‘Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye ilgisi değişmedi’

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

EY Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler, Türkiye’deki birleşme ve satın alma fırsatları ile ilgilenen yabancı yatırımcıların ilgisinde rastgele bir farklılık olmadığını bildirdi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Cantekinler, tercihin üstünden şimdilik birkaç gün geçtiği amacıyla yabancı yatırımcılardan çok mühim bir geri dönüş ya da değerlendirme olmadığını kaydetti.

Kendilerinin gözlemlediği kadarıyla tercih evveli Türkiye’deki birleşme ve satın alma fırsatları ile ilgilenen yabancı yatırımcıların ilgisinde rastgele bir farklılık olmadığını açıklayan Cantekinler, “Hatta şu an itibariyle alıcıların yabancı bulunduğu detaylı satın alma projeleri devam etmekte ve biz EY şeklinde kendilerine hizmet vermekteyiz” dedi.

Bu noktada birtakım mühim bir kaç konu bulunduğunu, bir hükümet kurulmasının çok mühim bulunduğunu altını çizen Cantekinler, birlik olsun, parlamento amacıyladen destek alan tek parti iktidarı olsun, kuvvetli bir hükümetin kurulması durumunda bunun yabancı yatırımcılar üstünde muhakkak pozitif bir tesiri olacağını dile getirdi.

Sonrasında Türkiye’nin çok mühim bir üstünlüğü tespit edilen ve esasen gelişmekte tespit edilen çoğu ülkeye göre lüzumtiğince büyük tespit edilen ekonomisinin sıhhatli büyüme değerlerine ulaşmasının mühim bulunduğunu altını çizen Cantekinler, şunları kaydetti:

“Biz ekonominin yabancı yatırımcıları çok çok cezbedecek bir ekonomi olması amacıyla her sene en az yüzde 5 seviyesinde büyümesini bekliyoruz. Türkiye çok yakın tarihte bundan çok çok yüksek büyüme oranlarını başarı ile yakalamış bir ülke bulunduğu amacıyla, bunu tekrarlayabiliyor olacağını düşünmekteyiz. Türkiye’nin genç ve hareketli nüfus yapısı ve tüketim alışkanlıklarının devamı da mühim. Bu konuta bir farklılık olmadığı amacıyla ve çok olumsuz ilerlemeler olmaz ise bunun değişmeyeceği amacıyla pozitif bir neden şeklinde kalmaya devam edecektir ve yabancı yatırımcıyı cezbedecektir. Bu nedenlere bağlı şeklinde Türkiye’nin halen ve önümüzdeki dönemde de ilgi çekici bir ekonomi olacağını düşünmekteyiz. Özellikle, finansal hizmetler (banka ve sigorta), perakende ve tüketici ürünleri, enerji, bilişim, lojistik ve gayrimenkul sektörleri ve bununla birlikte şu an amacıyla Özelleştirme İdaresi’nin ajandasında tespit edilen birtakım büyük konuileştirme işlemleri yabancı ilgisi çekmeye devam edecektir.”

“Türkiye’nin her sene 30-40 milyar dolar bandında bir direk yatırım alması lüzum”

Cantekinler, Türkiye’de direk yatırımlarda son senelerde dilenen ivmenin bir türlü sağlanamadığını, Türkiye’nin lüzum birtakım cazip konuilikleri, lüzumse ekonomik büyüklüğü bundan dolayı her sene 30-40 milyar dolar bandında bir direk yatırım alması lüzumirken, geride bıraktığımız senelerde bu tutarın 10-20 milyar dolar bandı ortamında kaldığını söyledi.

Bu noktada Türkiye’nin imajının iyileştirilmesinin yabancı yatırımcıyı cezbedeceğine işaret eden Cantekinler, “Kamu ve konui sektör ortaklığı ortamında yürütülecek kampanyalar, iş hukuku, teşvikler ve vergi hukuku bölümünde yapılacak ek düzenlemeler, muhakkak direk yatırıma pozitif şeklinde yansıyacaktır” dedi.

Türkiye’nin kısa dönemdeki birtakım problemlerini aşması, doğru para ve maliye politikaları izlemesi, lüzumlu finansal altyapı yatırımları yapması ile Avrupa Birliği müktesebatına uyum göstermek amacıyla lüzumen çalışmaları süratli bir biçimde devam ettirmesinin çok mühim bulunduğunu altını çizen Cantekinler, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Bunlarla birlikte, değindiğimiz üç öğenin doğru bir biçimde kullanılması durumunda, Türkiye’nin önünde çok parlak dönemler ve çok ciddi büyüme oranları görülebileceği gibi, direk yabancı yatırımlar da sürat kazanabilecektir. Bizim kanaatimizce 2015 sonbaharından itibaren, lüzum kamu, lüzumse konui sektör işlemlerindeki artışla eş güdümlü direk yabancı yatırımlarda yukarıya yönlü bir ivme görülebileceği gibi bu ivmeyi takiben 2016 senesi da bir ekonomik yükseliş senesi olabilecektir.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR