Turizmde Sadece Türkiye Değil, Tüm Avrupa Endişeli!

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Dünya gazetesinin haberine göre, Türkiye’de turizmciler, terör hücumları ve Rusya ile gerilen ilişkilerin olumsuz yansıması şeklinde zorlu bir sezona hazırlanırken Avrupa’da da turizm pazarında hava bozulmaya başladı. Avrupa’da tatil uygulamak isteyenler de bundan sonra yalnızca euronun değerini değil, mümkün terör hücumlarını da hesaba katmak zorunda. Kasım ayında gerçekleşen Paris hücumları Avrupa’da otellerin doluluğunu tesirlememişti ama son bilgiler mart ayında gerçekleşen Brüksel hücumlarının Avrupa’da turizm üstünde oldukça çok olumsuz tesir yarattığını meydana koydu.

SANCILI BİR DÖNEM GELİYOR

Dünya Seyahat ve Turizm Örgütü’nün 2014 senesi rakamlarına göre Avrupa’nın gayrisafi yurtiçi hasılasına (GSYH) direk katkısı 780 milyar dolar bulunan yani GSYH’nin yüzde 3.4’ünü meydana getiren turizm sektörü de bu yaz terör korkusuyla sancılı bir devreye hazırlanıyor. Geçtiğimiz kasım ayında 130 bireyin ve 22 Mart’ta 35 bireyin hayatını kaybettiği Brüksel hücumları Avrupa’nın da emniyetilir olmadığı algısı yaratınca bölgenin turizmine dair kaygılar meydana çıktı. Seyahat veri şirketi Forwardkeys’e göre Avrupa’da uluslararası turist adedi 14 Nisan ve 31 Ağustos arasında yüzde 5 düşüş gösterecek. Veri uçak rezervasyonlarına bakılarak ön görü edildi. Forwardkeys’in geçen hafta yayınladığı bilgilere göre en kötü tesir yüzde 24 düşüş beklenilen Brüksel’de hissedilecek. Avrupa’nın diğer mühim turizim noktalarından Paris’te yüzde 13, Londra’da yüzde 6 düşüş bekleniyor. Forwardkeys’in dünya çapında 200 bin çevrimiçi ve çevrimdışı acentadan alınan bilgileri analiz ederek meydaan getirdiği ön görülere göre aynı devre içerisinde Roma’daki rezervasyonlarda yüzde 3, Frankfurt’da yüzde 7, Milano’da yüzde 8, Münich’de yüzde 13 düşüş beklentisi var. Avrupa’nın geleneksel şeklinde en çok seçim edilen rotaları Amsterdam, Madrid ve Barcelona’da ise yüzde 1 ila 4 artış yaşanacağı ön görü ediliyor. Şirketin CEO’su Olivier Jager, mevzuya dair değerlendirmesinde, Avrupa’daki çoğu destinasyonda terör hücumlarının artçı tesirlerinin hissedilmesini beklediklerini söyledi.

BRÜKSEL VE PARİS OTELLERİNDE DOLULUK BİRDEN DİBE VURDU

HSBC’nin ulaştırma payları inceleme seksiyon diğernı Andrew Lobbenberg’in verilen bilgiye göre de Paris hücumları, ileri iki aylık devrede seyahat hacmini aşağı çekmişti. Lobbenberg, Brüksel saldıları sonrasında benzer bir tesir bekliyor ve ekliyor: “Son terör hücumlarının bütün havayolu şirketlerini tesirleyeceğini düşünüyoruz. 22 Mart’ta gerçekleşen Brüksel hücumlarını takip eden yedi gün içerisinde Brüksel’e uçak rezervasyonları yüzde 136 düşmüştü. Bu, Paris’i vuran hücumların sonrasında kaydedilen yüzde 101’lik düşüşten oldukça büyük bir tesire işaret ediyor. Brüksel’daki terör hadiseleri sonrasında Londra’ya uygulanan rezervasyonlarda da mühim bir düşüş yaşandı.

Diğer yandan STR’ye göre birkaç gün içerisinde Brüksel’deki otellerde doluluk miktarları da yüzde 25’e indi. Bombalama olayından bir gün evvel bu miktar yüzde 82 idi. Londra’daki otel doluluk miktarı yüzde 58’e inerken, Paris’te yüzde 67’ye düştü. Londra’da düşüş yüzde 24.7, Paris’te yüzde 15.1 şeklinde gerçekleşti.

THOMAS COOK: REZERVASYONLAR YÜZDE 5 DÜŞÜŞ GÖSTERDİ

Avrupa’da turizm, ekonomik canlanma yönünden büyük bir ehemmiyet taşıyor. Ekonomistlere göre turizm, bölge GSYH’sinin aşağı yukarı yüzde 10’unu turizm ve bağlantılı sektörler kaynaklı. Yaz ayları terörün tesirinin ölçülmesi yönünden kritik ehemmiyetde. Dünya Ticaret Örgütü, 2015’te yüzde 5 yükselen turist adedinin bu sene yüzde 3.5 seviyesinde olacağını ön görü ediyor idi ama İngiliz seyahat acentası Thomas Cook, yaz rezervasyonlarının yüzde 5 gerilediğini bildiriyor. CEO Peter Fankhauseur, jeopolitik belirsizliklerin rezervasyonlarda iptaller getirdiğini dile getiriyor.

ÇİNLİLERE GÖRE AVRUPA GÜVENLİ DEĞİL

Birçok ülke Avrupa’ya seyahatler konusu ile ilgili vatandaşlarını uyarırken, Hamburg odaklı Çin Dış Turizm Araştırma Enstitüsü Direktörü Wolfgang Arlt, Çinlilerin de bundan sonra Avrupa’yı emniyetilir görmediğini söylüyor. Arlt, Çinlilerin Fransa, İtalya, Almanya, İspanya ayrımı yapmadığını, onlara göre genel şeklinde Avrupa’nın bundan sonra çok emniyetilir gözükmediğini ifade ediyor. Sektör temsilcilerine göre yaz turizmin mühim adreslerinden İspanya’nın diğer ülkelerden oldukça güzel bir performans göstermesi bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Avrupa’ya gitmek isteyenleri, terör gruplarının turistik bölgeler, spor organizasyonları, restmiktarlar ve ulaşımı amaç alan hücumlan planlıyor olma ihtimalini belirterek, bölgedeki potansiyel tehlikelere karşı uyardı. ABD’nin terör uyarısı 20 Haziran’a kadar yürürlükte olacak.

Rus turizm endüstrisi sözcüsü Irina Tyurina, Rusların Avrupa’da oldukça evvel gerçekleştirdikleri rezervasyonları iptal etmediği verisini sağlıyor ama mayıs ayı amacıyla Avrupa’da gerçekleştirdikleri yeni rezervasyonlar içerisinde Brüksel’e talebin sıfıra indiğini söylüyor.

ORTA DOĞULU TURİST ASYA’YA GÖZÜNÜ DİKTİ

Orta Doğulu turist de tedirgin. Dubai odaklı El Şeref Seyahat, Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) yaz aylarında Avrupa’ya yapılacak uçuş rezervasyonlarında ciddi bir düşüş meydana yaklaştığını bildirdi. El Şeref’in Genel Müdürü Premjit Bangara, yaz tatili amacıyla BAE’den Avrupa’ya rezervasyonların geçen senea göre yüzde 12 azaldığını bildirdi. Lama Tours müdürü Kulwant Singh de erken rezervasyon kararlarının Avrupa’daki terör hücumlarından tesirlendiğini ifade etti. Singh, tatil planları amacıyla Asya’daki destinasyonların seçim edilmeye başladığını belirtti.

İŞ DÜNYASI ORGANİZASYONLARINDA ASYA’YA TALEP GÜÇLENİYOR

TTG Asya’nın haberine göre, Çin’de düzenlenen IT&CM’ye katılan iş dünyası organizasyon uzmanları, Avrupa ve yakınlarındaki terör hadiseleri sebebiyle iş dünyasının da seyahat planlarında temkinli davrandığını belirtiyorlar. Advidos Belgium’da seyahat planlamacısı şeklinde vazife yapan Ivo Van de Velde, insanların şu an emniyetilir olmadığı gerekçesiyle Türkiye, Fas ve Orta Doğu’ya gitmeye çekindiğini söyledi. Bu arada emniyetilir bulunduğuna inanılan bölgelere talepte artış gözlemlediklerini ifade eden Ivo Van de Velde, bilhassa Asya’ya talebin arttığını, Çin ve Güneydoğu Asya ülkelerinin oldukça çok talep görmeye başladığını kaydetti. Teşvik kuruluşu Squirrelviaggi.net’in genel müdürü Jean-Paul Bonomi de, turistlerin Tayland, Çin, Singapur, Hong Kong ve Japonya gibi ülkelere duyduğu emniyet artsa da, bu ülkelerin pahalı olması sebebiyle Avrupa’da turistik talebin devam edeceğini öngördüklerini söyledi. Bonomi, bilhassa kurumsal organizasyonlara ayrılan bütçelerin finans krizinden bu yana azalması sebebiyle Avrupa’nın bu tip organizasyonlarda talep görmeye devam edeğini kaydetti.

TERÖRÜN TURİZME ETKİSİ 13 AY SÜRÜYOR

Dünya Seyahat ve Turizm Örgütü, 2015 senesi küresel turizm bilgilerini yayınladığı raporun önsözünde son bir sene içerisinde emniyet ve emniyet kaygılarının öne çıktığını ve bunu sektörde ileriki senelerde baskı yaratabileceği uyarısı yapıyor. Bir diğer inceleme ise turizmde canlanmanın ne kadar vakit aldığının hale göre değiştiğini meydana koyuyor.

Örneğin siyasi belirsizlikler seyahatler üstünde ortalama 27 ay baskı oluştururken, etraf felaketlerinin turizmi 24 ay, salgın hastalık tehditlerinin ise 21 ay tesiri altına aldığı ilgi çekiyor. Terör hadiselerinın turizm üstündeki baskısı ise incelemeye göre 13 ay sürüyor. Tabii bu noktada terörün hangi boyutta bulunduğu mühim. ABD’yi sarsan 11 Eylül hücumları sonrasında ABD’ye turist girişinin, hücum evveli civarlara geri dönmesi 6 sene almıştı. 1997’de Luxor’da 58 turist ve 4 Mısırlının hayatını kaybettiği hücumlar, ülkenin turizm sektörünü 1 sene süresince tesirlemişti. 2004’te Madrid’de 191 bireyin ölümüne yol açan bombalı tren hücumu ve 2005’te Londra’da 52 bireyin hayatını kaybettiği bombalama hadiseleri sonrasındaki sene ise her iki ülkeye ziyaretçi adedi artış göstermişti.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR