Türk Bilim İnsalarından Milimetrik Motor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

TÜBİTAK, BİLGEM ve GTÜ yönünden yüksek teknoloji ürünleri ilerletmek hedefiyle ilk defa geliştirilen “yeni kuşak minyatür motor”, uzay araçları ve uydular, robotik ve otomasyon sistemleri, MR cihazları ve endoskopi gibi tıbbi uygulamalar, yeni kuşak akıllı cep telefonları gibi kitlesel etkileşim cihazlarında ufak boyutlu, hafif, gürültüsüz ve manyetik alanlardan etkilenmeyen yeni motor tasarımları greksinimlerini karşılayabilecek.

TÜBİTAK’ın 1005 kodlu “Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı” kapsamında desteklenen bilgisayar destekli sonlu elemanlar analiz yöntemleri kullanarak imal edilen yeni kuşak ultrasonik motorlar, GTÜ Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Sedat Alkoy, Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, Araştırma Görevlisi Sinan Dursun ve Maltepe Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ebru Menşur Alkoy’dan meydana gelen inceleme ekibi yönünden tasarlandı.

MİNYATÜR MOTOR

GTÜ Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Laboratuvarı’nda düzenlenen tanıtım toplantısının sonrasında gazetecilere açıklama yapan proje yürütücüsü Prof. Dr. Sedat Alkoy, üstün özellikli ultrasonik motor uygulamasının TÜBİTAK destekli bir proje olduğunu söyledi.

turklerden-kendi-kucuk-buyuk-icat_x_8490532_72_k[1]

Alkoy, standart elektrik motorlarına seçenek olarak minyatür boyutlarda üretim ve motora üstün özellik kazandırma hedefiyle geliştirdikleri seramiği 4 kişilik ekiple 18 ayda tamamladıklarını belirtti.

“MANYETİK ALANDAN ETKİLENMİYORLAR”

Bu seramiği yeni kuşak bir motor tasarımıyla bir araya getirdiklerini izah eden Alkoy, şu şekilde devam etti:

“Sadece Türkiye’de değil dünyada da örneği olmayan, literatürde ve bilimsel camiada bir ilk bulunan bir motor tasarımı meydana çıkardık. Projede şık neticeler elde ettik. Bu motor, minyatürleştirilmesi planlanan, bir santimetrenin altında boyutlara indirilebilmektedir. Mikro elektromekanik (robotik) sistemler diye tanımladığımız birtakım sistemlerde kullanılabilir. Dijital kameralar, cep telefonlarında kullanılabilir. Bu motorların başka özelliği manyetik alan yaratmıyorlar. Manyetik alandan etkilenmiyorlar. Mesela MR cihazlarında yüksek manyetik alanlar söz konusu. Normal bir motorla birtakım şeyleri çalıştırmanız olası olmuyor. Dolayısıyla burada, ultrasonik motoru yani manyetik alandan etkilenmeyen bir motoru kullanıyorsunuz.”

Alkoy, minyatür motorların oldukça ufak boyutlarda, birkaç milimetre boyutuna indirilip direk damar ortamında bir grup tıbbi işlemler yapılmasında, endoskopide kullanılabileceğini vurgulayarak, “Bu motorların bir üstünlüğü da normal elektrik motorlarını çalıştırdığınız vakit motorun belli bir güce ulaşması belli bir vakit alır, belli bir vakitte kuvveti düşer. Bu motorlar ise aç kapa mantığı ile çalışıyor. Açtığınızda bütün güçle çalışıyor, kapattığınızda kilitleyebiliyorsunuz. Hem de ses yapmıyor, sessiz çalışıyor. ‘Ultrasonik’ derken kulağın duyamayacağı frekansta çalışıyor. Boyutları küçüldüğünde verimleri düşmüyor.” olarak konuştu.

“SAVUNMA SANAYİİNDE KULLANILABİLİR”

Projeyle alakalı patent müracaatı adımında olduklarını, oldukça sonra uygulamaya sokmayı planladıklarını dile getiren Prof. Dr. Alkoy, projeyi bilimsel camiayla paylaşmak ve ticarileştirmek istediklerini, bu nedenle da projenin yayınların süratle hazırladıklarını belirtti.

Alkoy, yalnızca laboratuvarda çalışmadıklarını, Ar-Ge’de birtakım uygulamalara dönük cihazlar geliştirdiklerine ilgi çekerek, şunları kaydetti:

“Türkiye’de yerli ve millileştirme projeleri var. Genellikle savunma sanayisini kimseye bağımlı olmamak amacıyla yerlileştirmek gerekir. Bu çalışmalarla bizde buna destek sağlıyoruz. Ultrasonik motor bu tür bir uygulamada kullanılabilir. ASELSAN’dan, savunma sanayisiyle uğraşan firmalardan geldiler. Projemizle alakalı bilgi aldılar. Bu projemiz savunma sanayisinde, insansız hava araçlarında, uzay araçları ve uydularda kullanılabilir.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR