Yediveren Çileği Her Derde Deva

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Bursa’nın dağ ilçelerinden Orhaneli’nde ekimi yapılan ve yüksek verim elde edilen yediveren çileği çiftçinin yeni umudu oldu. 150 derde deva olan çilek, çitçilerin kuracağı dernekle dünyaya tanıtılacak.

ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRÜYOR

Kokusu, rengi, büyüklüğü ve hormonsuz olması sebebiyle rağbet gören yediveren çileği, Orhaneli çiftçisinin yüzünü güldürüyor. İlçe merkezi ve köylerde yetiştirilen çileğin pazar sıkıntısı yok. Çileğin kilosu 3 ila 5 liradan satılıyor. İlçede yıllık bin 500 ton çilek hasadı yapılıyor.

150 DERDE DEVA

Yediveren çileğinin 150 derde deva olduğu, özellikle böbrek kumu dökmede etkili olduğu biliniyor. Çiftçiler, fide desteği olduğu müddetçe çilek üretiminin daha da artacağını belirtti. İlçede kurulacak Göynükbelen Çiftçi Kadınlar Derneği sayesinde kokulu ve hormonsuz çilekler hem Türkiye’ye, hem de dünyaya tanıtılacak.

ozel-haber-uludag-in-yediveren-cilegi-150-der-7720690_x_o[1]

ÇİFTÇİ KADINLARIN AZMİ

Orhaneli Belediyesi’nin desteğiyle Göynükbelen Çiftçi Kadınlar Derneği’ni kuracaklarını belirten Gülfidan Ceylan, “Bu çilekler sayesinde geçimimizi sağlıyoruz. Kuracağımız dernek sayesinde bu çileği Türkiye’ye ve dünyaya duyurmak istiyoruz. Bizim çileğimiz organiktir. Tadı güzel ve dayanıklı bir çilektir. Normal çilekler bir gün dayanırken, bizim çileğimiz üç gün taze kalabiliyor. Bu çileğin 150’den fazla şifası var. Özellikle böbrek kumu döküyor. Bu çileği Dubai’ye bile gönderdik. Bundan sonra belediyemizin desteğiyle çileği daha iyi pazarlayacağız” dedi.

“FİDE OLURSA DAHA FAZLA ÜRETEBİLİRİZ”

Orhaneli Ziraat Odası’nın desteğiyle geçen yıl 250 bin fidan dağıtıldığını belirten Göynükbelen Muhtarı Ali Kayahan, “Bu yıl bize 500 bin fidan yetmedi. Biz daha fazla fide desteği istiyoruz. Fide olursa bu kaliteli çileği daha fazla üretebiliriz. Buralar verimli topraklar” diye konuştu.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR