Türk Mucit, 32’sinde Profesör Oldu

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Harvard Üniversitesi Genç Akademi Üyesi ve “ggüzellebilir kalp pili”nin mucidi Dr. Canan Dağdeviren, müracaat etmemesine karşın Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (Massachusetts Institute of Technology – MIT) profesörlük önergüzel aldığını belirterek, ileriki sene Ocak ayında bu unvanla vazifeye başlayacağını söyledi.

Harvard Üniversitesi Genç Akademi Üyeliğine seçilen ilk Türk bilim insanı bulunan ve MIT Technology Review dergisinin geride bıraktığımız sene derlediği “35 Yaş Altı 35 Yenilikçi” ile Forbes dergisinin “30 Yaşından Küçük 30 Bilim İnsanı” listelerinde yer alan Dağdeviren, yaptığı açıklamada, Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği Bölümünü bitirdiğini, annesi hariç her bireyin bu bölümün kendisini mutlu etmeyeceğini, para kazanamayacağını ve iş bulamayacağını söylediğini anlattı.

2009’DA ABD SERÜVENİ BAŞLADI

Fizik eğitiminden sonra yalnızca bu kısmı bilmenin yeterli olmayacağını fark ettiğini dile getiren Dağdeviren, “Daha sonra Sabancı Üniversitesinde Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümünde yüksek lisans yaptım. 2009’da Fulbright hekime bursunu kazanarak ABD serüvenime başladım. Bu bursu kazandığınız vakit rastgele bir üniversiteye gidebiliyorsunuz ama ben Illinois Üniversitesine gitmeye karar verdim.” dedi.

Dağdeviren, Illinois Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümünde hekime eğitimini tamamladığını aktardı.

turk-mucit-32-sinde-profesor-olacak_x_8366364_5327_z3[1]

Doktora bursunu kazandığında, Harvard ya da MIT yerine Illinois Üniversitesini seçim etmesinin amaçlarine dair sorularla karşılaştığına değinen Dağdeviren, şu şekilde devam etti:

“BAŞVURU YAPMADIĞIM HALDE PROFESÖRLÜK TEKLİFİ ALDIM”

“Çalışmak istediğim hoca Illinois Üniversitesi’ndeydi. Kafamda bir proje vardı. O projeyi yaşama geçirebilmek amacıyla o hocayla çalışmam gerekiyordu. Kafamdaki projenin masteri o hocaydı. O vakit ‘Birazcık bekleyin, MIT ve Harvard’a da gideceğim’ demiştim. Şu anda Harvard Üniversitesi’ndeyim. Yaklaşık 4 ay evvel MIT’den, müracaat yapmadığım durumda profesörlük önergüzel aldım. Ocak 2017’de bu vazifeye başlayacağım ve kendi grubumu kuracağım.”

BAŞARILARIYLA ADINI DUYURAN TEKNİK ÜNİVERSİTE

Dağdeviren, ABD’nin Massachusetts eyaletindeki Boston şehrinde 1861 senesinde kurulan MIT’nin bilhassa bilim, mühendislik ve ekonomi konularındaki başarılarıyla ismini duyuran bir teknik üniversite olduğunu hatırlattı.

MIT’nin teknoloji ve mühendislik konularında dünyanın en güzel teknik üniversitelerinden biri şeklinde tanındığını dile getiren Dağdeviren, enstitünün öneminin bilhassa 2. Dünya Savaşı esnasında yaptığı bilimsel ve askeri buluşlar bundan ötürü arttığını, şu anda da hem kendi içerisinde uygulanan buluşlarla hem de mezunlarının kurduğu bilim ve teknolojiye dayanan başarılı firmalarla önemini korumaya devam ettiğini anlattı.

“28 YAŞIMA KADAR KALP HASTALARI İÇİN BİR ŞEYLER YAPMAYA SÖZ VERMİŞTİM”

Dağdeviren, çalışmalarında bilim dallarındaki literatürü taradığını ve yapılmayan bir şeyi değişik konseptte gerçekleştirmeye çalıştığını belirtti.

Dedesini, 28 yaşında kalp yetmezliği nedeniyle vefat ettiği amacıyla hiç görmediğini açıklayan Dağdeviren, bundan ötürü onun öldüğü yaşa gelinceye kadar kalp hastaları amacıyla bir şeyler yapmaya söz verdiğini belirtti.

Ggüzellebilir kalp pilini tasarladığına değinen Dağdeviren, “Kalbinizin ritmi güzel değilse ritmi düzeltecek kalp pilleri kullanıyoruz ve bu pillerin 6-7 senede bir değiştirilmesi gerekiyor zira pil bitiyor. Kalbiniz kasılıp gevşedikçe, siz soluk alıp verdikçe kalbinizin üstüne yapıştırılan pil yardımıyla elektrik üretebiliyorsunuz ve bu elektriği kullanabiliyorsunuz” açıklamasında bulundu.

“CRAZY TURKISH LADY”

Dağdeviren, ggüzellebilir kalp pilini tasarlamak istediğinde ABD’de ismini telaffuz edemedikleri amacıyla “Çılgın Türk Kızı” manasına gelen “Crazy Turkish Lady” lakabıyla anıldığını ifade etti.

Adının telaffuz edilememesine alındığını açıklayan Dağdeviren, şu şekilde konuştu:

“Crazy Turkish Lady lakabını bırakıp Mevlana demeye başladılar. Bu unvan benim amacıyla fazla büyük gurur kaynağı. Bunun nedeni ise piyasa günleri iki saat az uyuyorum ve bana ulaşan öğrencilere mentörlük yapıyorum. Sosyal medya üzerinden 20 dakikalık toplantılarla onların sorularını yanıtlıyorum. Kadın, erkek, ihtiyar ya da genç fark etmeksizin kapıyı çalan herkese açıyorum ve onları networkumdaki başka öğrencilerle buluşturuyorum. Bu tamamıyla gönüllü bir çalışma. Aynı vakitte tek bir bilimle sınırlı kalmıyorum. Fizik, kimya, tıp, biyoloji ve mekanik mühendisliğini toplayan ve birleşik eden bir havuz oluşturmaya çalışıyorum. Bu amaçla bana Mevlana unvanını taktılar. Benim amacıyla büyük bir onur.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR