlerden birinin de ticari firmaların kamuoyunca tanınan GSM operatörlerine ait numaralardan arayarak reklamlarını yapması olduğunu altını çizen Küçük, “Ticari iletiden kurtulan tüketici reklam amacıyla aranmaktan dertli. Bir firma gidiyor, kamuoyunda herkesçe tanınan GSM operatörlerinden hat alıyor. Mesela bir toplantı esnasında size bu hatlardan ısrarla davet yaklaştığını görüyorsunuz. Önemli ya da acil olma ihtimalini düşünerek telefonu cevaplıyorsunuz. Böylece firma temsilcisinin reklam hedefli sizi aradığını anlıyorsunuz ve natural şeklinde sinirleniyorsunuz” diye konuştu.

Küçük, GSM operatörlerinin buna aracılık ettiğinden sorumluluğu olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

“Bizim önerimiz, firmaların ticari hedefli kullandıkları numaraların değişik olması. Çünkü, tüketici ‘yakını mı arıyor, acil bir hal mu var’ ayırt edemiyor. Bilmediği bir numaradan aranan tüketici, davetyı cevapladığında ya da oldukça sonra dönüş yaptığında ürün tanıtımı ya da reklam müziğiyle karşılaşabiliyor. Bazı uyanık firmalar da bir kez davet bırakıyor, geri dönüş yapıyorsunuz, karşınızda reklam müziği çıkıyor. Ben gelen davetnın ticari firmadan yaklaştığını ayırt edebilirsem geri dönmeyebilirim. Firmaların reklam hedefli tüketicileri aradığı GSM hatlarının ya da kodlarının, başka hatlardan ayırt edici özelliğe sahip olması gerekliliğini Bilgi Teknolojileri ve Etkileşim Kurulu yetkililerine ilettik. Bu hususta BTK’nın olumlu bir ismim atmasını bekliyoruz.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR