Türk dizilerinin başarısı ABD’de konuşuluyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Ortadoğu’dan Latin Amerika’ya geniş bir coğrafyada fenomen durumuna gelen Türk dizilerinin başarısı, akademisyenler yönünden dikkatle takip ediliyor.

Indiana Üniversitesince düzenlenen bir konferansta sunum yapan Ankara Üniversitesi öğretim delegesi Yrd. Doç. Dr. B. Senem Çevik, Türk dizilerinin uluslararası başarısının, Türkiye’nin ülke imajına ve yumUşak gücüne katkı vererek hususilikle ele aldığı temalar yönünden kadın izleyiciler üstünde mühim etkiler yaptığını belirtti. Çevik’e göre Türk dizileri, hususilikle Ortadoğu’daki tesiri değerlendirildiğinde, toplumda yeni sosyal normlar ve kültür kodlar meydana koyuyor.

Türk dizilerinin tesirini bir devresinin Amerikan yapımlarının tanınmış kültür üretimi üstündeki tesirine benzeten Çevik, “Türk dizileri Romantizm, bayanın eğitimi, özgürleşmesi ve en muhimi de aile temalarını ele alıyor” dedi.

Bu hususiliklerin Türk dizilerini Ortadoğu’da çekici kıldığı kadar toplumsal bir tehdit öğeyi olarak görülmesine de neden olduğunu ifade eden Çevik, Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğünün Türk dizileri ile alakalı verilerini de paylaştı.

Çevik, dizilerin kadına yönelik şiddet gibi kimi vakit riskli hususları ele alarak geleneksel ile çağdaş arasındaki dengeyi sağladığını belirtti.

‘Özgürleşen kadın imajı çekici geliyor’

Türk dizileri son dönemde Latin Amerika’da hususilikle Arjantin, Şili ve Uruguay’da vardığı yüksek izlenme oranlarıyla bu bölümde Türkiye’yi gündem maddesi yaptı.

Dizilerin bu denli başarılı olması akademik çevrelerde yeni Osmanlıcılık tartışmalarını tetiklerken Çevik, bu tartışmaların gerçekle bağdaşmadığını, tarihi figürlerden ilham alan dizilerin dahi temel olarak Romantizm ve kadın özgürleşmesi hususlarını işlediğini vurguladı.

Kamu ve hususi sektör işbirliğinin önemine değinen Sanem Çevik, “Televizyonculuk sektörünün bir başarısı bulunan diziler, ülkelerin dış dünyalara açılan kapıları olabilir. Bu amaçla Türkiye’nin de dizi sektörüne bir kamu diplomasisi aracı olarak bakması hem bu kısmı geliştirecek, hem de Türkiye’nin vermek istediği soyut mesajları her eve ulaştırabilecektir’ olarak konuştu.

Yabancı akademisyenlerin büyük ilgi gösterdiği sempozyumda Türkiye’nin Ortadoğu’da en çok popülarite yakalamış dizilerinin içerikleri analiz edildi. Arjantin’de yakın vakitte “Las Mil y Una Noches” ismiyle yayına giren ve büyük ivme yakalayan “Binbir Gece” dizisi, Türkiye’de imal edilen dizilerin her bölgeye hitap edebileceğinin bir göstergesi olarak değerlendirildi.

Türk dizileri, dünyada 75’ten çok ülkede çoğu dilde yayınlanıyor.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR