Velilere çocuklar için tatili önerisi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Güneş, yaz tatili boyunca çocukların dil, zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimlerine katkı sağlayacak eğitici oyunlara yönlendirilmesi gerekliliğini söyledi.

Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz tatilinin çocuklar amacıyla eğlenme, dinlenme, detaylı etkinliklere katılma, aile ve arkadaşlarla oldukça çok vakit geçirme manasına yaklaştığını belirterek, yaz tatilinin mühim bir vakit dilimi bulunduğunu vurguladı.

Etkili ve kalıcı öğrenme amacıyla eğitici oyunlardan yararlanılması gerektiğine ilgi çeken Güneş, çocuğun zihinsel ve fiziksel gelişiminde eğitici oyunların tesirli bulunduğunu belirtti.

Güneş, tetkiklerin eğitici oyunların çocuğun gelişimine büyük katkı sağladığını, son senelerde eğitim uygulamalarında “oyunla öğrenme” anlayışının da giderek yayıldığını meydana koyduğunu kaydetti.

– “İlgi ve yeteneklerini geliştirmektedir”

Eğitici oyunlarla ilgi yoğunlaştırma, düşünme, araştırma, taktik seçme ve uygulama, verileri keşfetme, sorgulama, etkili etkileşim kurma, aktif katılma, rol paylaşma, kurallara uyma gibi becerileri geliştirme üstünde durulduğuna işaret eden Güneş, şu şekilde konuştu:

“Bu uygulamaların ilkokuldan üniversiteye kadar her düzeydeki öğrenciler üstünde etkili bulunduğu görülmektedir. Arada sırada hedefli ya da amaçsız kimi vakit kurallı ya da kuralsız gerçekleştirilse de oyun çocuk amacıyla ciddi bir iştir. Çocuk oyunu bir iş ya da vazife gibi algılamakta, oyunla öğrenmekte, dünyayı keşfetmekte, ilgi ve yeteneklerini geliştirmektedir. Çocuk devamlı oyun oynayan bir varlıktır. Çocuk oyunu belirli kurallar ve sistem içerisinde oynamakta, ekibin bir parçası olmakta, takım içerisinde yer edinmekte, bir sosyal takımla bütünleşmektedir. Oyun oynayan çocuk dil, fiziksel, zihinsel, sosyal ve ahlaki yeteneklerini geliştirmektedir. Çocukların tatilde hem eğlenmesi hem de dil, zihin, sosyal ve duygusal gelişimlerini sürdürmesi amacıyla eğitici etkinliklere ve oyunlara yönlendirmek gereklidir. Yani ‘oyunla öğrenmeye’ ağırlık verilmelidir. Bu anlayışta öğrenme ve eğlenme etkinlikleri birleştirilmekte, çocukların etkili ve kalıcı öğrenmesi amacıyla detaylı oyunlardan yararlanılmaktadır.”

– “Çocukları bilgisayar ve mobil cihazlardaki oyunlara terk etmeyin”

Güneş, Türkiye’de 2004’den bu yana yeni ilköğretim uygulamaları uygulandığını anımsatarak, bu programlarda öğretim sürecinin her aşamasının eğitici oyunlarla desteklendiğini, böylece düşünen, anlayan, eleştiren, sorgulayan, problem çözen ve ülkenin geleceğine yön veren kişilerin yetiştirilmesinin amaçlandığını söyledi.

Oyunun sesli düşünmeyi geliştirdiğini, öğrencilerin duygusal ve sosyal açıdan gelişimlerine mühim katkılar sağladığını ifda eden Güneş, “Öğrencinin kendisine güvenini artırır, etkileşim ve etkileşimi kolaylaştırır. Aileler yaz tatilinde çocuklarını dil, zihinsel, duygusal ve sosyal gelişime katkı sağlayacak ‘eğitici oyunlara’ yönlendirmelidir. Yine aileler çocuklarını sosyal yaşamdan koparan, çevresinden uzaklaşmasına sebep bulunan bilgisayar ve mobil cihazlardaki oyunlara terk etmemeli, etkileşim gerektiren aktif oyunlar üreterek kendileri de bu oyunlara ortak olmalı” ifadesini kullandı.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR