“Türkiye’nin çocuk kemik iliği naklinde tecrübesi arttı”

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazan Sarper, Türkiye’de son dönemde çocuk kemik iliği nakli konusu ile ilgili tecrübelerin arttığını belirterek, “Hatta son yıllarda gerektiğince deneysel kabul edilen haploidentik nakil meydana konur oldu” dedi.

Sarper, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de ilk çocuk kemik iliği naklinin İstanbul Tıp Fakültesi’ndeki Lösemili Çocuklar Vakfı’nda başlatıldığını, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Kayseri’de merkezlerin kurulduğunu belirtti.

Son 3 yılda özel hastanelerde büyük nakil merkezleri oluşturulduğunu ifade eden Sarper, söz konusu hastanelerin bir lösemili hastayı en başından alarak nakil yapmadığını kaydetti.

Prof. Sarper, devlet üniversitelerinin bu konuda öneme sahip olduğunu vurgulayarak, “Bir lösemi hastasını sıfırdan alıyor kemoterapisini yapıyor. Diğer merkezlerde genelde tedavisi bitmiş ve tanısı konmuş hastalar gönderiliyor. Eski yıllarda kardeş vericisi olsa bile kuyrukta bekleyen hastalar oluyordu şu anda öyle bir kuyruk yok hem de İstanbul’daki bir merkez, ‘hasta olursa buraya yollayabilirsiniz’ diye tanıtım elemanını buraya yolladı. Şu anda Türkiye’de fazlası merkez dünyadaki bankalardan vericilere de nakil yapıyor” diye konuştu.

– “Son yıllarda gerektiğince deneysel kabul edilen nakiller yapılıyor”

Kendi iliğinden nakil yapılan çocuk sayısının sınırlı bulunduğunu izah eden Sarper, ancak fazlası merkezin bundan sonra hastayı nakil yapmak hedefiyle aradığını bildirdi.

Sarper, Sağlık Bakanlığı’nın merkezlerden nakille ilgili ayrıntılı döküm aldığını aktararak, şunları söyledi:

“Türkiye’de son dönemde nakil konusu ile ilgili tecrübeler gitgide arttı hem de son yıllarda gerektiğince deneysel kabul edilen haploidentik nakil meydana konur oldu. Daha sınırlı merkezde ama gelişen bir şey Avrupa’da da hapidentik nakil sayıları da artmaya başladı. Naklinde başarılı olmasını değerlendirirken kimden nakil yaptığınızı değerlendirerek bakmak lazım. Tam uyumlu kardeşten yaptığınız bir selim hastalıktaki başarı değişikdır, akraba dışı vericiden nakil yaptıysanız değişikdır. Bunlar kendi ortamında değerlendirilir. Nakil başarısında değişik faktörler var.”

Sarper, özel nakil merkezlerinde bir yılda fazla sayıda nakil yapıldığını ifade ederek, o merkezlerde fazlasınluğun devlet hastanelerinden ayrılan ya da emekli tespit edilen hekimlerden oluştuğunu belirtti.

KOÜ’de hematoloji bölümünde bir doçent ve bir profesör bulunduğunu altını çizen Sarper, Kocaeli ve Sakarya’da kan hastalıklarını tedavi eden tek kurum tespit edilen üniversitelerine yan dal kadrosu verilmesini istedi.

Üniversitede hematoloji bölümünde 2 öğretim üyesinin uzman olarak çalıştığını belirten Sarper, uzman anlamında problem yaşadıklarını da sözlerine ekledi.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR