Vizesiz Avrupa En Çok Turizm Acentelerini Mutlu Etti

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Schengen ülkelerine yapılacak seyahatlerde Türk vatandaşları amacıyla vizelerin kaldırılması tarafında aldığı tavsiye kararı turizmciler tarafından sevinçle karşılandı. Seyahat acenteleri de, Türkiye’de etkinlik gösteren seyahat acenteleri de karardan mutlu. Seyahat acenteleri işlerinin en az yüzde 50 artacağını söylerken, Türkiye’deki otel işletmecileri alınan kararla eş güdümlü Türkiye’nin imajının güçleneceğini, böylece Türkiye’ye gelen Avrupalı turist adedinin oldukça da artacağını söylüyor.

Avrupa’ya giden Türk adedinin ilk etapta yüzde 10 artış göstereceğini ifade eden Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, “Geçen sene toplamda 9 milyon Türk yurtdışına çıktı. Bunun 6.5 milyona yakını Avrupa’ya gitti. Vizelerin kalkması kararı çıktığında bir anda çok büyük artışlar olmayacaktır. Fakat biz AB’ye vize uygulamıyorken, onların bize vize programı esasen çok büyük bir saçmalık. Türkiye vize uygulanacak bir ülke değil” diye konuştu.

TÜRKİYE’YE YARAYACAK

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık da alınan kararı olumlu karşılayanlar arasında. Bu kararla Türkiye’de Avrupa’ya turist akını olacak gibi bir algı olmaması gerektiğine ilgi çeken Ayık, “Bu karar Türkiye’nin AB ile entegrasyonunda çok mühim bir mana ifade ediyor. AB’nin aldığı karar yardımıyla Türkiye’nin yerinin Avrupa bulunduğu tescillenmiş oluyor. Türkiye’nin imajı amacıyla çok mühim bir karar şeklinde görüyorum. Böylece Türkiye’nin güvenilir bir ülke bulunduğu algısı oluşacak. Sonuç şeklinde Avrupa’dan Türkiye’ye gelen turist adedi artış gösterecektir. Alınan karar Türkiye turizmine yarayacak” dedi.

vizesiz-avrupa-ya-en-cok-onlar-sevindi_x_8410099_3649_z2[1]

YÜZDE 50 ARTIŞ OLUR

Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran da “Olacak mı, bu kararı alacakları mı derken bundan sonra oldu diye düşünüyorum. Bu saatten sonra Türkiye’ye vizeyi kaldırmıyoruz diyemezler. Avrupa’ya çıkışlar yüzde 50 artacaktır diye düşünüyorum. Hem 100Euro’luk vize maliyeti olmayacak. Hem de vize prosedürleri ile uğraşılmayacak. Hem de bütün havayolları şirketlerimiz Avrupa’dan Türkiye’ye turist getiriyordu fakat buradan Avrupa’ya gidişlerde istedikleri verimi alamıyorlardı. Bu problem da ortadan kalkacak” diye konuştu. Türk turistlerin en çok Almanya, Fransa ve İtalya’dan schengen vizesi aldığını ifade eden Onaran, “Yılda 1 milyon schengen vizesi alınıyor. Bunun 500 binini bu üç ülke karşılıyordu” dedi.

YENİ PASAPORTLAR BİYOMETRİK OLACAK

Vizesiz Avrupa, 1 Haziran 2016 tarihinden itibaren alıncak pasaportlarla olası olacak. Bu pasaportların çiplerine AB’nin koşul koştuğu biyometrik bilgiler (parmak izleri ve birtakım şahsi bilgiler) yüklenmiş olacak. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, pasaport konusundaki çalışmaların tamamlanmak üzere bulunduğunu, yeni pasaportların 1 Haziran’dan itibaren verileceğini belirtti. Çavuşoğlu, yeni pasaportlar amacıyla cüzdan bedeli ödeneceğini fakat harç bedeli ödenmeyeceğini vurguladı.

YURTDIŞI TURLARI YÜZDE 40 ARTAR

ETS Tur Yurtdışı Turlar Müdürü İbrahim Cenk Okumuş da şunları söyledi: “Eğer vizeler kalkarsa yurtdışı turlarına bulunan talep yüzde 30-40 oranında artış gösterecektir. Genellikle büyük yükselişin otobüslü turlarda olacağını öngörüyoruz. Ulaşım ve konaklama bedellerinin az olması sebebiyle tatilcilerin hem kendi araçları hem de kısa tur paketleri ile yakın bölgelere yapacakları seyahatlerde artış olacaktır. Avrupa’nın uzak mekanları de artıştan nasibini alacaktır. Bütün plan ve programlarımız hazır vizeler kalktığı anda yaşama geçireceğiz” diye konuştu.

VİZE ÜCRETİ AĞIR GELİYORDU

JOLLY Tur Genel Müdürü Figen Erkan da kararı olumlu bulduklarını söyledi. Geçen sene Avrupa ülkelerine giden 70 bin Türkün tatiline aracılık ettiklerini ifade eden Erkan, “299 Euro’ya AB ülkelerinde 3-4 gece konaklamalı tatil satarken, 100-120 Euro’luk vize ücreti ödemek tatilcilere güç geliyordu. Bu ücretin ödenmeyecek olması Avrupa’ya gitmek isteyen Türk turistlerin önünü açacaktır. Eğer vizeler kaldırılırsa Avrupa tatili satışlarımızda ilk etapta yüzde 50’lik artış yaşanır. Hafta sonu tatili amacıyla dahi Avrupa’ya giden turist adedi artacaktır” ifadelerini kullandı.

HAFTA SONU UÇAKLAR DOLAR

AVRUPA Birliği (AB) Komisyonu’nun Türk vatandaşları amacıyla vizelerin en geç haziran ayı sonucunda kaldırılmasına yönelik aldığı karar havayolu şirketlerini de harekete geçirdi. Genellikle kısa uzaklık uçuşlarda oldukça çok sefer düzenleneceğini dile getiren havayolu şirketlerinin temsilcileri, şu değerlendirmeyi yaptı: “Daha çok hafta sonu tatili amacıyla Türk vatandaşları yabancı ülkeleri seçim edebilecek. Genellikle de kısa uzaklık uçuşlar öne çıkacak. Yunanistan, İtalya ve Almanya gibi ülkelere bulunan hafta sonu uçuşlarda yüzde 100 doluluk civarlarına ulaşılacağını ön görü ediyoruz. Bütün bunların yanı sıra iş seyahatlerinde de artış gözlenebilir. Avrupa ile iş yapan Türk şirketleri bu ülkelere oldukça sık gezi düzenleyecektir. Vizelerin kalkmasıyla havayolu şirketleri de talebin yoğun bulunduğu destinasyonlara oldukça çok uçmak amacıyla çalışacak.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR