“Türkiye’ye has bir durum değil”

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dışsatımtaki gerilemenin eskiden bildikleri ve tesirini hesapladıkları bir ilerleme olduğunu belirterek, “Paritedeki ve emtia fiyatlarındaki gerilemenin menfi tesiri eylül ayından itibaren hafiflemeye başlayacak. Beklenmedik bir dış şok olmaz ise sonbaharda dışsatımımızda oldukça güzel sasenear göreceğiz” ifadesini kullandı.

Zeybekci, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumunun duyurduğu Dış Ticaret Endeksleri verilerini değerlendirdi.

İhracatta bu sene yaşanan gerilemenin eskiden bildikleri, bekledikleri ve tesirlerini hesapladıkları bir ilerleme olduğunun altını çizen Zeybekci, Ocak ayı başında gerçekleştirdikleri basın toplantısında ve ileri açıklamalarında ifade ettikleri gibi “dolardaki küresel güçlenme ve emtia fiyatlarındaki gerilemenin, 2015 senesi dışsatımına 20 milyar doların hafif üstünde negatif tesir potansiyeline sahip olduğunu” belirtti.

Yılın 5 ayında bu tesirlerin bekledikleri gibi geldiğine ilgi çeken Zeybekci, şunları kaydetti:

“Örneğin avro/dolar paritesindeki gerileme ilk 5 ayda 6 milyar dolara yakın azaltıcı tesir yaptı. Emtia fiyatlarındaki düşüş ilk 5 ayda dışsatımımızda 5,5 milyar dolara yakın azaltıcı tesir yaptı. Dolayısıyla dolar ve emtia fiyatlarının ilk 5 ayda toplam tesiri 11,5 milyar dolara yakın oldu. Bu şu manaya geliyor: Avro/dolar paritesi ve emtia fiyatları bu sene gerilememiş ve geride bıraktığımız senela aynı kalmış olsaydı, dışsatımımız aşağı yukarı 11,5 milyar dolar oldukça yüksek olacaktı. İhracatçılarımız bu negatif tesirnin yarısını, oldukça çok mal satarak ve fiyatları çok çok düşürmeyerek telafi etti. Bu amaçla ilk 5 ayda dışsatımımızdaki gerileme 5,5 milyar dolar oldu.”

– “Türkiye’ye has bir hal değil”

Bugün belirtiler nisan ayı dış ticaret endekslerinin de benzer bir hale işaret ettiğini bildiren Zeybekci, ilk 4 ayda oran endeksinde ortalama yüzde 3 artış yaşanmasına rağmen, fiyat endeksinde yüzde 8,3 gerileme görüldüğünü vurguladı. Zeybekci, buna göre, dışsatım fiyatlarının söz hususu dönemde geride bıraktığımız senenin aynı devresine kıyasla yüzde 8,3 oldukça düşük olduğunu, buna rağmen geride bıraktığımız senenin aynı döneminde göre yüzde 3 oldukça çok mal satıldığını ifade etti.

Örnek şeklinde geride bıraktığımız senenin ilk 4 ayında 100 adet malın, tanesi 100 dolara satılmışken, bu senenin aynı döneminde 103 adet malın tanesinin 91,7 dolara satıldığına ilgi çeken Zeybekci, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Halkımızın ve iş dünyamızın şunu bilmesini bilhassa isterim ki bu yalnızca Türkiye’ye has bir hal değil. Tüm dünyada dışsatım geriliyor. Hatta bizimkinden oldukça süratli geriliyor. Ancak biz lüzum Avro Bölgesine bulunan dışsatımımızın yoğunluğu, lüzum petrol dışsatımçısı ülkelere dışsatımımızın yoğunluğuna rağmen, dışsatımçımızın yoğun gayreti, hükümetimizin destek ve teşvikleri ile bu tesiri kısmen telafi edebiliyoruz. Bundan sonra da bu isabetli çalışmalarımıza aynı inançla devam edeceğiz.

Paritedeki ve emtia fiyatlarındaki gerilemenin menfi tesiri eylül ayından itibaren hafiflemeye başlayacak. Beklenmedik bir dış şok olmaz ise sonbaharda dışsatımımızda oldukça güzel sasenear göreceğiz. Ancak sene çapında oldukça çok mal ihraç edecek olsak da dışsatımımız dolar bazında 2014’ün altında kalma tehlikesini taşıyor.”

Şimdiye kadar ithalatta mühim gerileme yaşandığını bildiren Zeybekci, bunun, doların küresel değerindeki artış ve emtia fiyatlarındaki gerilemenin yanı sıra Bakanlık şeklinde aldıkları tedbirlerin neticesi olduğunu vurguladı.

Söz hususu tedbirleri almaya kararlılıkla devam edeceklerini kaydeden Zeybekci, “Dış ticaret açığında bu sene mühim bir daralma bekliyoruz. Cari açığımız da buna paralel biçimde 40 milyar dolar seviyesine gerileyecek” ifadelerini kullandı.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR