TSE’nin laboratuvarına uluslararası akreditasyon

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Türk Standardları Enstitüsünün (TSE) Elektrik Motorları Test Laboratuvarının, bir ay içerisinde uluslararası akreditasyona sahip bir test merkezi şeklinde hizmet vereceği bildirildi.

TSE’den uygulanan bildirime göre, Türkiye’de imal edilen ya da ithal edilen elektrik motorlarının Avrupa Birliği (AB) ve yerel mevzuata uygunluğunu test edecek kabiliyete sahip ilk ve tek tarafsız laboratuvar şeklinde nisan ayında hizmete giren Elektrik Motorları Test Laboratuvarının, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) akreditasyonu da tamamlandı. Laboratuvar, bir ay içerisinde konusu ile ilgili uluslararası akreditasyona sahip bir test merkezi şeklinde hizmet verecek.

TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz, mevzuya dair yaptığı değerlendirmede, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yönünden AB ile uyumlu duruma getirilen yerel mevzuat uyarınca Ocak 2015 itibarıyla Türkiye’de imal edilen ya da ithal edilen, 0,75-375 kilovat zor aralığındaki asenkron motorların en az IE3 verim katagorisinde olmasının mecburi duruma getirildiğini belirtti. Korkmaz, TSE’nin uluslararası akreditasyona sahip laboratuvarında, sanayide kullanılacak elektrik motorlarının pazar gözetim ve kontrolü kapsamında enerji verimlilik katagorisi belirleme edileceği ve uygunluğuna dair rapor hazırlanacağını kaydetti.

Laboratuvarın, Türkiye’de pazar gözetim ve kontrolünde de tek yetki sahibi laboratuvar şeklinde hizmet vereceğini ifade eden Korkmaz, laboratuvarın ilk etapta 0,75-90 kilovat zor aralığında hizmet vereceğini, öngörülen lüzumlu yatırımların yapılmasıyla 2017’de 375 kilovat standardına erişeceğini bildirdi.

Türkiye’nin enerji bölümünde gizli kaynağı sayılabilecek verimlilik konusunun uzun soluklu bir değişim ve dönüşüm sürecini mecburi kıldığını bildiren Korkmaz, “Enstitü şeklinde eksper personelimiz ve yetkin laboratuvarımız ile bu fazla mühim değişime katkı sağlamak bizim amacıyla gurur kaynağıdır. Elektrik Motorları Test Laboratuvarı, sanayide enerji verimliliğinin anahtarı olacak” ifadesini kullandı.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR