Vatandaşı İstismar Eden Kredi Simsarlarına Darbe

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Bakanla bağlı Reklam Kurulu, son toplantısında, gelen şikayetler üstüne 65 dosyayı karara bağladı. Kurul, insan sağlığıyla oynayan ürün tanıtımlarına ve banka ücretlerini tahsil ettiği imajını veren firmalara ceza yağdırdı. Şikayet edilen reklamların durdurulmasına karar veren kurul, birtakım firmalara 220 bin liraya kadar idari para cezası kesti. Televizyonda yayınlanan “Bu fırsatı kaçırmayın. Böyle indirim 50 senede bir olur” şeklindeki reklamları araştıran kurul, tüketicilere yayılan ürünlerin evveli ve sonrasındaki fiyatlarına yer verildiğini belirledi.

FİYATLAR BİRBİRİNİ TUTMUYOR

Ancak broşürlerdeki hiçbir fiyatın birbiriyle tutmadığını belirleme eden Reklam Kurulu, “Yemek odası 4 bin 430 lira değil 2 bin 215 liraya düştü. Broşürde yer verdiği ilk fiyatlardan anılan ürün gruplarının hiç satılmadığı, bunu ispatlayan rastgele bir fatura örneğinin de bakanlığımıza sunulmadığı belirlendi. Dolayısıyla bu fiyatların neye dayanarak yazıldığı belirleme edilemedi. Buna karşın ilk fiyat üzerinden çok çok indirim yapılmış gibi gösterilerek anılan ürünlerin düşük fiyatlara ellerinden çıkarıldığı algısı yaratılarak tüketiciler yanıltıldı. Diğer benzer firmalar tarafından haksız rekabet doğdu” kararını verdi.

vatandasi-en-zayif-yerinden-vuran-firsatcilara_x_8416243_1170_z2[1]

TUZAĞA DÜŞMEYİN

Bakanlık, vatandaşları arayarak bankaların tahsil ettiği kredi masraflarını, kredi kartı aidatlarını belli ücretler karşılığında geri alacağını ifade eden dolandırıcılara da göz açtırmadı. Banka masraflarının masrafsız biçimde Tüketici Hakem Heyetleri tarafından geri alınabileceğini hatırlatan kurul, tüketicileri dolandırıcıların tuzağına düşmemesi tarafında uyardı. Bakanlık, “Hukuki meselelerde mütalaa verme, mahkeme, hakem ya da yargı yetkisini haiz belirleme edilen başka organlar huzurunda gerçek ve tüzel şahıslara ait hakları dava etme ve savunma, adli işlemleri takip etme, bu işlere ait tüm evrakı planlama yetkisi meşru şeklinde sadece avukatlara aittir” görüşünü savundu. Bakanlık, cinsel içerikli ürünlerin de tıbbı ürün gibi satıldığını belirleyerek, piyasadaki düzmece ürünlere karşı tüketicilerin dikkatli olmasını istedi.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR