“Türkiye rüzgarda üretim üssü olabilir”

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, Türkiye’de yel türbini ve teknik ekipmanların yapımında son senelerde artış olduğunu belirterek, “Türkiye, yelda üretim üssü durumuna gelebilir. Yerli ve yabancı yatırımcıların yela ilgisi büyük” dedi.

15 Haziran Dünya Rüzgar Günü bundan dolayı açıklama yapan Ataseven, Türkiye’nin yel enerjisi potansiyelini değerlendirdi.

Türkiye’de, yel enerjisine yönelik yerli sanayinin son senelerde süratle geliştiğini bildiren Ataseven, “Türkiye’de yedi adet kule yapımcısı var. Bir tanesi beton kule üretiyor. Önceden bir türbin kanadı yapılıyordu, şimdi 3 türbin kanadı yapan firma var. Birçok türbin yapımcısı yel amacıyla jeneratör üretmek hedefiyle yer arayışında” diye konuştu.

Ataseven, Türkiye’nin yel potansiyeli yüksek bir ülke olduğunu hatırlatarak, “Farklı coğrafyalardan ülkeler, Türkiye’de yel enerjisi bölümünde yatırım uygulamak istiyor. Bu yönden değerlendirildiğinde Türkiye, yel sanayisinde üretim üssü durumuna gelebilir. 2023 senesine kadar türbini meydana getiren parçaların en azından yüzde 75’ini Türkiye’de üretir duruma gelmemiz mümkün” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin yel kuvveti ile ilgili bilgi veren Ataseven, “Geçmiş senelerde, ‘koşullar değişmezse Türkiye en çok 10 bin 500 megavat yel kuvveti üretebilir’ deniliyordu. Fakat şu ana kadar 16 bin megavatlık bir kapasite sağlandı. Türkiye 2020 senesine kadar 25 bin megavat düzeyine çıkabilecek güçte. Finans bulmakta zorlanmıyoruz. Teknoloji manasında problem yok. Hedefe ulaşabileceğimizi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

– “MİLRES, yel sanayisinin geliştirilmesi amacıyla güzel bir adım”

Milli Rüzgar Enerji Sistemleri Geliştirilmesi ve Prototip Türbin Üretimi (MİLRES) projesinde de değinen Ataseven, “MİLRES, Türkiye’nin yel sanayisini ilerletmek amacıyla atılmış güzel bir adım. MİLRES’ten ileri çalışma 2,5 megavatlık bir türbin üstüne olacak. Yapılması gereken şey, prototipini üretmiş olduğumuz türbinlerin onaylama süreçlerini tamamlamak” dedi.

– Dünya Rüzgar Günü

Öte yandan Ataseven, TÜREB’in fotoğraf ve resim sergisi amacıyla “Dünya Rüzgar Günü nedeniyle düzenlenen yarışmada, iştirakçilerin eserlerinde Türkiye’nin Doğu’sundan Batı’sına yelın yansımalarını görmek mümkün” ifadesini kullandı.

Ataseven, hususu “Türkiye’de Rüzgar” bulunan yarışmaya, 56 ilden 818 okuldan 3 bine yakın resim geldiğini, bunun beraberinde 520 fotoğraf sanatçısının bin 557 fotoğraf ile yarışmaya katıldığını belirtti.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR