TOTAL’den Sonra OMV’de Türkiye’den Ayrılıyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Türk ekonomisini tesiri altına alan durgunluk ve her gün yükselen hukuksuz uygulamalar yabancı yatırımcıların Türkiye’den kaçmasına sebep oluyor. İlk deprem finans pazarında yaşandı. Citibank, Akbank’taki ortaklığına 800 milyon dolar zararı göze alarak son verdi. Hemen sonrasında HSBC ve RBS gibi finans devleri Türkiye’de birimlerini satışa çıkardıklarını açıkladı.

İŞARET FİŞEĞİNİ TOTAL YAKTI

Finans pazarında yaşanan depremin artçı sarsıntıları enerji sektörünü de vurdu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) iktidarı desteklemek amacıyla devamlı akaryakıt piyasasının dengesini bozması şirketlerin sabrını taşırdı. Fransız devi Total, Türkiye’deki istasyonlarını satışa çıkardı.

Daha bu vakanın şoku geçmeden Avusturyalı OMV’den satış sinyali geldi. OMV CEO’su Rainer Seele, şirketin ileriki planlarında bundan sonra Türkiye’nin mühim bir rolü olmadığını açıkladı.

total-den-sonra-simdi-omv-de-8200-turkiye-den-7620085_x_5271_o[1]

EPDK CAN SIKIYOR

OMV, Türkiye’nin en büyük akaryakıt zinciri Petrol Ofisi’nin (POAŞ) sahibi. POAŞ amacıyla 2.5 milyar dolar ödeyen Avusturyalılar bugün bir hayli pişman. Seele “Türkiye’deki yatırımlar hayal kırıklığı oldu. Ekonomik ilerlemeler beklentilerin altında kaldı. Hem de Türk devletinin cari işlemlere müdahaleleri sıklaştı. Türk düzenleyicilerin (Enerji Piyasası Denetleme Kurulu) müdahaleleri ile bundan sonra uygun bir ekonomik çerçeve bulamıyoruz.” dedi.

OMV CEO’su Rainer Seele şirketin geleceğine dair şeklinde Wirtschaftsblatt gazetesine konuştu. Gazeteye yaptığı bildirimde Rainer Seele, “Gaz pazarındaki yeni konseptimiz üstüne çalışıyoruz. Türkiye bu konseptte mühim bir rol oynamıyor. Adım ismim tamamıyla bir çekilmek bizim amacıyla olasılık dışı değil.” ifadesini kullandı.

ENERJİ YATIRIMLARI HIZ KESTİ

2015’in Ocak-Temmuz dönemini amacıylae alan 7 aylık dönemde 2 bin 388 megavatlık yeni kurulu zor yatırımı yapıldı. 2014’ün aynı döneminde ise toplam kurulu zor artışı 3 bin 528 megavat olmuştu. Yani elektrikte yeni kurulu zor yatırımları senenin 7 aylık döneminde, geride bıraktığımız senenin aynı devresine göre yüzde 32.3 azaldı. Bu hal elektrik piyasasında yatırımcıların beklentilerinde piyasadaki problemler sebebiyle meydana gelen bozulmaya işaret ediyor.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR