“Türkiye, Fed’in faiz artışına hazırlanmalı”

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Dünya Bankası Kalkınma Beklentileri Grubu Direktörü Ayhan Köse, milletvekili tercihleriyle alakalı belirsizliğin sona ermesinin Türkiye ekonomisi amacıyla olumlu olduğunu belirterek, “Yeni hükümetin makroekonomik politikalarının, Türkiye’nin düşük petrol fiyatlarından faydalanmasına ve sıkılaşan global finansal şartlara karşı direnç kazanmasına yardım edeceğini umuyoruz” dedi.

Köse, Dünya Bankası’nın Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu’na dair basın toplantısının sonrasında AA muhabirinin Türkiye ekonomisine dair sorularını yanıtladı.

Dünya Bankası’nın, Türkiye’ye yönelik büyüme beklentisini bu sene amacıyla yüzde 3,5’den yüzde 3’e indirdiğini, ileriki sene amacıylase yüzde 3,7’den yüzde 3,9’a yükselttiğini hatırlatan Köse, tercihlerden kaynaklanan belirsizliğin yavaşlayan büyümede rol oynadığını ifade etti.

Köse, yatırımcı güveni ve yatırımların tercih belirsizliği sebebiyle azaldığına işaret ederek, son zaman finansal pazarlarda görülen oynaklığa vurgu yaptı.

İlk çeyrek büyüme verisinin beklentilerin üstünde gelmesini “güzel haber” niteleyen Köse, ilaveten düşen petrol fiyatlarının ekonomi üstündeki olumlu etkisinin önümüzdeki dönemde belirginleşebileceği öngörüsünde bulundu.

Köse, bununla eş güdümlü tercihlerin tamamlanmış olmasının Türkiye ekonomisini olumlu etkileyebileceğini dile getirirken, “Seçimlerin huzurlu bir biçimde bitmesi ve belirsizliğin geride kalması, Türkiye amacıyla güzel oldu. Kurulacak yeni hükümetin Türkiye’nin makroekonomik şartlarına ideal tedbirleri alarak, işlemiş başarıları devam ettireceği konusu ile alakalı güzelmseriz” dedi.

Ayhan Köse, birlik hükümetlerinin yapısal reform performanslarına yönelik bir soru üstüne ise “Seçim neticeleri ve değişik birlik olasılıkları üstüne yorum yapamayız. Yeni hükümetin makroekonomik politikalarının, Türkiye’nin düşük petrol fiyatlarından faydalanmasına ve ekonominin sıkılaşan global finansal şartlara karşı direnç kazanmasına yardım edeceğini umuyoruz” değerlendirmesini yaptı.

– “Türkiye, Fed’in faiz artışına hazırlanmalı”

Bu noktada, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artışının bütün artan pazar ekonomileri gibi Türkiye’yi de etkileyebileceğine işaret eden Köse, Türkiye’nin, bütün artan pazar ekonomileri gibi Fed’in faiz artırımına hazırlanması gerekliliğini vurguladı.

Köse, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bağımsızlığı üstüne sorulan bir soruya, “TCMB meşru şeklinde bağımsızdır ve politikaları Para Politikası Kurulu yönünden belirlenir. Kurul, fazla başarılı ekonomistlerden oluşuyor ve onların ellerinden geleni yaparak ülkeyi küresel ekonomideki geçiş sürecine hazırlayacağını umut ediyoruz” diye konuştu.

TL’deki değer kayıbına da değinen Köse, çoğu ülkedeki döviz kurlarının ABD, Japonya ve Avro Bölgesi’ndeki değişik para politikaları sebebiyle dalgalanmalar yaşadığını belirterek, sözlerini, “TL de iç ve dış kaynaklı faktörler sebebiyle bir dengelenme sürecinden geçiyor” diye tamamladı.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR